Ο καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πέτρος Παραράς υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής και αφού τα μέλη της συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Αιτία της αποχώρησής του οι καταγγελίες του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, πως ο κ. Παραράς διετέλεσε μέρος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος επί χούντας, τις οποίες ο ίδιο αρνήθηκε. «Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά (στην Επιτροπή). Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της χούντας. Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης.
Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Επιτροπής, Χρήστο Σπουρδαλάκη, άφησε αιχμές για την Επιτροπή, καθώς, όπως επισημαίνει, «αποδέχτηκε τη συμμετοχή του», κατόπιν προτροπής του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ είχε ενημερωθεί αρχικώς πως την προεδρία θα αναλάμβανε ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος.
Στην επιστολή μάλιστα του υποβαθμίζει την Επιτροπή και το έργο της, καθώς σχολιάζει πως «η αρμοδιότητά της, όπως εξειδικεύτηκε χθες, δεν προϋποθέτει νομικές γνώσεις και δη Δημοσίου Δικαίου».
Ποτάμι: Μία παραίτηση με δύο ερωτήματα
Για ελαφρότητα στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης κατηγόρησε την Κυβέρνηση το Ποτάμι, με αφορμή την παραίτηση του Πέτρου Παραρά από μέλος της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση των καταγγελιών του κόμματος.
Οπως αναφέρει το κόμμα σε σχετική ανακοίνωση «ο κ. Παραράς μιλάει για αήθεις επιθέσεις στο πρόσωπό του, όμως δεν μπαίνει καν στον κόπο να διαψεύσει ότι είχε συμμετάσχει και στην επιτροπή για το Σύνταγμα της χούντας. Ο παραιτηθείς ανακάλυψε εκ των υστέρων ότι το αντικείμενο της Επιτροπής δεν εμπίπτει στον κύκλο των επιστημονικών του δραστηριοτήτων. Λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι σε άλλη Επιτροπή του είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι θα συμμετάσχει και σε άλλη συμμετείχε. Δεν περνάει μέρα που να μην αποδεικνύουν την τραγική ανεπάρκειά τους».
Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης:
Κατόπιν προτροπής του φίλου μου, υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον.
H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη Δημοσίου Δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Ομως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στον χώρο του Δημοσίου Δικαίου.
Αλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω επιτροπή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News