836
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θα πάνε τα προσφυγόπουλα σχολείο τη Δευτέρα;

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2016, 18:53

Θα πάνε τα προσφυγόπουλα σχολείο τη Δευτέρα;

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2016, 18:53

Τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου αρχίζει το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων. «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Είναι;

Στη Λέσβο, για παράδειγμα, το υπουργείο έπιασε τους πολίτες της κοινωνίας «απροετοίμαστους». Αυτό ισχυρίστηκαν οι γονείς μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης που, για να διαμαρτυρηθούν κατά του πρόγράμματος ένταξης προσφύγων, έβαλαν λουκέτο στο ίδιο το σχολείο. Τόσο πολύ αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν ότι εκτός από τα παιδιά τους, από τη Δευτέρα, θα κάνουν μαθήματα οκτώ προσφυγόπουλα,  ώστε αυθόρμητα, το μεσημέρι της Παρασκευής, συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο, απαγόρευσαν την είσοδο και ξεκαθάρισαν ότι την επόμενη εβδομάδα δεν θα πάνε τα παιδιά τους για μάθημα και ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν περάσει την πόρτα, αν δεν δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα από την Πολιτεία.

«Δεν μας ενημέρωσε κανείς, όπως είχαν υποχρέωση να το κάνουν», τόνισαν. Μετά την προσευχή της περασμένης Παρασκευής στο σχολείο τους, ο διευθυντής ενημέρωσε τους μαθητές ότι από τη Δευτέρα θα έρχονται στο σχολείο τους και οκτώ προσφυγόπουλα, για τα οποία θα λειτουργήσει ειδικό τμήμα. Την ίδια ημέρα, ειδησεογραφικά sites αποκάλυπταν ότι θα εντάσσονταν 15 προσφυγόπουλα σε τρία Δημοτικά Σχολεία (στο σχολικό συγκρότημα του 9ου και 11ου, στο 15ο και στο 8ο) της Μυτιλήνης, ανακυκλώνοντας την ψευδή -όπως διαπιστώθηκε αργότερα- είδηση ότι θα άνοιγαν τάξεις υποδοχής στα σχολεία του νησιού, κάτι που ενέτεινε την αναστάτωση. «Δεν μπορεί να πέφτει όλο το βάρος στο νησί», υπογράμμιζαν οι γονείς, απειλώντας να κάνουν κατάληψη στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

λουκ
Το λουκέτο στην είσοδο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, ενέπνευσε κάποιους γονείς χιλιόμετρα μακριά, στο Ωραιόκαστρο

Τα νέα της διαμαρτυρίας ταξίδεψαν γρήγορα μέχρι το Ωραιόκαστρο, στη Βόρεια Ελλάδα, την πρώτη κοινωνία που έδειξε σημάδια «εξέγερσης» κατά του σχεδίου ένταξης προσφύγων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. «Αν χρειαστεί, κι εμείς θα το κάνουμε!», φώναξε ένας από τους συγκεντρωμένους το πρωί της Κυριακής, κατά τη διάρκεια συνέλευσης έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου. Εκαναν έπαρση σημαίας, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και ύστερα έστειλαν το μήνυμα ότι αν τα παιδιά προσφύγων παρακολουθήσουν μαθήματα, ενώ τα δικά τους παιδιά κάνουν μάθημα συχνά σε λυόμενα, τότε δεν θα στείλουν τα παιδιά τους σχολείο. Μπορεί και να αποκλείσουν το σχολείο βάζοντας κι αυτοί λουκέτο.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι γονείς των διαφορετικών συλλόγων και γεωγραφικών περιοχών αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τα παιδιά των προσφύγων και την εκπαίδευσή τους καθεαυτή, αρκεί να μην θέτει κινδύνους στα δικά τους παιδιά, αρκεί να μην προκύψουν ζητήματα υγιεινής, αρκεί να μην παρεισφρήσει ο «θρησκευτικός φανατισμός», αρκεί να μην εμφανιστεί ο κίνδυνος «πολιτισμικής αλλοίωσης» ή φαινόμενα bullying (διαβάστε εδώ διεξοδικά τα επιχειρήματα της Φιλιππιάδας).

 «Πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε – και η οποία δεν εκπροσωπεί και το σύλλογο – πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων», απάντησε ο  υπουργός Παιδείας μιλώντας στο ΑΠΕ. «Ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε, δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο, με το έτσι θέλω, αλλά ζητάς ενημέρωση» πρόσθεσε τονίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς «ο διευθυντής δεν υποχρεούται να κάνει ενημέρωση στους γονείς».

Πιο σκληρή ήταν η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου η οποία αποδικίμασε «από την πρώτη στιγμή» το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά «αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής δεν επιθυμήσαμε την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών», όπως είπε στο ΑΠΕ ο διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης. «Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα. Δεν θα δεχτούμε επανάληψή της», δήλωσε.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων, λοιπόν, θα αρχίσει κανονικά, πρώτα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ηπειρο και μέσα στο μήνα το θα εξαπλωθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές -δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε ακόμη από το υπουργείο για τα υπόλοιπα σχολεία του βορείου Αιγαίου.

Θα είναι τετράωρο, κάθε μέρα από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα, ενώ θα προβλέπεται η εκμάθηση της ελληνικής καθώς και μίας ξένης γλώσσας, όπως αγγλικά ή κάποια άλλη που συνδέεται με την πρόθεση των γονιών να πάνε σε κάποια άλλη χώρα. Για τη διδασκαλία το υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει ότι προσλαμβάνονται αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι.

«Πρόθεση είναι τα απογευματινά τμήματα να κατευθυνθούν και σε κοινές δράσεις με τα παιδιά των πρωινών τμημάτων. Θέλουμε να μην υπάρχει αντίληψη γκέτο και να ενταχθούν αρμονικά τα παιδιά στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά αυτά», εξήγησε ο κ. Φίλης.

Πράγματι, στον απόηχο των διαμαρτυριών της Παρασκευής, κάτοικοι της Μυτιλήνης έσπευσαν να διασαφηνίσουν ότι πολλοί είναι αυτοί που ντρέπονται για τις αντιδράσεις γονέων και την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο και ακόμη περισσότεροι αυτοί που θα απευθυνθούν στις Αρχές αν εμποδιστεί η είσοδος των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Υ. Γ. Σημειώνεται ότι τα παιδιά προσφύγων τα οποία επρόκειτο να ενταχθούν στο 8ο Δημοτικό είναι από οικογένειες που φιλοξενούνται στην δομή των κατασκηνώσεων του πρώην ΠΙΚΠΑ. Πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πολλά παιδιά έχουν χάσει κάποιο γονιό τους ή και αδέρφια τους στις εμπόλεμες ζώνες από τις οποίες προέρχονται. Τα περισσότερα από αυτά είναι ηλικίας Δημοτικού και βρίσκονται στο ΠΙΚΠΑ για αρκετούς μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...