Η απόφαση Κοντονή, στις 18 Αυγούστου, έδειχνε ως υπεύθυνες για την αναβολή της έναρξης του Πρωταθλήματος «την αυξημένη αντιπαλότητα και το εξόχως τεταμένο κλίμα μεταξύ της ΕΠΟ, της διοργανώτριας αρχής και σημαντικού αριθμού ομάδων, καθώς και τη διάχυτη πεποίθηση του φίλαθλου κοινού περί αδιαφάνειας και μη ισονομίας ως προς τους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθόσον σφόδρα πιθανολογείται ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκτεταμένες βίαιες συμπεριφορές».
Αλήθεια, τι άλλαξε από εκείνη την ημέρα -που θεωρήθηκε επικίνδυνο ν’ αρχίσει το Πρωτάθλημα- μέχρι σήμερα, που αρχίζει; Μόνον το ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ επανήλθε στη φυσιολογική της σύνθεση. Ασήμαντο; Καθόλου. Αλλά όχι αρκετό -από μόνο του- να διαλύσει την καχυποψία. Α, παραιτήθηκαν και έξι μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Γκιρτζίκης. Η ομοσπονδία, όμως, δεν άλλαξε χέρια. Τη διοικεί η ίδια, αμαρτωλή παράταξη.
Θα έλεγε κανείς ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η καχυποψία μεγάλωσε. Διότι μεσολάβησε -στις 6 Σεπτεμβρίου- η δημοσιοποίηση της εισήγησης του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου προς το Συμβούλιο Εφετών, να οδηγηθούν σε δίκη 28 από τους 35 κατηγορούμενους για την «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο. Ανάμεσά τους βρίσκονται επτά στελέχη της ΕΠΟ και 20 παράγοντες, παίκτες και διαιτητές, εκ των οποίων τρεις κρίθηκαν κατάλληλοι να σφυρίξουν στο νέο Πρωτάθλημα. Μάλιστα -για όσους… δεν κατάλαβαν- ο εισαγγελέας στο πόρισμά του κατονομάζει τις ΠΑΕ που ωφελήθηκαν, αλλά κι εκείνες που αδικήθηκαν, από τις κατά παραγγελία διαιτησίες.
Ακριβώς τη στιγμή που «η διάχυτη πεποίθηση του φίλαθλου κοινού περί αδιαφάνειας και μη ισονομίας» ανεβαίνει πίστα, και από βάσιμη υποψία γίνεται στοιχειοθετημένη διαπίστωση της δικαστικής έρευνας, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η UEFA, η FIFA, ο υφυπουργός Αθλητισμού και το σύνολο των ΠΑΕ συνυπογράφουν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Γιατί το κάνουν;
Η πρεμούρα της ΕΠΟ ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Δεν είναι διόλου κολακευτικό για μια ομοσπονδία, ένα πρωτάθλημα που διεξάγεται υπ’ ευθύνη της να μην αρχίζει επειδή (σχεδόν) όλοι το θεωρούν κάλπικο. Επειτα, ήθελε να εκθέσει τις αντικαθεστωτικές ΠΑΕ, που απειλούσαν να μην κατέβουν στους αγώνες. Να δείξει ότι υπερβάλλουν. Οτι ούτε οι ίδιες θεωρούν το Πρωτάθλημα τόσο ανέντιμο, όσο καταγγέλλουν ότι είναι. Και -το κυριότερο- να μην προλάβει η FIFA να της αρπάξει το mega-όπλο της εξουσίας της. Η διεθνής ομοσπονδία ήταν έτοιμη να διορίσει δικό της διευθυντήριο στην ελληνική διαιτησία.
Για κάποιον αδιόρατο λόγο, η παράταξη που κυβερνά την ΕΠΟ πιστεύει ότι θα επανεκλεγεί, στα τέλη Οκτωβρίου. Εστω χωρίς τον παραιτηθέντα πρόεδρο Γκιρτζίκη και τα άλλα πέντε στελέχη της που διώκονται για κακουργηματική απιστία. Γι’ αυτό, το παλεύει «με νύχια και με δόντια». Η ιδέα της να προτείνει για την επίμαχη θέση του επιδιαιτητή επί των αρχιδιαιτητών τον Κύρο Βασσάρα, ήταν -ομολογουμένως- ιδιοφυής.
Η UEFA -η ευρωπαϊκή ομοσπονδία- ήταν αδύνατον να απορρίψει έναν άνθρωπο που -από τον περασμένο Ιούνιο- είναι μέλος της Επιτροπής Διαιτητών της. Αλλωστε κι εκείνη επιθυμούσε να μπει γρήγορα ένα τέλος σε αυτή την ανωμαλία. Διότι η μακρά και θορυβώδης συζήτηση για την αξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος, μουντζούρωνε και τη δική της εικόνα.
Η FIFA δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί δημοσίως με την «κόρη» της, την UEFA. Δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει, από τη στιγμή που ο Σταύρος Κοντονής και οι ελληνικοί σύλλογοι -που την είχαν καλέσει να παρέμβει- αποδέχτηκαν τη λύση Βασσάρα. Το ίδιο ισχύει και για τον υφυπουργό Αθλητισμού. Αν δεν έχουν πρόβλημα, με το πρόσωπο που πρότεινε η ΕΠΟ, ακόμη και οι ΠΑΕ που κήρυξαν τον πόλεμο στο καθεστώς της, γιατί να έχει εκείνος;
Η «ερώτηση του εκατομμυρίου», λοιπόν, είναι, γιατί οι επιχειρηματίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (οι οποίοι δεν ανήκουν στο «σύστημα») αρνήθηκαν με τόση ευκολία την προσφορά της FIFA για μια αδέκαστη διαιτησία υπό την αιγίδα της; Για δυο λόγους: Πρώτον, επειδή από την καθυστέρηση του Πρωταθλήματος έχαναν πολλά χρήματα – και οι διαδικασίες της FIFA αργούσαν.
Δεύτερον, γιατί είναι βέβαιοι για την επικράτηση της αντιπολίτευσης στις εκλογές της ομοσπονδίας. Σε ενάμισι μήνα θα μπορούν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες – γιατί να έχουν τη FIFA πάνω από το κεφάλι τους; Και στο μεταξύ, εν όψει της αλλαγής διεύθυνσης στην ΕΠΟ, κανένας διαιτητής δεν θα τολμήσει να τους… κουνηθεί.
Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περιμένουν, μικρό το κακό. Η FIFA θα είναι εκεί. Θα την (ξανα)καλέσουν να «καθαρίσει». Το ίδιο και ο κ. Κοντονής, για να διακόψει το Πρωτάθλημα. Το μόνο που δεν υπολόγισαν, είναι τι μπορεί να συμβεί στις εξέδρες -από αγανακτισμένους ή δήθεν αγανακτισμένους οπαδούς- σε περίπτωση κάποιου «χοντρού» διαιτητικού λάθους. Ιδίως στα ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ και Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, που θα παιχθούν όσο ακόμη θα βρίσκεται στα πράγματα το σημερινό ποδοσφαιρικό καθεστώς.
Το Πρωτάθλημα άρχισε, επειδή αυτή η εξέλιξη εξυπηρετεί τα σχέδια όλων των παικτών, στο… πόκερ επί χόρτου που έχει στηθεί εδώ και μήνες. Γι’ αυτό ζούμε το αλλόκοτο: όλοι να αποθέτουν την ειρήνη των γηπέδων σε έναν άνθρωπο που κανείς δεν εμπιστεύεται πραγματικά. Ο Ολυμπιακός θεωρεί τον Βασσάρα, «αντι-Ολυμπιακό». Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, «συστημικό» και «αφανή αρχιδιαιτητή του αμαρτωλού παρελθόντος». Η ΑΕΚ, υπεύθυνο για τα χαμένα εκατομμύρια ενός Champions League που της στέρησε. Και η ΕΠΟ, που τον πρότεινε, «συμφεροντολόγο», «παρτάκια» και «ανεξέλεγκτο».
Τελικώς, η μοναδική άλυτη απορία σε αυτή την υπόθεση, είναι το γιατί ο Βασσάρας δέχτηκε να παίξει αυτόν τον ρόλο. Για ποιο λόγο, ένας άνθρωπος που επιμόνως και κατ’ επανάληψη έχει αρνηθεί τη θέση του αρχιδιαιτητή, ανέλαβε τώρα αυτή τη βαριά ευθύνη, σε ανώμαλες συνθήκες και για μερικές εβδομάδες. Ποιος του είπε -τι- και κατάφερε να τον πείσει;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News