1016
Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ φυλάσσουν το Χίλτον όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς | Alexandros Michailidis / SOOC

Η «παρέα της Αίγινας» και τα άλλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00
Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ φυλάσσουν το Χίλτον όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
|Alexandros Michailidis / SOOC

Η «παρέα της Αίγινας» και τα άλλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00

Τελικά το μόνο σίγουρο στη διαπραγμάτευση είναι οι κλούβες των ΜΑΤ έξω από το Χίλτον. Ναι, η πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση του τόπου δεν δέχεται τους εκπροσώπους των θεσμών στα υπουργεία, τους δέχεται σε ξενοδοχεία πολυτελείας. Και όχι, αυτά που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση – και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – θέλουν να διαπραγματευτούν με τους θεσμούς δεν τυγχάνουν θετικής αποδοχής.

Πάρτε για παράδειγμα δύο από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: η μία αφορά στη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και η άλλη την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Και στα δύο αυτά, σύμφωνα με την «Καθημερινή» η τρόικα είναι αρνητική.

Αλλο παράδειγμα; Οι «εκλεκτοί» της κυβέρνησης για την στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου. Εδώ υπάρχει και (μικρο)πολιτική ίντριγκα. Οπως αναφέρουν στο φύλλο της Τετάρτης τα «ΝΕΑ», τρία πρόσωπα που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και τουλάχιστον τα δύο εξ αυτών προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, είναι το μήλον της Εριδος μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το νέο Υπερταμείο. Πρόκειται, κατά το ρεπορτάζ, για την Ολγα Χαρίτου σύζυγο του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Σταμπουλή και το μέλος του Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Σ. Ταβλά. Οι θεσμοί θεωρούν ότι με τέτοια στελέχωση το νέο Υπερταμείο δεν θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις βουλές του Μαξίμου – και αυτή η αμφισβήτηση μπλοκάρει προς το παρόν τουλάχιστον τη συμφωνία για το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιου του Υπερταμείου.

Είναι όλο αυτό ένας νέος επώδυνος κύκλος διαπραγμάτευσης; Ή μήπως είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να φανεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, ενώ παράλληλα τα εργασιακά βρίσκονται στη μέγγενη της τρόικας; Ενα διήμερο πρέσινγκ των δανειστών προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο με ζητήματα τον συνδικαλιστικό νόμο, τις ομαδικές απολύσεις και τον κατώτατο μισθό είναι σε εξέλιξη.

Η εμπλοκή για τον «ακατάσχετο» λογαριασμό και την «ασυλία»

Οσον αφορά στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ για τον «ακατάσχετο» λογαριασμό των επιχειρήσεων και την «ασυλία» για τα αδήλωτα εισοδήματα, η τρόικα εμφανίζεται να ήταν αρνητική εξαρχής, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για χαριστικές ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και φοροφυγάδες που αποφεύγουν να καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι πιστωτές αντιδρούν στη δημιουργία του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να χρωστάει στο Δημόσιο και τα Ταμεία και να «προικίζεται» με έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» θα υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αφορά στη θεσμοθέτηση λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.

Οσο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, μολονότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το μέτρο ως «σίγουρο» –προειδοποιώντας χαρακτηριστικά όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα ότι «η περίοδος της ασυλίας τελείωσε» – oι πιστωτές αντιδρούν. Και προτείνουν την επιβολή υψηλών συντελεστών που φθάνουν ακόμα και στη δέσμευση ολόκληρου του ποσού και σε ορισμένες περιπτώσεις οι οφειλέτες καλούνται να πληρώσουν προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το ύψος του κεφαλαίου που αποκαλύπτεται. Το «δώρο» για αυτούς είναι απλά η άρση των ποινικών διώξεων. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση τρίμηνης διάρκειας και αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων. Στον συντελεστή αυτόν θα προστεθεί και ένας δεύτερος ως «τιμωρία» για την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έγινε η φοροδιαφυγή. Π.χ. αν η φοροδιαφυγή είχε συντελεσθεί το 2003 τα χρήματα αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 42% συν 10% επιπλέον. Στην περίπτωση που η φοροδιαφυγή έγινε το 2015 θα φορολογηθεί με συντελεστή 42%, ενώ ο δεύτερος συντελεστής θα μειώνεται σημαντικά και ενδεχομένως να φθάνει το 1%.

Οι τρεις του Μαξίμου στο Υπερταμείο

Αλλά αν τα θέματα αυτά είναι τεχνικά και μπορούν να δεχτούν τροποποιήσεις – «στις διαπραγματεύσεις κάτι δίνεις κάτι παίρνεις» λένε από την κυβέρνηση – το θέμα της στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου είναι αμιγώς πολιτικό.

Από το Μαξίμου λένε ότι οι τρεις προτεινόμενοι είναι μια λογική πρόταση. Είναι εύλογο η κυβέρνηση να θέλει να έχει τους δικούς της ανθρώπους, ένα «αφτί» στο Υπερταμείο, άλλωστε και ο Ζακ Λε Παπ που προαλείφεται για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου ανήκει στο στενό περιβάλλον της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το ζήτημα είναι ποιοι είναι αυτοί οι τρεις. Είναι, κατά το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», «η παρέα της Αίγινας που ήθελε και το Υπερταμείο».

parea
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ολγα Χαρίτου σε παλαιότερες, πιο ανέμελες εποχές

Γράφει λοιπόν στο άρθρο του ο δημοσιογράφος Γιώργος Φιντικάκης: «Η πιο γνωστή από τους τρεις προτεινομένους από την κυβέρνηση είναι η Ολγα Χαρίτου. Με θητεία στον τραπεζικό τομέα και άρα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, σε θέση να διαχειριστεί θέματα Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – το ΤΧΣ θα είναι μία από τις θυγατρικές του Υπερταμείου – η Χαρίτου θεωρείται κοντά στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, ενώ έχει θητεύσει και σε θέση ειδικής συμβούλου για θέματα ειδικής διακυβέρνησης και πληροφορικής στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Προερχόμενη από τα κινήματα και την πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα στον χώρο της Αριστεράς, η Χαρίτου είναι γνωστή τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίγινα. Παλαιότερα δημοσιεύματα την έχουν χαρακτηρίσει “ψυχή των συνάξεων” του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί του Αργοσαρωνικού, καθώς λέγεται ότι ανήκει στη στενή “παρέα της Αίγινας”, όπου και διατηρεί με τον σύζυγό της σπίτι.

»Στην περίπτωση του Γιώργου Σταμπουλή, λέκτορα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο, η πολιτική του δράση εστιάζεται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρότι είναι Αθηναίος στην καταγωγή έχει εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολιτικά θεωρείται ότι ανήκει στο ευρύτερο περιβάλλον Δραγασάκη. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν – μεταξύ των άλλων – την οικονομία της διοίκησης επιχειρήσεων, της στρατηγικής επιχειρήσεων, της τεχνολογικής και θεσμικής εξέλιξης, τη διαχείριση τεχνολογίας, γνώσης και καινοτομίας, την οικονομία της ενέργειας κ.ά. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι έχει τα τυπικά προσόντα για να συμβάλει σε ζητήματα αναδιάρθρωσης ΔΕΚΟ όπως αυτά με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπο το νέο Ταμείο.

»Τέλος, για τον Γιώργο Ταβλά που είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος, λέγεται ότι διαθέτει τα προσόντα. Οι θεσμοί όμως εκτιμούν ότι ο διορισμός του στο Υπερταμείο παράλληλα με τη θητεία του στην ΤτΕ συνιστά σύγκρουση συμφερόντων, παρότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει το αντίθετο».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...