724
H είσοδος του κτιρίου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Τώρα και η Ευρώπη θέλει να φτιάξει το δικό της Ταμείο | .

Η Ευρώπη δημιουργεί το δικό της ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 08:44
H είσοδος του κτιρίου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Τώρα και η Ευρώπη θέλει να φτιάξει το δικό της Ταμείο
|.

Η Ευρώπη δημιουργεί το δικό της ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 08:44

H… μοναδικότητα της Ουάσιγκτον για τους παράγοντες της Ευρωζώνης δεν εστιάζεται σε τυχόν τουριστικές γραφικότητες ή άλλου είδους διευκολύνσεις που μπορεί να παρέχει η πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Το κτίριο του ΔΝΤ έχουν στο μυαλό τους κάθε φορά που αναφέρονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η δεινή εμπειρία με την Ελλάδα έχει αποδείξει στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης ότι η τεχνογνωσία και οι δυνατότητες που έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο είναι απαραίτητες, αλλά αποτελούν και μια σημαντική εργαλειοθήκη για μελλοντικές κρίσεις χρέους.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η σκέψη να μην περιοριστεί η Ευρώπη στη συνδρομή του Ταμείου, το οποίο ολοένα και περισσότερο γίνεται απρόθυμο να εμπλακεί στα ελληνικά πράγματα, αλλά να πάρει σάρκα και οστά το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ». Ή, τουλάχιστον, ένας θεσμός που θα ομοιάζει αρκετά με τη λειτουργία του Ταμείου. Αυτό αναφέρει και το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters.

Μάλιστα, δεν πρόκειται για ένα σχέδιο επί χάρτου που θα συζητηθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά έχει λάβει τον χαρακτήρα του επείγοντος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων, το σχέδιο αυτό θα τεθεί προς συζήτηση, στη συνεδρίαση που θα έχουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται σημείωμα της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ, για τις συναντήσεις που θα γίνουν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Μπρατισλάβα.

Οπως επισημαίνεται σε αυτό το σημείωμα, ένα δημοσιονομικό ταμείο της ευρωζώνης θα κάλυπτε τα δύο χαρακτηριστικά τα οποία στερείται σήμερα η ευρωζώνη και θα έπρεπε να διαθέτει μία εύρυθμα λειτουργούσα νομισματική ένωση.

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι μία ασφαλιστική λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να μετακινήσει χρήματα από τις ευημερούσες στις προβληματικές χώρες της ΕΕ. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι μία σταθεροποιητική λειτουργία που θα απορροφούσε τα εξωτερικά σοκ για το σύνολο της ευρωζώνης.

«Η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου θα… μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική», αναφέρει το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας.

Από το 2012 η σκέψη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο. Το Reuters υπενθυμίζει ότι η ιδέα δημιουργίας ενός Ταμείου της ευρωζώνης αιωρείται από την κρίση του 2012 και αποτελεί μέρος σχεδίων για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Αυτό θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, επειδή τα χρήματα του Ταμείου θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, αναφέρει το σημείωμα της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ.

Η πρόσβαση στο ταμείο θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, σημειώνεται.

Επιπλέον, το Ταμείο θα μπορούσε να αποτρέψει τη δημιουργία πανικού στις αγορές και το φαινόμενο ντόμινο σε περιόδους κρίσης. Ομως, σύμφωνα με το έγγραφο, πρέπει να αποφευχθεί να αποτελεί μία συγκαλυμμένη μορφή μόνιμων μεταβιβάσεων από ένα μέρος της Ενωσης σε άλλο. Θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτόματα, για να αποφευχθούν μακρές πολιτικές συζητήσεις που θα υπονόμευαν την αποτελεσματικότητά του. Οι κανόνες για την ενεργοποίησή του, για το πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν, για ποιο σκοπό και πώς θα αποπληρωθούν, πρέπει να είναι γνωστοί εκ των προτέρων, σημειώνεται.

Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα

Όλα αυτά φυσικά και θα έχουν αντίκτυπο στην Ελλάδα από τη στιγμή που παραμένει το πλέον προβληματικό μέλος της Ευρωζώνης. Επομένως, αν θα πρέπει μια χώρα να συμμορφωθεί με τα νέα προαπαιτούμενα, αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η δική μας. Επιγραμματικά, αυτά που θα ζητάει το νέο Ταμείο, όταν και όποτε δημιουργηθεί, θα είναι:

1)απαιτήσεις αποτροπής δημιουργίας νέων ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες
2)δέσμευση των χωρών με πρόβλημα για συνεχή πλεονάσματα
3)μέτρα συγκράτησης των κρατικών δαπανών
4)παρακολούθηση και αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος
5)αύξηση της είσπραξης φόρων
6)συνέχιση των πολιτικών λιτότητας.

Ολα τα παραπάνω, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να «φωτογραφίζουν» τα προβλήματα της χώρας μας.

Ακόμη, αναφέρει το έγγραφο που δημοσιοποίησε το Reuters, το Ταμείο θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την ασφάλιση της ανεργίας, συμπληρώνοντας εθνικά προγράμματα για την αντιμετώπισή της. Οι χώρες που έχουν πλεονάσματα σε καλές οικονομικά εποχές θα μπορούσαν να δαπανήσουν τα χρήματα για να βοηθήσουν στην κάλυψη των ελλειμμάτων χωρών που βρίσκονται σε ύφεση.

Η χρηματοδότηση του ταμείου θα μπορούσε να προέρχεται από ετήσιες εισφορές. Οι πληρωμές μπορεί να συνδέονται με το παραγωγικό κενό ή το επίπεδο της ανεργίας. Μία άλλη επιλογή θα ήταν ένα επενδυτικό ταμείο που θα χρηματοδοτούσε μεγάλα πανευρωπαϊκά προγράμματα υποδομών, αντίστοιχα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις που λειτουργεί σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...