Με τόσες αντιδράσεις που προκάλεσε στη Γαλλία ο νόμος για την εργασιακή μεταρρύθμιση, εκείνο το άρθρο πέρασε απαρατήρητο. Κι όμως θα έπρεπε να αρέσει σε πολλούς. Γιατί το άρθρο 55 του Loi Travail προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα για να καταλήξουν σε μια εσωτερική συμφωνία βάσει της οποίας στελέχη και υπάλληλοι θα είναι κάποιες ώρες της ημέρας «offline».
Μοιάζει κάπως με παράδοξο της εποχής: το κράτος σου λέει για πρώτη φορά τι δεν πρέπει να κάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου. Η συζήτηση πάντως έχει αρχίσει εδώ και καιρό όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πριν από τρία χρόνια, για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι της Syntec είχαν συμφωνήσει να αποφεύγουν τα μηνύματα μετά τις 6 το απόγευμα καθώς και τα σαββατοκύριακα. Στη Γερμανία, η Volkswagen είχε ήδη να αποφασίσει να κλείνει τον διακόπτη της επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματικών κινητών από τις 6.15 το απόγευμα έως τις 7 της επόμενης ημέρας, ενώ στη Βρετανία η Price Minister υιοθέτησε την μηνιαία «ημέρα χωρίς μέιλ» προκειμένου να ενθαρρύνει την προφορική επικοινωνία ανάμεσα στα στελέχη της. Στην Ιταλία, πάλι, νομοσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, προβλέπει το αναφαίρετο δικαίωμα στην «αποσύνδεση».
Η κίνηση στην κορυφή έγινε, μένει να φανεί εάν θα περάσει και στη βάση. Γιατί σύμφωνα με γαλλική μελέτη, μόνο ένας μάνατζερ στους τέσσερις σταματά να επικοινωνεί ηλεκτρονικά ή να κοιτάζει το μέιλ του εκτός υπηρεσίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Orange, ο κολοσσός των γαλλικών τηλεπικοινωνιών, ήταν από τους πρώτους που είχε θέσει το ζήτημα, ενώ ένας από τους υποδιευθυντές της, ο Μπρινό Μετλίν, ήταν ο εισηγητής τη έκθεσης που παραδόθηκε τον περασμένο χρόνο στην κυβέρνηση και αποτέλεσε τη βάση του νόμου. «Είναι μια μεγάλη πρόοδος» είχε σχολιάσει τότε ο ίδιος, αν και από την άλλη πλευρά της Μάγχης δεν έλειψαν τα ειρωνικά σχόλια των αγγλικών ταμπλόιντ για τους αδιόρθωτους Γάλλους που δεν τους έφτανε το 35ωρο αλλά επιπλέον θέλουν να μην τους ενοχλεί κανείς και τίποτε στον ελεύθερο χρόνο τους.
Κι όμως, η ενόχληση αυτή δεν είναι καθόλου σπάνια. Οι ειδικοί του γαλλικού συνδικάτου CFDT υπολόγισαν ότι ένα στέλεχος διακόπτεται κάθε οκτώ λεπτά από μέιλ, sms και προειδοποιήσεις από διάφορες εφαρμογές. Ενοχλούνται; Όχι ακριβώς: οι υπεύθυνοι μιας επιχείρησης αποφάσισαν να κλείνουν τους σέρβερ στη διάρκεια της νύχτας για να ανακαλύψουν στη συνέχεια ότι οι εργαζόμενοι επικοινωνούσαν με το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μέσω των ιδιωτικών τους λογαριασμών.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ένας γάλλος συνδικαλιστής στην ιταλική Repubblica είναι ότι «έχουμε μια σχιζοφρενική σχέση με την online επικοινωνία». Οι ψυχολόγοι θα την έλεγαν εξάρτηση στην πιο καθαρή της μορφή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News