586
| Arnie Papp/Flickr

Γενετικά μεταλλαγμένοι αρουραίοι για να σωθούν τα Γκαλαπάγκος

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2016, 15:43

Γενετικά μεταλλαγμένοι αρουραίοι για να σωθούν τα Γκαλαπάγκος

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2016, 15:43

Η ομορφιά και η βιοποικιλότητα των Γκαλάπαγκος, ανοιχτά των ακτών του Εκουαδόρ στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι μοναδικές. Εκεί θα συναντήσει κανείς έναν αναρίθμητο αριθμό ενδημικών ζώων, όπως πουλιά, χελώνες, ιγκουάνα των οποίων η παρατήρηση το 1835 οδήγησε τον Κάρολο Δαρβίνο στην διατύπωση της επαναστατικής θεωρίας του περί εξέλιξης των ειδών.

Εδώ και μερικά χρόνια όμως τον παράδεισο αυτό τον κατακλύζει μια θεομηνία. Στρατιές ολόκληρες αρουραίων, ποντικών και λοιπών τρωκτικών τρώνε τα αυγά των πουλιών, καταστρέφουν τις φωλιές του και απειλούν πολλά άλλα είδη της εντόπιας πανίδας με εξαφάνιση.

Οπως επισημαίνει η Σάρα Ζανγκ στο Wired, τα τρωκτικά έφθασαν στα 20 ηφαιστειογενή νησάκια των Γκαλάπαγκος μέσα σε παλιά καΐκια ή πλοία και πολλαπλασιάζονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που η επιστημονική κοινότητα σήμανε συναγερμό για να προστατέψει το ευαίσθητο οικοσύστημα του τόπου.

gala2
pantxorama/flickr

Οι ειδικοί της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Αϊλαντ Κονσερβέισιον που αποστολή έχει να προστατεύει τα είδη τα οποία ενδημούν στα νησιά από ποικίλες εισβολές και επιθέσεις κατέληξαν σε ένα ρηξικέλευθο σχέδιο, ανάμεσα στα επτά που προτάθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη γενετική μετάλλαξη των τρωκτικών και τη μετατροπή όλου του πληθυσμού σε αρσενικά, ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή τους. Επιστημονικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως ότι το σχέδιο αυτό το οποίο δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί, εκτός από το ότι «παραπλανά» τη φύση ίσως εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον και κάνουν έκκληση στους ιθύνοντες της Αϊλαντ Κονσερβέισιον να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με υπευθυνότητα.

pantxorama/flickr

Η γονιδιακή καθοδήγηση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στα κουνούπια για την αποτροπή διάδοσης ασθενειών από το τσίμπημά τους. Οι γενετιστές με τη μέθοδο αυτή έχουν «κατασκευάσει» κουνούπια που αντί να εξαπλώνουν εξολοθρεύουν τον ιό της ελονοσίας. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν με τον κίτρινο πυρετό και τον Ζίκα, των οποίων τα κουνούπια είναι ξενιστές και οι κυριότεροι παράγοντες διάδοσής τους.

Χρησιμοποιώντας όμως αυτές τις μεθόδους όχι για να προστατέψουν τον άνθρωπο αλλά για να επαναφέρουν την ισορροπία σε μια χούφτα τροπικά νησιά, οι επιστήμονες καλούνται να απαντήσουν στο κεφαλαιώδες ερώτημα: Τι θεωρείται φυσικό; Και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η «επινόηση» ζώων ώστε να επανέλθει η φύση στην προτεραία κατάσταση;

gala4
pantxorama/flickr

Σύμφωνα με πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Διατήρησης της Αγριας Ζωής, Κεντ Ρέντφορντ, τη στιγμή αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ γενετιστών και περιβαλλοντολόγων μοιάζει με διάλογο κωφών. Ενώ τα ηθικά και άλλα ζητήματα που εγείρονται τόσο ως προς τη γενετική καθοδήγηση όσο και ως προς τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος είναι πολλά και ποικίλα.

Πρόσφατα στη νήσο Σάουθ Τζώρτζια, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελικόπτερα σκόρπισαν φόλες εμποτισμένες με το ισχυρό δηλητήριο μπροντιφάκουμ και οι αρουραίοι που είχαν κατακλύσει το νησί ψόφησαν από εσωτερική αιμορραγία. Οπως άλλωστε και χιλιάδες πουλιά και άλλα είδη που δοκίμασαν τις φόλες.

GA1
pantxorama/flickr

12365397875_464575898f_k

«Θα μπορούσαν να το είχαν πετύχει με έναν αναίμακτο τρόπο, απλώς μετατρέποντας γενετικά τον πληθυσμό τους σε αρσενικά» υπογραμμίζει ο Χηθ Πάκαρντ, υπεύθυνος επικοινωνίας της Αϊλαντ Κονσερβέισιον.

Το τελευταίο διάστημα οι φωνές εκείνων που κλίνουν προς τη γενετική καθοδήγηση ακούγονται όλο και πιο έντονα. «Αναλογιστείτε» σημειώνουν. «Μπορεί η γενετική μετάλλαξη να είναι “αφύσικη”, πόσο φυσιολογικό είναι όμως να ρίχνεις από τον ουρανό τόνους ολόκληρους ποντικοφάρμακου ώστε να εξοντώσεις χιλιάδες αρουραίους;»

GA2
pantxorama/flickr

Με σκηνικό αντιπαράθεσης τα εξωτικά νησιά που σαγήνευσαν τον Δαρβίνο πριν από 180 χρόνια, οι σημερινοί επιστήμονες διασταυρώνουν τα ξίφη τους προσπαθώντας στα μάτια της ανθρωπότητας να σώσουν την παρτίδ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...