Στις 18 Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τάχθηκε υπέρ μιας μελλοντικής συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια προσπάθεια να τον πείσει να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Τουλάχιστον, με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να δικαιολογήσει ο αμερικανός μεγιστάνας την πρόθεσή του.
Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη δήλωση συνιστούσε μια ουσιαστική αλλαγή της στάσης που ακολουθεί μέχρι και σήμερα η Ουάσιγκτον έναντι της Βόρειας Κορέας. Κοινώς: από το καθεστώς πλήρους απομόνωσης, ο Τραμπ επιθυμούσε να μετατρέψει τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε επίσημο και απόλυτα αποδεκτό συνομιλητή του.
Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά ελάχιστες ημέρες για να λάβει απάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ. Το χέρι που έτεινε, η Πιονγκγιάνγκ του το έκλεισε. Επισήμως, ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ είχε δηλώσει στις 24 Μαΐου: «Είναι απόφαση του ηγέτη μου αν θέλει να τον συναντήσει ή όχι, αλλά νομίζω πως η ιδέα του Τραμπ για συζήτηση είναι ανοησία. Χρησιμεύει μόνο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Είναι ένα είδος προπαγάνδας ή διαφήμισης. Σαν ένα υπεύθυνο κράτος με πυρηνικά όπλα, δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ πρώτοι. Αν η Αμερική κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων, τότε θα ανταποδώσουμε».
Ωστόσο, το πρώτο μάθημα στην πολιτική είναι ότι «ποτέ μην λες ποτέ». Από το απόλυτο «όχι», η Βόρεια Κορέα δείχνει πλέον να τείνει κι εκείνη με τη σειρά της χείρα βοηθείας στον Ντόναλντ Τραμπ. Απροσδόκητος σύμμαχος ή ανταπόδοση στην προπαγάνδα με τα ίδια… όπλα;
Σε κεντρικό άρθρο της εφημερίδας DPRK Today (σ.σ.: είναι κομματική εφημερίδα και απηχεί τις απόψεις του Κιμ Γιονγκ Ουν), ο Τραμπ χαρακτηρίζεται «σοφός πολιτικός» και «υποψήφιος με όραμα» ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει την κορεατική χερσόνησο.
Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, ο Τραμπ είναι η καλύτερη επιλογή για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με την Χίλαρι Κλίντον που περιγράφεται με τον ανοίκειο χαρακτηρισμό «χοντροκέφαλη», από τη στιγμή που έχει στηρίξει τις κυρώσεις προς τη Βόρεια Κορέα. Στο άρθρο γίνεται δεκτή με θετικά σχόλια η πρόταση του Τραμπ να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Γράφει η εφημερίδα DPRK Today, όπως αναμεταδίδει το BBC: «Φαίνεται πως ο Τραμπ δεν είναι ο αχρείος, αμόρφωτος, αλαζόνας που περιγράφουν αλλά ένας σοφός πολιτικός».
Το άρθρο υπογράφει ο αναλυτής Χαν Γιόνγκ Μουκ, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρει: «Τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πρέπει να λυθούν με πόλεμο, αλλά με διαπραγματεύσεις. Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί ζουν κάθε λεπτό με την αγωνία μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα».
«Υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία στην πολιτική του Τραμπ» αναφέρεται επιπροσθέτως στο άρθρο. «Είπε ότι δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Δεν είναι αυτό θετικό με βάση την οπτική της Νότιας Κορέας;»
Το άρθρο υπενθυμίζει την αναφορά του Τραμπ σε ομιλία του τον περασμένο Μάρτιο όταν και είχε προτείνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Σεούλ σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα δεν αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News