487
| Aris Oikonomou / SOOC

Στην Ελλάδα ύφεση 0,7%, στην Κύπρο ανάπτυξη 2,7%

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2016, 15:31

Στην Ελλάδα ύφεση 0,7%, στην Κύπρο ανάπτυξη 2,7%

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2016, 15:31

H Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια το 2010. Η Κύπρος το 2013. Η Ελλάδα είναι ακόμα στα μνημόνια. Η Κύπρος βγήκε τον περασμένο Μάρτιο. Η Ελλάδα κατέγραψε το β’ τρίμηνο του 2016 ύφεση 0,7%. Η Κύπρος κατέγραψε για την ίδια περίοδο ανάπτυξη 2,7%. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Η Παρασκευή, 12 Αυγούστου, ήταν η μέρα ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων για την τριμηνία Απριλίου – Ιουνίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τη Λευκωσία, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέδωσε γραπτή δήλωση σύμφωνα με την οποία «ο ρυθμός ανάπτυξης επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Αυτή η αναπτυξιακή προοπτική δεν πρέπει να υπονομευθεί, μέσα από την επιστροφή σε ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος, αλλά αντιθέτως πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί μέσα από μια σταθερή και υπεύθυνη συνέχιση της προσπάθειας» σημείωσε. Είναι το έκτο συνεχές τρίμηνο που η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη μετά από ύφεση που κράτησε για 14 συνεχή τρίμηνα, ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Από την Αθήνα, ο έλληνας ομόλογος του κ. Γεωργιάδη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν είπε τίποτα. Ο αναπληρωτής του κ. Τσακαλωτου, ο Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε στο φιλόξενο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και δεν σχολίασε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του 0,7% στο β’ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, εξέλιξη που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία και επίσημα έχει επιστρέψει σε ύφεση, μολονότι έχει μεσολαβήσει μια εξατία άγριων μέτρων και πέντε εκλογικές αναμετρήσεις. Αρκέστηκε ο κ. Αλεξιάδης να πει ότι «το πρώτο επτάμηνο του έτους έχουμε πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού και μάλιστα τους έχουμε υπερβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» και να διαβεβαιώσει ότι «δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης». Ας το ελπίσουμε.

Κύκλοι πάντως του υπουργείου Οικονομικών επέμειναν ότι υπάρχει αισιοδοξία για επιστροφή στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους – τάση που, όπως λένε, «θα παραμείνει ισχυρή» έως το 2020. Για το 2016 το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ύφεση 0,3%. Για το 2017 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7%, για το 2018 κατά 3,1%, για το 2019 κατά 2,8% για το 2020 κατά 2,5%. Τότε, δηλαδή το 2020, λένε από το υπ. Οικονομικών το ΑΕΠ θα έχει φτάσει τα 205,9 δισ. ευρώ από 175,14 δισ. ευρώ εφέτος.

Οπως ήταν αναμενόμενο, την αισιοδοξία του υπουργείου Οικονομικών δεν συμμερίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε: «Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2016 (πρώτη εκτίμηση), η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Αυτό είναι το οδυνηρό “αποτύπωμα” της αριστερής ιδεοληψίας, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».

Ο κ. Σταϊκούρας προσέθεσε πως «το αποτέλεσμα είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα την οποία βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να συνεχίζεται και να επιβαρύνεται. Για το λόγο αυτό απαιτείται, άμεσα, η εφαρμογή μιας διαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...