Το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων για τα προαπαιτούμενα, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, περιλάμβανε ρύθμιση με την οποία αίρεται η καθολική απαγόρευση του νόμου και επιτρέπει πλέον, υπό προϋποθέσεις, σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore εταιρείες. Με το άρθρο 178 η κυβέρνηση τροποποίησε τον σχετικό νόμο του 2013, ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες εκτός χώρας, ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.
Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα και από το πρωί της Κυριακής προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν είχαν αντιδράσει όσο η διάταξη ψηφιζόταν. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα και νωρίς το απόγευμα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για τη «σκανδαλώδη» τροποποίηση της νομοθεσίας πόθεν έσχες, που δίνει το δικαίωμα κατοχής offshore σε πολιτικά πρόσωπα. Λίγο αργότερα το ζήτημα έθιξε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτησή της η ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί, εάν η εν λόγω ρύθμιση ήρθε ύστερα από απαίτηση των ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας, καθώς και εάν συνάδει ή αντίκειται στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Τι ακριβώς προβλέπει η διάταξη
Το άρθρο 178 προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ ή οι Βερμούδες, όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα. Ενδεχομένως η διάταξη να έχει και αναδρομική ισχύ.
ΝΔ: Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο στο όνομα της διαφάνειας νομοθετούν για offshore
Η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απολογηθεί, γιατί, όπως αναφέρει, υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας και τώρα νομοθετεί να δικαιούνται να έχουν οι βουλευτές offshore.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία», ανέφερε στην ανακοίνωση.«Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως», συμπλήρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος: «Υπόθεση Offshore. Παταγώδης κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Καταισχύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο twitter.
Υπόθεση Offshore. Παταγώδης κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Καταισχύνη.
— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) 29 Μαΐου 2016
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να αποσύρει την σκανδαλώδη διάταξη
Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ», δια του υπεύθυνου του ΚΤΕ Οικονομικών, Γιάννη Κουτσούκου, ζήτησε την άμεση απόσυρση της σκανδαλώδους διάταξης.
«Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες, που είχαν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν «όχι». Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.
Ποτάμι: Ξεπλένει τους πολιτικούς με οffshore
«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν offshore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε “συνεργάσιμους” φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε, λοιπόν, στις περιφέρειές τους οι 152, να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί τώρα εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού.
ΚΚΕ: «Στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου»
ΤΟ ΚΚΕ καταδίκασε την επίμαχη διάταξη θεωρώντας της στοιχείο της πολιτικής κατά των εργαζομένων, όπως επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση.
«Το ΚΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων», σχολίασε. «Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».
Ενωση Κεντρώων: Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτυπά
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ευαισθησίας και της διαφάνειας, εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε», υποστήριξε η σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τις αποκαλύψεις, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση με τον νέο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») προσπαθεί να διορθώσει και να καλύψει τα κενά και τα «παραθυράκια», που δημιουργήθηκαν με την κακή νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών. Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσε την αδιαφάνεια, τη φοροδιαφυγή και την ανομία, με τη δημιουργία νομοθετικών κενών που εν τέλει κατέτεινε στη μη απονομή δικαιοσύνης.
Επανειλημμένως η Κυβέρνηση κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και την ελάσσονα αντιπολίτευση να συστρατευθούν στον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, επέλεξε όχι μόνο να σταθεί απέναντι στην Βουλή και να καταψηφίσει τις διατάξεις για την αλλαγή στο νόμο του Πόθεν Εσχες, που ενίσχυαν τη διαφάνεια, αλλά επιπλέον εξέδωσε την 28/5/2016 μια απαράδεκτη ανακοίνωση εναρμονιζόμενη πλήρως με τα υβριστικά, χυδαία και λασπώδη δημοσιεύματα της ίδιας ημέρας.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το θέμα της αλλαγής του νόμου περί πόθεν έσχες, η Κυβέρνηση νομοθέτησε προκειμένου επιτέλους να καθορίσει με απόλυτη σαφήνεια το θεσμικό πλαίσιο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις αρχές και τον τρόπο ελέγχου, καθώς και τον χρόνο δημοσιότητας ορισμένων κατηγοριών των υπόχρεων. Η αποσυμφόρηση της επιτροπής του άρθρου 3Α, η ανασύνθεσή της με την αύξηση και συμμετοχή νέων μελών, η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής και η μακροχρόνια ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων, η υποχρέωση των ελεγχόμενων για την άμεση υποβολή τυχόν διορθώσεων ή συμπληρωματικών στοιχείων, η επέκταση δηλώσεως επί των κινητών, θυρίδων, αλλά και των δανειακών υποχρεώσεων και η άμεση κοινοποίηση στον εισαγγελέα για τη μη υποβολή, η πρόβλεψη ειδικών τμημάτων στις Εισαγγελίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που θα επιλαμβάνονται των σχετικών αδικημάτων, οδηγούν στον αυστηρότερο έλεγχο και αποτρέπουν τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης.
Συγκεκριμένα ως προς τις εξωχώριες εταιρείες:
1) Ο όρος «offshore» εταιρείες είχε ατυχώς αποδοθεί σε «εξωχώριες» εταιρείες στο νόμο 3213/2003 («περί πόθεν έσχες»). Ο όρος αυτός είναι εντελώς αόριστος και νομικά έωλος. Ο ΚΦΕ που τον χρησιμοποιούσε καταργήθηκε το 2013. Σημειώνεται ότι ακόμη και η έκθεση της επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το αρ. 6 του Ν. 3849/2010 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) με το οποίο προστέθηκε το αρ. 8 στον Ν. 3213/2003 αναφέρει ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι: «εξωχώρια εταιρεία» και «παρένθετο πρόσωπο», καθώς χωρίς ειδικότερους προσδιορισμούς αντίκεινται στην αρχή της νομιμότητας.
2) Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, αν και περιλάμβανε δρακόντεια και πανηγυρική διατύπωση, στην πράξη ήταν ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εν τέλει ακολουθούσαν τους ορισμούς που προβλέπονταν στις διεθνείς συμβάσεις και οι κατηγορούμενοι ως παραβάτες απαλλάσσονταν, ως επί το πλείστον, γιατί επικαλούνταν ότι οι κατηγορίες βασίζονταν σε αόριστες νομικά έννοιες. Η πρόσφατη νομοθέτηση έρχεται να καλύψει αυτή την πολύ σοβαρή αστοχία, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο τι κατέχει κάθε υπόχρεος και να διενεργείται ενδελεχής έλεγχος για την προέλευσή του. Σε περίπτωση δε παράβασης, οι κυρώσεις είναι ιδιαιτέρως αυστηρές.
3) Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, στους οποίους είναι μέλος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης) , στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές και αντιπαραγωγικό. Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υπερψηφίσει πολλάκις διατάξεις που υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμμορφώνεται στις συστάσεις της GRECO (π.χ. αρ. 3 παρ. Γ, υποπαρ. 5.3 Ν. 4336/2015).
4) Η νομοθεσία περί πόθεν έσχες πρέπει να έχει συνοχή και συνέπεια με τη φορολογική νομοθεσία, ώστε να υπάρχει δομημένο καθεστώς ελέγχου και κυρώσεων. Δεν είδαμε κανένα πρωτοσέλιδο, όταν ο όρος εξωχώριες εταιρείες καταργήθηκε ήδη από το 2010 και εν τέλει το 2013 με το αρ. 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
5) Η έννοια των μη φορολογικά συνεργάσιμων κρατών είναι μια διεθνώς απολύτως αποδεκτή και πλήρως ορισμένη νομικά έννοια. Κάθε χρόνο εκδίδεται από τον ΟΟΣΑ κατάλογος με όσα κράτη διατηρούν αδιαφανές φορολογικό περιβάλλον, ήτοι δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες με φορολογικές αρχές άλλων κρατών. Στο τέλος κάθε έτους ο Υπουργός Οικονομικών εκδίδει μια Υπ. Απόφαση, που επικυρώνει τον κατάλογο αυτόν με βάση τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.
6) Από καμία διάταξη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν προκύπτει αναδρομική ισχύς, όπως ψευδώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Αντιθέτως, διασφαλίζεται πλήρως η ποινική ευθύνη υπόχρεων προσώπων που υπέβαλαν ανακριβή ή ψευδή δήλωση ή δεν υπέβαλαν καθόλου, αν και ήταν υπόχρεοι. Συγκεκριμένα, εάν ένας υπόχρεος σήμερα δηλώσει ότι είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στα νησιά Κέυμαν, που από το 2016 έπαψαν να είναι μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος, τότε η δήλωσή του θα ερευνηθεί και θα ερωτηθεί από πότε κατέχει μετοχές ή συμμετέχει σε αυτή την εταιρεία. Εάν διαπιστωθεί ότι η συμμετοχή του είναι παλαιότερη, τότε διώκεται ποινικά για ανακριβή δήλωση. Με βάση εξάλλου τον νόμο, εάν η διαφορά υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, τότε η πράξη έχει κακουργηματικό χαρακτήρα.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των Βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία, τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο.
Συνοψίζοντας, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοσιοποίηση και η ελαχιστοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων και διευκρινίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας το περιεχόμενο των δηλώσεων που πλέον εμπεριέχει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα με τις γνωστές συνέπειες για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Μαξίμου: «Φωνάζει ο κλέφτης»
Με τη φράση «φωνάζει ο κλέφτης», πηγές της κυβέρνησης απάντησαν σε υψηλούς τόνους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Εσχες».
Συμπλήρωσαν οι ίδιοι κύκλοι του Μαξίμου, ότι για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουν «αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα» στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου», σχολιάζουν και, τέλος, για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» υπενθύμισαν στη ΝΔ «ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές». «Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα», πρόσθεσαν οι πηγές της κυβέρνησης.
ΝΔ: «Θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν»
Η ανταπάντηση της ΝΔ ήταν άμεση:
«Στην υπόθεση των offshore, που δόλια νομοθέτησε και μόνη ψήφισε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Κυρίτση και Καμμένου, κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Τώρα ήρθε η ώρα της απολογίας. Γιατί το ψήφισαν; Για ποιους το ψήφισαν; Ποιους δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά; Οσο και να υβρίζουν, όσο και να διχάζουν, θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν. Να είναι βέβαιοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Οντως, το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, o κ. Κουμουτσάκος προανήγγειλε κατάθεση επίκαιρης επερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης.
«Σας ενημερώνω ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και τον Αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, για το ζήτημα αυτό. Ναι, θα γίνει, σήμερα (θα κατατεθεί), ο τίτλος της επίκαιρης επερώτησης, είναι “Σκανδαλώδης τροποποίηση της νομοθεσίας Πόθεν Εσχες από την κυβέρνηση”, που δίνει δικαιώματα κατοχής εξωχωρίων εταιρειών, σε πολιτικά πρόσωπα, επομένως μεταφέρουμε το ζήτημα αυτό το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κατέρρευσε με πάταγο το όποιο ή μάλλον το δήθεν, ο μύθος του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης, αλλά έχει και μια ουσία, γιατί γίνεται…υπάρχουν τρία ερωτήματα. Γιατί γίνεται; Για ποιους γίνεται, Τι αφορά;», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
Κοινοβουλευτική συνεννόηση ζητεί το Ποτάμι
Συνεννόηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των δημοκρατικών κομμάτων ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για όσες διατάξεις επιτρέπουν ή αφήνουν ανοιχτή τη δυνατότητα σε πολιτικούς να δραστηριοποιούνται σε offshore εταιρείες. Τόνισε ότι οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι ορίζονται σε πολιτικές θέσεις «δεν μπορούν να έχουν αδιαφανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός ή εκτός Ελλάδας». Το Ποτάμι σημείωσε επίσης ότι «ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να διατηρούν εκτός χώρας τους κύριους τραπεζικούς τους λογαριασμούς».
Επίθεση και από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ
Σε ξεχωριστές δηλώσεις κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μιλώντας στην ΕΡΑ το μεσημέρι της Δευτέρας, δήλωσε ότι «δεν μπορεί κανένας βουλευτής και υπουργός να έχει διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο από τον μέσο πολίτη, να μπορεί να κάνει offshore σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», ενώ υπαινίχθηκε με νόημα ότι είναι πιθανό να μην είχαν συνειδητοποιήσει ποια ρύθμιση ψηφίστηκε και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίκαιρη επερώτηση της ΚΟ της ΝΔ για το θέμα των offshore εταιρειών
Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για τη «σκανδαλώδη» τροποποίηση της νομοθεσίας κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ κατήγγειλε κυβερνητικές σκοπιμότητες «που κρύβονται πίσω από τα πολυνομοσχέδια των χιλιάδων σελίδων, που φανερώνoυν το πραγματικό ήθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της διαφάνειας». Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι ενώ με την παλαιότερη διάταξη απαγορευόταν ρητά η συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε εταιρείες που εδρεύουν σε Κράτος με ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατάλληλο για φοροαποφυγή, το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές. Πρόσθεσαν ότι με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται πλέον η φοραποφυγή, εφόσον αυτή γίνει μέσω χώρας που είναι φορολογικά συνεργάσιμη. Κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει άμεσα εξηγήσεις για το «ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης και ποιοι είναι οι κατεπείγοντες λόγοι που την υποχρέωσαν να εντάξει αυτήν τη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο». Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και τόνισε τον κίνδυνο που δημιουργείται από τη δημοσίευση της, «καθώς είναι σαφές ότι θα ευνοήσει τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που κατά παράβαση του νόμου, κατείχαν ή συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρείες».
Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης – ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στις βολές της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, επέμεινε στη διάταξη για τις offshore. «Για την ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση των«offshore ΣΥΡΙΖΑ» η συνήθως λαλίστατη εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα συνεχίζει να μη λέει λέξη», υποστηρίζει η ΝΔ. Οι εν λόγω βολές της κυβερνητικής εκπροσώπου εκφράστηκαν νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας. «Ακούσαμε σήμερα ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να προωθήσει ένα “νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους” το οποίο θα προβλέπει “χαμηλότερα πλεονάσματα έναντι μεταρρυθμίσεων”», είχε σχολιάσει η κ. Γεροβασίλη. «Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, όλα αυτά αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι για πολύ καιρό ακόμα στην αντιπολίτευση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News