Τι μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης μέσα στο βαγόνι ενός τρένου, ή ακόμη καλύτερα μέσα σε ένα κουπέ; Αν το βάψει ροζ δημιουργεί κάτι σαν έναν «ερωτικό θάλαμο» και εκεί μπορεί να σχολιάσει σαρκαστικά και υπό το πρίσμα της νέο-ποπ κουλτούρας την αναπαραγωγή, το φύλο και τη σχέση της θρησκείας με την ταυτότητα. Μπορεί να ξεκινήσει ένα ταξίδι για το αμερικανικό Σακραμέντο, μία διαδρομή που θα διακοπεί ξαφνικά από την εισβολή τρομοκρατών και θα ξεδιπλώσει στα μάτια των θεατών το σύνδρομο εξάρτησης του ομήρου με τον θύτη.
Σίγουρα θα σκεφτεί έναν τρόπο να παίξει με τον χρόνο, με το φως της μέρας και της νύχτας, θα θέσει ερωτήματα για τη διάκριση του παρόντος από το παρελθόν, θα εκφράσει με το σώμα του στίχους του Καβάφη ή φράσεις από τα τραγούδια των Clash, θα εντάξει και τον θεατή του στην περφόρμανς. Και δεν μπορεί, ασφαλώς θα εκμεταλλευτεί το μέσο μεταφοράς/αναψυχής για να θίξει το ταξίδι της βίαιης μετανάστευσης.
Ολη αυτή η έμπνευση μπορεί να ξυπνήσει μόνο και μόνο από ένα βαγόνι με 12 διαφορετικά, πατιναρισμένα από τον χρόνο, κουπέ. Το Νέο Βαγόνι (New Wagon) της Αμαξοστοιχίας Θεάτρου στο Ρουφ ανοίγει για έκτη χρονιά τις πόρτες του για το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» που έχει ιδρύσει η δημιουργός του Τρένου στο Ρουφ, Τατιάνα Λύγαρη. Οι 18 ομάδες καλλιτεχνών που συμμετέχουν φέτος, από τις 27 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, είχαν όρεξη να σατιρίσουν τις ανθρώπινες σχέσεις, να μιλήσουν ανοιχτά για τις πληγές της κοινωνίας, την αύξηση των αυτοκτονιών και την απόκρυψη της πραγματικότητας από δημόσιους φορείς ή μέσα ενημέρωσης, να παρουσιάσουν την προσφυγική κρίση μέσα από τα μάτια τους και να διαδραματίσουν φανταστικές ιστορίες μέσα από το θέατρο, τον χορό και τις εικαστικές τέχνες.
Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την κυρία Λύγαρη, που εμπνεύστηκε το πολιτιστικό «σιδηροδρομικό» φεστιβάλ, είναι ότι «κάθε χρόνο ανάλογα με τις προτάσεις που δεχόμαστε από τους καλλιτέχνες, το φεστιβάλ προσανατολίζεται και σε μία διαφορετική μορφή τέχνης». Εκτός από τις θεατρικές και χορευτικές περφόρμανς, αυτή τη χρονιά οι καλλιτέχνες εκφράζονται και μέσα από εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικές εγκαταστάσεις και video art.
Από το 2010 έως σήμερα μέσα στα ελάχιστα τετραγωνικά του έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους 97 νεανικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης, ενώ φέτος συμμετέχουν και ομάδες εκτός Αθηνών. «Πρόκειται για ένα πολυμορφικό φεστιβάλ σε έναν απροσδόκητο χώρο που ερεθίζει την έμπνευση, προσφέροντας ένα βήμα έκφρασης και δημιουργίας σε δεκάδες νέους καλλιτέχνες και ομάδες», επισημαίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια.
«Women of Passion»
Η ίδια τρέχει παράλληλα κι ένα ακόμη πρότζεκτ. Είναι μία αγγλόφωνη θεατρική παράσταση η οποία αρχίζει από την αρχαία Ελλάδα –ταξιδεύοντας με ένα τρένο του 1950 φυσικά- και φτάνει στη σύγχρονη Ελλάδα ενώνοντας τρεις συμβολικές γυναίκες από άλλες εποχές: τη μυθολογική μορφή της Μήδειας, τη Μαρία Κάλλας και τη Μελίνα Μερκούρη, τρεις γυναίκες με πάθος. Το «Women of Passion» διαδραματίζεται –που αλλού;- στην ανακατασκευασμένη ιταλική επιβατάμαξα του 1950, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε μία θεατρική σκηνή και είναι το γνωστό Θεατρικό Βαγόνι της αμαξοστοιχίας.
Ερμηνεύει η Εβελίνα Αραπίδη, με τη συμμετοχή του μουσικού, Φώτη Μυλωνά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της κυρίας Λύγαρη, ενώ το έργο έχει γράψει η Ευγενία (Τζένη) Αρσένη. Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου και θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο από τις 11 Ιουνίου.
Υ.Γ. Οι παραστάσεις του φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών πραγματοποιούνται καθημερινά από την Παρασκευή, 27 Μαΐου, έως τις 5 Ιουνίου 2016, σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα 4 ωρών από τις 8μμ έως τις 12μμ. Η τιμή εισιτηρίου είναι 4ευρώ για δύο performances την ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων και η είσοδος για τις εικαστικές εγκαταστάσεις είναι ελεύθερη. Εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News