To… μαγικό 200 για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση δεν το πιάνει. Παρά τις ύστατες προσπάθειες για να ψηφιστεί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και αυτό να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και παρά τους τακτικισμούς του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, φαίνεται ότι παραμένει «μπετόν» μια κρίσιμη μάζα 103 βουλευτών που θα καταψηφίσει.
Τι έκανε ο κ. Κουρουμπλής; Φρόντισε να «σπάσει» την Πέμπτη σε δύο νέα άρθρα το άρθρο 2 του νέου εκλογικού νόμου, διαχωρίζοντας έτσι την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ο στόχος αυτής της εντυπωσιακής αλλαγής στη δομή του νομοθετήματος κάτι παραπάνω από προφανής: να κερδίσει η κυβέρνηση τις ψήφους του ΚΚΕ το οποίο πιστό στο πάγιο αίτημά του για απλή και εντελώς ανόθευτη αναλογική έχει ενστάσεις για το (εθνικά αναγκαίο) όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Και όντως το τέχνασμα έπιασε. Λίγο αργότερα, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη διάταξη για την κατάργηση του μπόνους, ενώ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής. Εκανε επίσης γνωστό ότι το κομμουνιστικό κόμμα θα καταθέσει τροπολογία για κατάργηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή, κάτι στο οποίο αντιδρούν όμως τα υπόλοιπα κόμματα.
Αλλά και με τις ψήφους του ΚΚΕ, οι 200 βουλευτές, ώστε να ισχύσει η αλλαγή και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες δεν συγκεντρώνονται, τουλάχιστον όπως φαίνεται από τις ως τώρα εισηγήσεις των κομμάτων και τα όσα ειπώθηκαν την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή – ο εκλογικός νόμος θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια στις 19 και 20 Ιουλίου.
Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, σκληρή κριτική κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι με το παρόν νομοσχέδιο «ψηφίζουν την ακυβερνησία».
«Θα ήταν διαφορετική η συζήτηση αν λέγετε οι 50 έδρες του μπόνους είναι πολλές και ότι θέλουμε 30 έδρες. Εδώ όμως δεν έχουμε αυτό στο τραπέζι. Άρα πάμε στην καθαρή απλή αναλογική και άντε να φτιάξουμε κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και προσέθεσε ότι η ΝΔ θα πετύχει στις επόμενες εκλογές την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων ώστε να καταργήσει τον νόμο και να μην ισχύσει ποτέ. Επιτέθηκε δε κατά της κυβέρνησης και για την ψήφο στα 17 έτη, αποδίδοντας την κίνησή της στο δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ. Για το ίδιο θέμα ανάλογη κριτική έκανε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για «ένα ακόμη παλαιοκομματικό ρουσφέτι μιας πρόωρα γερασμένης κυβέρνησης».
Το φάντασμα της ακυβερνησίας της χώρας φαίνεται πως έχει συστρατεύσει Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι – το καθένα κόμμα για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους – απέναντι στον εκλογικό νόμο που πρότεινε η κυβέρνηση. Είναι μια λογική αντίδραση, 103 βουλευτών. Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών δηλαδή, είχε πει ότι η απλή αναλογική θα φέρει χάος και είχε ταχθεί υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών – που και πάλι δεν έγινε.
«Είχα τις προσωπικές μου πολιτικές απόψεις και στον χώρο μου θεωρούμε κεκτημένο την προσωπική άποψη. Αλλά έμαθα και να αυτοπειθαρχώ στα συλλογικά όργανα που αποφασίζουν» προσπάθησε να εξηγήσει τα ανεξήγητα ο υπουργός.
Υπέρ του νέου εκλογικού νόμου έχει ταχθεί επανειλημμένα η Ενωση Κεντρώων δια του Βασίλη Λεβέντη. Το πιθανότερο είναι και η Χρυσή Αυγή να τον ψηφίσει, άλλωστε τη βολεύει αφού μπορεί να αλιεύσει περισσότερες έδρες ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει πει ότι δεν υπάρχουν μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.
«Θα μελετήσουμε τον εκλογικό νόμο μέχρι την τελευταία ημέρα» δήλωσε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, δεν ψηφίζουν τον νέο εκλογικό νόμο οι Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ υπέρ του νόμου τάσσεται ο Νίκος Νικολόπουλος.
Ο κ. Παναγούλης, μιλώντας στα Παραπολιτικά την Παρασκευή το μεσημέρι, είπε ότι θα δηλώσει «παρών» στο άρθρο που αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.«Είμαι και υπέρ της ψήφου στα 17 αλλά δεν μπορούν να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι ανόμοια πράγματα» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Ναι» στο νέο εκλογικό νόμο είπε και πάλι την Παρασκευή μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Εκλογικό νόμο ψηφίζουμε. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα καταψηφίζαμε» διευκρίνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως από την κυβερνητική πλειοψηφία. «Αυτό που κρίνεται τώρα είναι αν θα ισχύσει από τις επόμενες η τις μεθεπόμενες εκλογές» παρατήρησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News