Οταν συγκεντρώνονται οι ηγέτες από τις 20 σημαντικότερες χώρες του κόσμου σε μία πόλη, αυτή η πόλη μεταμορφώνεται. Αδειάζει. Ολες οι δραστηριότητες σταματούν και τα εργοτάξια διακόπτουν τις εργασίες τους. Ετσι συνέβη στην κινεζική Χουανγζού που υποδέχθηκε το Σάββατο τους πολιτικούς ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20). Η πόλη των 9 εκατομμυρίων κατοίκων ερήμωσε, οι δημόσιοι υπάλληλοι πήρανε μία εβδομάδα άδεια, τα μολ και τα καταστήματα κατέβασαν τα ρολά. Οι Αρχές απέκλεισαν τη Δυτική Λίμνη και προσέφεραν δωρεάν ταξιδιωτικά κουπόνια αξίας 10 δισεκ. γιουάν (1,5 δισεκ. δολάρια) για να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να επισκεφθούν αξιοθέατα εκτός της πόλης. Πάνω από 200 χαλυβουργεία σε γύρω περιφέρειες έκλεισαν ώστε να περιοριστεί η ρύπανση έστω κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζει την Κυριακή.
«Πρέπει να παρουσιάσουμε το πιο όμορφο πρόσωπο της Χανγτζόου, για όλο τον κόσμο», δήλωσε στο Reuters ο μεσίτης ακινήτων, Λιου Ουεντσάο. Φυσικά όμορφο, εν προκειμένη σημαίνει «πράσινο», φιλοπεριβαλλοντολογικό. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η κινεζική κυβέρνηση επέλεξε αυτή την ημέρα, το Σάββατο, που έφταναν ένας – ένας οι πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, για να επικυρώσει τη μεγαλύτερη διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πρόκειται για τη συμφωνία που υπογράφηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 ανάμεσα σε εκπροσώπους 195 κρατών, η οποία ανάμεσα σε άλλα προβλέπει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα χαμηλότερα από 2 βαθμούς Κελσίου. Για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες που μαζί να εκπέμπουν το 55% των αερίων θερμοκηπίων. Φανταστείτε ότι μέχρι να κάνει το μεγάλο βήμα η Κίνα, μόλις 23 έθνη είχαν επικυρώσει τη συμφωνία και τα συγκεκριμένα κράτη εκπέμπουν συνολικά μόλις το 1%. Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι χώρες που παράγουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αερίων θερμοκηπίου, αντιστοιχούν μαζί στο 40% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων!
Το Σάββατο, λοιπόν, το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας, η οποία κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην επιβάρυνση του πλανήτη με ρύπους, «υιοθέτησε την πρόταση για την εξέταση και την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού», όπως ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Αυτό σήμαινε μόνο ένα πράγμα για την αμερικανική κυβέρνηση. Σχεδόν τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Χουανγζού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επικυρώνουν τη συμφωνία και οι ΗΠΑ.
Κατόπιν οι δύο πολιτικοί ηγέτες παρέδωσαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τα επίμαχα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο εσωτερικό της κάθε χώρας, ώστε να συμμετέχουν στη συμφωνία. «Η Ιστορία θα κρίνει τη σημερινή ημέρα ως σημείο καμπής», δήλωσε ο κ. Ομπάμα, ο οποίος επισκέπτεται για τελευταία φορά την Κίνα ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζίπινγκ, δήλωσε ότι αυτή η μέρα σηματοδοτεί τη σύσταση ενός «συστήματος παγκόσμιας κυβέρνησης» όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή. «Η ανταπόκρισή μας στην κλιματική αλλαγή έχει να κάνει με το μέλλον των συνανθρώπων μας και της ανθρωπότητας». Παραχωρώντας την εναρκτήρια ομιλία στο φόρουμ B20 δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τη ρίζα της κλιματικής αλλαγής. «Εχω πει πολλές φορές ότι τα πράσινα βουνά και τα καθαρά νερά είναι εξίσου πολύτιμα με τα βουνά από χρυσό και ασήμι», είπε, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε την Κίνα μία πανέμορφη χώρα, με γαλάζιο ουρανό, πράσινη βλάστηση και οικολογικά πλεονεκτήματα που θα δημιουργεί η ίδια η οικονομική ανάπτυξη».
Ηδη -πριν καν αρχίσει- η σύνοδος που τυπικά εστιάζει στην παγκόσμια οικονομία επισκιάστηκε από την κλιματική αλλαγή, το μεγάλο στοίχημα του αμερικανού προέδρου και το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ωστόσο, παρότι πολλές κυβερνήσεις θα προχωρήσουν στην επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών, είναι βέβαιο ότι γρήγορα το περιβάλλον θα εκτοπιστεί από το προσκήνιο. Θα πρωταγωνιστήσουν η Νότια Σινική Θάλασσα και οι διεκδικήσεις της Κίνας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, η ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας το Brexit και οι επιπτώσεις του και φυσικά η παγκόσμια αγορά. Και βέβαια το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στις παρασκηνιακές συναντήσεις. Ποιος δεν θα ήθελε να παρακολουθήσει τη συζήτηση ανάμεσα στον Ομπάμα και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Αναμένεται συνέχεια την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News