Για δέκα ολόκληρα χρόνια διεθνής ερευνητική ομάδα με πλήθος επιστημονικών ειδικοτήτων διαβάζει, συγκρίνει, αναλύει τα δεδομένα των επιγραφών που υπάρχουν στο εσωτερικό του Μηχανισμού. Η ανάγνωση ήταν εξαιρετικά δύσκολη δεδομένου ότι τα γράμματα ήταν μικρότερα των δύο χιλιοστών, ενώ η επιφάνεια του χαλκού είχε ανωμαλίες με αποτέλεσμα ο ειδικός σαρωτής που χρησιμοποιήθηκε για την ανάγνωσή τους να μην μπορεί να αποτυπώσει τη συνολική εικόνα τους σε μία όψη.
Κι όμως τα κατάφεραν και προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, η κοινή αντίληψη ήταν πως αυτή η αρχαία συσκευή είναι στην πραγματικότερα ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου. Προγραμματισμένος να μελετά τις κινήσεις των τότε γνωστών πλανητών αλλά και να προβλέπει τις εκλείψεις.
Στον Μηχανισμό είναι ενσωματωμένο ένα αστρολογικό ημερολόγιο, οι δείκτες του οποίου φαίνεται πως περιστρέφονται γύρω από τον ζωδιακό κύκλο αποκαλύπτοντας τις κινήσεις τόσο της Σελήνης όσο και των πλανητών. Οι κινήσεις των πλανητών είναι άμεσα συνδεδεμένες με συγκεκριμένους τόπους παρατήρησης, κάτι που δείχνει ότι ο δημιουργός του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είχε προβλέψει το μηχάνημα αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από μία τοποθεσίες, αφού πάνω του έχουν ανακαλυφθεί χαραγμένες οι λέξεις Δωδώνη και Αλεξάνδρεια. Επίσης συνδέονται με αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνταν ανά τετραετία, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Ίσθμια.
Οπως συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης, πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστή, ο οποίος παρείχε στον κάτοχό του τη δυνατότητα να βλέπει με ακρίβεια τις εκλείψεις της σελήνης και του ήλιου καθώς και την κίνηση των ουράνιων σωμάτων.
Στη μία πλευρά της συσκευής υπήρχε μία λαβή η οποία κινούσε όλο το σύστημα. Γυρίζοντας τη λαβή άρχιζαν να περιστρέφονται οι δείκτες που υπήρχαν στο εμπρόσθιο και στο οπίσθιο μέρος του Μηχανισμού. Επιλέγοντας μία ημερομηνία αποκαλύπτεται τα αστρονομικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω από τη Γη.
Ο Γιάννης Μπιτσάκης, Φυσικός και Ιστορικός των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε «αυτό που κάνουμε εμείς εδώ με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι και αυτό που έκανε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πριν από περίπου 2.000 χρόνια».
Ο Μηχανισμός αναγνωρίστηκε ως αστρονομικό μηχανικό όργανο από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκε το 1902 από τον Σπυρίδωνα Στάη, ο οποίος την εποχή εκείνη εκτελούσε καθήκοντα υπουργού Παιδείας. Ο Στάης πρόσεξε ότι σε ένα από τα ευρήματα υπήρχε ένα οδοντωτός τροχός και ήταν διακριτές οι λέξεις «ΑΦΡΟΔΙΤΗ», «ΗΛΙΟΥ».
Ο Ξενοφών Μουσσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού πήρε το λόγο εξήγησε ότι «οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα έχουν τις ρίζες τους στα γρανάζια του Μηχανισμού», όπως αποδεικνύεται με τις επιγραφές που υπάρχουν πάνω στις πτυχές του αντικειμένου.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε να υπάρχουν οι νόμοι της φυσικής ήδη μέσα στο Μηχανισμό, τόσο στις επιγραφές όσο και στους αριθμούς 76, 19, 223 και αποδεικνύουν, όχι μόνο αυτοί αλλά και όλη η δομή του Μηχανισμού, ότι εντέλει είναι και η υπογραφή αυτού που τον έφτιαξε. Μας λέει καθαρά είμαι ένας πυθαγόρειος», είπε ο κ. Μούσας χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Πρόσθεσε ότι ο Μηχανισμός αποτελεί τις ρίζες όλου του πολιτισμού και ολόκληρης της τεχνολογίας και στην ουσία πρόκειται για το αρχαιότερο «tablet».
Εντωμεταξύ με πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής και ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη, ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 14 Ιουνίου. Η παρουσίαση, την οποία θα κάνει ο καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης, έρχεται λίγες μέρες μετά την παρουσίαση των επιγραφών που κατάφεραν να διαβάσουν οι επιστήμονες πάνω στον αρχαίο μηχανισμό.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Σειραδάκης θα παρουσιάσει ένα λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το διεθνές κοινό για αυτόν τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας, ο οποίος επέτρεπε την παρακολούθηση των πλανητών και την πρόβλεψη των εκλείψεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News