Το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα έχει αναγγελθεί εδώ και καιρό, από τις αρχές Φεβρουαρίου. Είναι, στην ουσία, η «απάντηση» της χώρας για την ανατροπή της απόφασης της ΕΕ σχετικά με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για κατανομή των προσφύγων, όπως δήλωσε πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν.
Η αντιπροσφυγική ρητορική του Ορμπαν είναι κάτι παραπάνω από έντονη και, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του, θεωρεί αδύνατο «να παίρνουμε πάνω στην πλάτη λαών, ενάντια στη βούλησή τους, αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή τους και των μελλοντικών γενεών». Κατά την εκτίμησή του, αποφάσεις όπως αυτή αναδιαμορφώνουν την πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα της Ευρώπης.
Ετσι έχει λάβει ήδη θέση, αντιτίθεται στην εφαρμογή του κανονισμού, θεωρώντας πως παραβιάζει την κυριαρχία της Ουγγαρίας. Αν και δεν είχε δηλωθεί από την αρχή η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, από τις αρχές Απριλίου η ουγγρική κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία της υπέρ του «όχι», προβάλλοντας κυρίως την απειλή για την ύπαρξη «τρομοκρατών» ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Αγνοώντας τις αποφάσεις της ΕΕ, η χώρα δεν δέχεται στο έδαφός της πρόσφυγες, ενώ με φράχτες έχει ενισχύσει τα σύνορά της για να αποτρέπει την είσοδό τους στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει ήδη λάβει θέση, αντιτίθεται στην εφαρμογή του κανονισμού, θεωρώντας πως παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας
Κι αν το δημοψήφισμα θεωρείται κορυφαία έκφραση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ τα πράγματα αλλάζουν κάπως με ένα, λίγο ως πολύ, κατασκευασμένο ερώτημα που προεξοφλεί και την απάντηση:«Θέλετε να έχει το δικαίωμα η ΕΕ να υπαγορεύει την υποχρεωτική εγκατάσταση μη ούγγρων υπηκόων στην Ουγγαρία, χωρίς τη συγκατάθεση του εγχώριου κοινοβουλίου;».
Η ίδια η διατύπωση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, γεγονός που θα εντείνει τις εντάσεις εντός ΕΕ, ιδίως μετά τις συνέπειες του Brexit. Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς στο Προσφυγικό η ουγγρική κυβέρνηση ακολουθεί τη δική της πορεία, όπως δείχνουν οι αριθμοί. Συνολικά, από τις μέχρι τώρα περίπου 199.000 αιτήσεις για άσυλο, έχει κάνει δεκτές 264.
Την περασμένη Τρίτη, υιοθέτησε το μέτρο της άμεσης απέλασης όποιου πρόσφυγα ή μετανάστη εισέρχεται παράνομα στη χώρα, χωρίς καμιά διαδικασία, αγνοώντας επιδεικτικά τις συνθήκες που προστατεύουν τους αιτούντες άσυλο και κατ’ επέκταση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Κατά τον κανονισμό που εφαρμόζει, οι πρόσφυγες θα στέλνονται σε «κέντρα τράνζιτ», που τυπικά είναι εκτός της ουγγρικής επικράτειας, σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για ζητήματα ασφαλείας, Γκιόργκι Μπάκοντι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News