Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από την έναρξη του Euro 2016, η διοργάνωση καλά-καλά δεν έχει «ζεσταθεί» ακόμα, αλλά μέσα στη Γαλλία έχει περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.
Οι απεργίες και διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης στα εργασιακά -που γίνονται αρκετά βίαιες και μάλιστα απλώνονται σε όλη τη χώρα- επιμένουν, την ώρα που η αστυνομία, απασχολημένη ίσως με την αντιμετώπιση των απειλών από την τρομοκρατία, δείχνει να χάνει τον έλεγχο και να μην μπορεί να συγκρατήσει τους οπαδούς -κυρίως Αγγλους και Ρώσους.
Ενώπιον των πολλαπλών απειλών και ανοιχτών μετώπων, την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι «σε μια στιγμή που η Γαλλία φιλοξενεί το Euro, που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον άδεια για πραγματοποίηση διαδηλώσεων αν οι όροι της προστασίας των αγαθών και των προσώπων και των δημόσιων αγαθών δεν έχουν διασφαλισθεί».
Στην γραμμή του προέδρου κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Οι ταραχοποιοί, όπως είπε, ήθελαν να σκοτώσουν αστυνομικούς ενώ κατηγόρησε και το συνδικάτο CGT, που έχει πρωτοστατήσει σε πολλές από τις κινητοποιήσεις, για «αμφίσημη θέση» απέναντι σε αυτούς που επιτίθενται στις αρχές. «Καλώ το CGT να μην οργανώνει πια τέτοιου είδους διαδηλώσεις στο Παρίσι», υπογράμμισε.
Πρόεδρος και πρωθυπουργός απειλούν με το «όπλο» της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Είτε υλοποιήσουν είτε όχι την απειλή, μιλούν μέσα σε μια συγκυρία αναστάτωσης την ώρα που η Γαλλία θα επιθυμούσε να δείξει ένα άλλο πρόσωπο μέσα από τη γιορτή του ποδοσφαίρου.
Την Τρίτη σε διαδήλωση στο Παρίσι εναντίον του νόμου για τα εργασιακά τουλάχιστον 40 άνθρωποι (πολίτες και αστυνομικοί) τραυματίστηκαν και 44 συνελήφθησαν. Σε όλη τη χώρα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, αναφέρουν τα συνδικάτα, την ώρα όμως που η αστυνομία μιλά για μόλις 125.000 ή λίγο περισσότερους.
Είχε προηγηθεί, ακόμη, τη Δευτέρα τρομοκρατική επίθεση κατά την οποία άνδρας που έλεγε ότι είναι πιστός στην ISIS μαχαίρωσε και σκότωσε έξω από το σπίτι του έναν αστυνομικό, ενώ νωρίτερα είχε σκοτώσει και τη σύντροφο του αστυνομικού. Ο Βαλς προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα κάνει ό,τι μπορεί αλλά θα υπάρξουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο μέλλον, στις οποίες «αθώοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους».
Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο επισημαίνουν οι βελγικές αρχές που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν αποστείλει προειδοποίηση για κίνδυνο επικείμενης επίθεσης από ομάδες τζιχαντιστών που έχουν έρθει από τη Συρία στη Γαλλία και το Βέλγιο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.
Τα εν λόγω άτομα σχεδιάζουν ανά δύο επιθέσεις σε στόχους όπως ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στις Βρυξέλλες, σε κατάστημα εστίασης αμερικανικής αλυσίδας φαστ φουντ και σε αστυνομικό στόχο. «Εχουν ήδη στην κατοχή τους τον απαραίτητο οπλισμό και η δράση τους είναι επικείμενη», προσθέτει η προειδοποίηση.
Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι και γίνεται μια προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι.
Το «παιχνίδι» έξω από τα γήπεδα
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, οι γαλλικές αρχές είναι αντιμέτωπες με το κύμα βίας από τις συγκρούσεις οπαδών ξένων ομάδων -όπως το Σάββατο στην Μασσαλία- ή αυτό που πολλοί φοβούνται στη Λιλ. Αγγλία και Ρωσία αναμετρώνται δια των οπαδών τους περισσότερο έξω το γήπεδο, πάρα μέσα σε αυτό που ήλθαν ισόπαλες. Για να αποφύγει τα χειρότερα η γαλλική αστυνομία διαθέτει 4.000 επιπλέον αστυνομικούς στην πόλη ενώ απαγορεύει και την πώληση αλκοόλ ως την Παρασκευή σε μεγάλο μέρος της πόλης.
Αρκεί αυτό για να σταματήσει τους ρώσους ή τους άγγλους οπαδούς; Αν όχι, υπάρχει και η Δικαιοσύνη. Εξι οπαδοί της Αγγλίας ήδη δικάστηκαν και φυλακίστηκαν για τα επεισόδια στη Μασσαλία, ενώ η Ρωσία, σε μια μάλλον πρωτοφανή απόφαση από την Uefa, τιμωρήθηκε με πρόστιμο και αποβολή υπό αναστολή από τη διοργάνωση λόγω της συμπεριφοράς των οπαδών μέσα στο γήπεδο κατά το παιχνίδι με την Αγγλία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News