Με ερώτησή τους 33 βουλευτές της ΝΔ ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, για τις «τρεις ώρες ακατανόητης απουσίας» του Λιμενικού σε ό, τι αφορά στον εντοπισμό και στη σύλληψη του δράστη και στη διασφάλιση των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων.
Ζητούν, επίσης, απαντήσεις για τους όρους κάτω από τους οποίους ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, και ερωτούν αν είναι συνηθισμένη η μετάβαση του ίδιου του υπ. Ναυτιλίας στην Αίγινα «και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού».
Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ προς τον Θοδωρή Δρίτσα
«Τρεις ώρες ακατανόητης απουσίας
Ερώτηση για τα αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους στην τραγωδία της Αίγινας κατέθεσε ο Υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου μαζί με 32 ακόμα βουλευτές, υπογραμμίζοντας, ιδιαίτερα, το ζήτημα της τρίωρης ακατανόητης απουσίας του Λιμενικού Σώματος σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη και τη διασφάλιση των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων.
Ακολουθεί η ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα:
Προς:
Τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρο Δρίτσα
Θέμα: Ερωτήματα για την αντίδραση και τη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιών στην τραγωδία της Αίγινας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Μία εβδομάδα μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο αντίδρασης και λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας τους. Αποκορύφωμα το γεγονός, ότι σύμφωνα με το διαβιβαστικό του Λιμενικού Σώματος, αν και το Λιμενικό ειδοποιήθηκε για τη σύγκρουση στις 12:30, ο 77χρονος χειριστής παρουσιάστηκε ο ίδιος στο Λιμεναρχείο της Αίγινας στις 15:30. Επί τρεις ώρες δηλαδή αφέθηκαν ανενόχλητοι να εξαφανίσουν τους συνεπιβάτες και να εγκαταλείψουν το ταχύπλοο με τον τρόπο που ήθελαν.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:
- Γιατί υπήρξε ουσιαστική απουσία του Λιμενικού Σώματος σε ό, τι αφορά τη σύλληψη του δράστη ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, καθώς και τη διασφάλιση των καταθέσεων άμεσα από τους συνεπιβαίνοντες αυτόπτες μάρτυρες;
- Πώς ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου χειριστή προ διετίας, ενώ ο ίδιος καταθέτει, ότι εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας; Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε;
- Συνηθίζεται να μεταβαίνει άμεσα ο αρμόδιος υπουργός στο σημείο μιας ναυτικής τραγωδίας-και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού; Νοείται ανάμειξη του αρμόδιου υπουργού σε μία υπό διερεύνηση υπόθεση με θετικούς χαρακτηρισμούς περί της εμπειρίας και των γνώσεων του κατηγορούμενου χειριστή;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
- Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής Ευβοίας
- Ολγα Κεφαλογιάννη Α΄ Αθήνας
- Αδωνις Γεωργιάδης Β΄ Αθήνας
- Λευτέρης Αυγενάκης Βουλευτής Ηρακλείου
- Κων/νος Τσιάρας Βουλευτής Καρδίτσας
- Χρήστος Κέλλας Βουλευτής Λάρισας
- Σάββας Αναστασιάδης Β΄ Θεσ/νίκης
- Μαρία Αντωνίου Βουλευτής Καστοριάς
- Χαράλαμπος Αθανασίου Βουλευτής Λέσβου
- Θεόδωρος Καράογλου Β΄ Θεσ/νίκης
- Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής Έβρου
- Αθανάσιος Μπούρας Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
- Ασημακοπούλου Αννα – Μισέλ Β΄ Αθήνας
- Γεώργιος Γεωργαντάς Βουλευτής Κιλκίς
- Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου
- Κων/νος Σκρέκας Βουλευτής Τρικάλων
- Βασίλης Κικίλιας Α΄ Αθηνών
- Δημήτρης Κυριαζίδης Βουλευτής Δράμας
- Κων/νος Τζαβάρας Βουλευτής Ηλείας
- Γεράσιμος Γιακουμάτος Β΄ Αθήνας
- Βασίλης Οικονόμου Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
- Σοφία Βούλτεψη Β΄ Αθήνας
- Άννα Καραμανλή Β΄ Αθήνας
- Ελένα Ράπτη Α΄ Θεσ/νίκης
- Στήλιος Γεώργιος Βουλευτής Αρτας
- Φωτεινή Αραπατζή Βουλευτής Σερρών
- Γιάννης Ανδριανός Βουλευτής Αργολίδας
- Απόστολος Βεσυρόπουλος Βουλευτής Ημαθίας
- Κων/νος Βλάσης Βουλευτής Αρκαδίας
- Ανδρέας Κατσανιώτης Βουλευτής Αχαΐας
- Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλευτής Λάρισας
- Νίκος Παναγιωτόπουλος Βουλευτής Καβάλας
- Νότης Μηταράκης Βουλευτής Χίου».
Ηδη συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την τραγωδία με το ταχύπλοο στην Αίγινα, που άφησε πίσω της 4 νεκρούς. Και ενώ η υπόθεση βρίσκεται στη διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης, οι δικηγόροι των θυμάτων ζητούν συμπληρωματικές διώξεις, ενώ κάνουν λόγο για σημαντικές παραλείψεις.
Η οικογένεια του πατέρα και του 5χρονου παιδιού που σκοτώθηκαν θέτουν ερωτήματα, με συνέπεια να σκληραίνει η στάση των δικηγόρων, που πλέον καταγγέλλουν «προκλητικές παραλείψεις». Ο κύκλος των προσώπων που έπαιξαν ρόλο στο ατύχημα διευρύνεται και έτσι ο Αλέξης Κούγιας και ο Σπύρος Βλάσης, εκπρόσωποι των θυμάτων, που βρέθηκαν τη Δευτέρα στα δικαστήρια του Πειραιά, ζήτησαν να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις.
«Κάναμε παράσταση πολιτικής αγωγής και ζητήσαμε να ασκηθούν διώξεις και για αυτούς που επέβαιναν στο σκάφος και και δεν βοήθησαν τα θύματα, για όσους βοήθησαν τον δράστη και όσους επέβαιναν στο σκάφος να διαφύγουν. Για τον κάτοικο του νησιού που που απομάκρυνε το σκάφος από την περιοχή σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, καθώς και για εκείνους που φυγάδευσαν τον δράστη με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία», τόνισε ο ίδιος.
Ως προς τις παραλείψεις και τα κενά στην έρευνα, ο κ. Κούγιας στάθηκε στο ζήτημα της απομάκρυνσης του ταχύπλοου μετά τη σύγκουρση. «Ολοι οι θανόντες έχουν πνιγεί. Δεν έχουμε κανέναν θανόντα από χτύπημα. Αν γύριζε πίσω ο φερόμενος ως δράστης ίσως να μην είχαμε θύματα. Οσοι τον πήραν με φουσκωτά δεν έπρεπε πρώτα να βρεθούν στον τόπο του ναυαγίου;». Ομοίως και ο άλλος δικηγόρος, Σπύρος Βλάσης, της πολιτικής αγωγής, έκανε λόγο για «πρωτοφανή διαφυγή και συγκάλυψη».
Μετά τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά πρόκειται να αποφασίσει εντός της εβδομάδας για την προφυλάκιση του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου, Θρασύβουλου Λυκουρέζου. Μέχρι τότε θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Σημαντική μαρτυρία κατέγραψε η εφημερίδα Καθημερινή, από τον άνθρωπο που είδε τη σύγκρουση του ταχύπλοου «Ντουέντε» με το τουριστικό σκάφος «Αντωνία» και κάλεσε στις 12.48 της 16ης Αυγούστου το Λιμεναρχείο του νησιού. «Εχω ακόμη αυτό τον τρομερό ήχο στα αυτιά μου, τον ήχο της σύγκρουσης», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας. «Οταν άκουσα το μπαμ, γύρισα το κεφάλι αμέσως και είδα το ταχύπλοο να περνάει πάνω από το σκάφος και να το τουμπάρει. Το τουριστικό βυθίστηκε αμέσως, σε δύο λεπτά, ενώ αυτομάτως το ταχύπλοο σταμάτησε, έμεινε ακυβέρνητο και φαινόταν να το παρασύρει το ρεύμα. Αργότερα, είδα ένα γκρίζο φουσκωτό στο πλάι του που άρχισε να το σέρνει», πρόσθεσε.
Ο αυτόπτης μάρτυρας έκανε μπάνιο στην περιοχή Πέρδικα και, όπως λέει, οι φωνές των ναυαγών του τουριστικού σκάφους που καλούσαν σε βοήθεια έφταναν μέχρι την ακτή. Η πρώτη του ενστικτώδης αντίδραση ήταν να καλέσει το 100, αλλά από την αστυνομία του είπαν ότι δεν μπορούν να τον βοηθήσουν.
Ακολούθως βρήκε το τηλέφωνο του Λιμεναρχείου Αίγινας και τους ειδοποίησε. Η κλήση του και τα στοιχεία του περιλαμβάνονται σε έκθεση του Λιμενικού ως η πρώτη ειδοποίηση από αυτόπτη μάρτυρα. Ωστόσο, κανείς δεν του ζήτησε αργότερα να καταθέσει σχετικά με το περιστατικό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News