Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται ένα ρομπότ από την αστυνομία για την εξουδετέρωση υπόπτου, σε μια επίδειξη θανατηφόρου βίας δίχως προηγούμενο, όπως την χαρακτήρισαν. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η αστυνομία του Ντάλας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ που εξουδετερώνει βόμβες, ως «βομβιστή». Η αστυνομία αφού τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο βραχίονα του ρομπότ, το έστειλε κοντά στον ύποπτο που είχε ήδη σκοτώσει πέντε αστυνομικούς και τραυματίσει άλλους επτά, όπου και ανατινάχθηκε, εξουδετερώνοντάς τον.
«Δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών. Τοποθετήσαμε μια συσκευή με εκρηκτικά στον βραχίονα του, και την πυροδοτήσαμε όταν έφτασε στο σημείο που βρισκόταν ο δράστης», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν.
Ο Πίτερ Σίνγκερ, αναλυτής και ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα Νέας Αμερικής που γράφει για την τεχνολογία του πολέμου, είπε ότι ότι αυτό το συμβάν ήταν το πρώτο που γνωρίζει. «Μπορεί να υπάρχει κάποια παρόμοια ιστορία, αλλά πιστεύω ότι θα την είχα ακούσει», σύμφωνα με τον Σαμ Θίλμαν στην Guardian.
Aλλοι συμφώνησαν. «Απ ‘όσο ξέρω, είναι η πρώτη σκόπιμη χρήση ένοπλου ρομπότ από την αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ιώα, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις». Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για άλλες λειτουργίες χρησιμοποιείται ως όπλο. Αλλά ως τώρα αυτή η αλλαγή χρήσης είχε περιοριστεί στον στρατό.
Η ενέδρα όπως καταγράφτηκε από πολίτες:
https://www.youtube.com/watch?v=c2z2AM58KPg
Ο κ. Σίνγκερ είπε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε πάρει συνέντευξη από έναν στρατιώτη που άλλαξε την χρήση ενός ρομπότ παρακολούθησης σε ρομπότ δολοφόνο. Τα ρομπότ αυτά ονομάζονται Marcbot και δεν είναι αυτόνομα. Το Marcbot είναι σαν ένα τηλεκατευθηνόμενο αυτοκινητάκι με ενσωματωμένους αισθητήρες και κάμερα. Ο συγκεκριμένος στρατιώτης στερέωσε με μονωτική ταινία εκρηκτικά στο Marcbot και μπορείτε να φανταστείτε την συνέχεια. Δείτε τις ομοιότητες στις δύο περιπτώσεις.
Ο κ. Μπράουν είπε ότι η απόφασή τους προστάτεψε αστυνομικούς την νύχτα που οι ζωές τους ήταν σε μεγαλύτερο ρίσκο από ότι συνήθως. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είχε εκθέσει τους αστυνομικούς σε μεγάλο κίνδυνο.
Η κυρία Ιώα, ανησυχεί ότι η απόφαση της αστυνομίας να χρησιμοποιήσει ρομπότ για να σκοτώσει τον ύποπτο πάρθηκε υπερβολικά άνετα και εύκολα. «Τα οπλισμένα αστυνομικά ρομπότ δημιουργούν νέα ερωτήματα τόσο νομικά όσο ηθικά αλλά και τεχνικά που δεν έχουμε αποφασίσει με οποιονδήποτε συστημικό τρόπο».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «τυπικά εξετάζουμε τις περιπτώσεις θανάσιμης βίας ως άμεση απειλή για το αστυνομικό όργανο ή άλλων εμπλεκόμενων. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο αν απειλείται ένα ρομπότ και η αστυνομία βρίσκεται πολύ μακριά». Επίσης, η ίδια πιστεύει ότι «δεν έχουμε ένα πλαίσιο για τη λήψη αντικειμενικών αποφάσεων όπου η χρήση βίας από ρομπότ θα δικαιολογείται. Θα πρέπει να αναπτύξουμε τους κανονισμούς και τις πολιτικές τώρα, γιατί σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα δούμε αστυνομικά ρομπότ επί τω έργω».
Η αστυνομία χρησιμοποιεί τέτοια ρομπότ όταν έχει να αντιμετωπίσει εκρηκτικούς μηχανισμούς ή ύποπτα αντικείμενα όπως για παράδειγμα, μια παρατημένη τσάντα σε ένα δημόσιο κτίριο. Ο χειριστής του ρομπότ μπορεί να την πλησιάσει με ασφάλεια, και χρησιμοποιώντας τον βραχίονα του να την ανοίξει και να κοιτάξει τι περιέχει μέσα, να προσπαθήσει να απενεργοποιήσει κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό όπως στις ταινίες, κόβοντας καλώδια, να εκτοξεύσει νερό υψηλής πίεσης ή να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη έκρηξη. Για αυτόν τον λόγο η αστυνομία του Ντάλας είχε εύκαιρα εκρηκτικά, σύμφωνα με τον κ. Σίνγκερ. Εξάλλου, τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να εκκενωθεί η περιοχή που βρίσκεται το ύποπτο αντικείμενο και να το ανατινάξει με ελεγχόμενη έκρηξη.
Παρόμοια ρομπότ χρησιμοποιήθηκαν και στο περιστατικό όπου ένας οπλοφόρος επιτέθηκε στα κεντρικό αρχηγείο της αστυνομίας του Ντάλας, πέρυσι, με όπλα και βόμβες.
Αξίζει να πούμε ότι από πλευράς στρατού τέτοια ρομπότ αποτελούν ταυτόχρονα και λύση και πρόβλημα. Καθώς και ο εχθρός τα χρησιμοποιεί. «Κυριολεκτικά την προηγούμενη εβδομάδα, το επιτελείο για αντιμετώπιση αυτοσχέδιων απειλών, μια υπηρεσία εντός του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ και που προτείνει καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης αυτοσχέδιων απειλών, πήρε 20 εκατομμύρια για να αντιμετωπίσει αυτοσχέδιες απειλές, όπως εμπορικά drones που ο καθένας μπορεί να αγοράσει και χρησιμοποιούνται τόσο από τον ISIS για παρακολούθηση αλλά και για επιθέσεις. Τα μετατρέπουν σε τηλεχειριζόμενες βόμβες» είπε ο κ. Στίνγκερ.
«Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο» λέει ο κ. Στίνγκερ και προσθέτει: «Τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που έχουν σχεδιαστεί και μετά οι άνθρωποι αυτοσχεδιάζουν και βρίσκουν κι άλλες χρήσεις για αυτά».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News