585
Ο αλγόριθμος εντοπίζει πρόσωπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης | Shutterstock

Πώς να εντοπίσεις τον λογαριασμό ενός αγνώστου στα social media

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2016, 17:37
Ο αλγόριθμος εντοπίζει πρόσωπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
|Shutterstock

Πώς να εντοπίσεις τον λογαριασμό ενός αγνώστου στα social media

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2016, 17:37

Καθένας από εμάς έχει λίγο πολύ φανταστεί έναν μηχανισμό ο οποίος θα μας επέτρεπε να «σκανάρουμε» και να αναγνωρίζουμε άγνωστα πρόσωπα στον δρόμο. Αλλά πόσοι από εμάς θα ήθελαν ένας τέτοιος μηχανισμός να γίνει πραγματικότητα;

Ετσι και αλλιώς, είναι πια αργά για τέτοιες ερωτήσεις. Γιατί εδώ και δύο μήνες υπάρχει στη Ρωσία μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου η οποία επιτρέπει στον χρήστη να «βρίσκει» πρόσωπα. Γι’ αυτό και οι δημιουργοί της την ονόμασαν FindFace. Ο 26χρονος Αρτεμ Κουκαρένκο ανακάλυψε έναν αλγόριθμο ο οποίος διευκολύνει έναν κοινό υπολογιστή να αναζητήσει φωτογραφίες σε μία χαοτική βάση δεδομένων. Μπορεί να σκανάρει ένα δισ. φωτογραφίες σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Ο 29χρονος Αλεξάντερ Καμπάκοφ είναι αυτός που έβαλε τα χρήματα και ανέλαβε το μάρκετινγκ.

Η εφαρμογή τους έχει ήδη προσελκύσει 500.000 χρήστες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 3 εκατ. αναζητήσεις μέχρι σήμερα. Ο χρήστης βγάζει φωτογραφία το πρόσωπο που τον έχει ιντριγκάρει και ο υπολογιστής κάνει τα υπόλοιπα. Συγκρίνει το πρόσωπο με τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο προφίλ των λογαριασμών του Vkontakte -το αντίστοιχο Facebook που φιλοξενεί περισσότερους από 200 εκατ. χρήστες από τη Ρωσία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το πρόγραμμα εντοπίζει το πρόσωπο που μοιάζει περισσότερο και προτείνει δέκα ακόμη υποψήφιες φωτογραφίες. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός προς το παρόν προβλέπει 70% επιτυχία.

Οι ιδρυτές της startup προβλέπουν ένα λαμπρό τεχνολογικό μέλλον της κοινωνίας. Μπορεί η εφαρμογή του να φέρει επανάσταση ακόμη και στην ερωτική ζωή των ανθρώπων. «Αν δεις κάποιον που σου αρέσει, τον φωτογραφίζεις, τον ταυτοποιείς, του στέλνεις ένα αίτημα φιλίας», εξηγεί στον Guardian ο Καμπάκοφ. Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα. «Μπορείς απλώς να αναζητήσεις πρόσωπα που μοιάζουν με αυτό που φωτογράφισες. Εναν σταρ του κινηματογράφου ή την πρώην σου, να βρεις δέκα κορίτσια και να τους στείλεις μήνυμα». Και αν κάποιος χρήστης χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να φλερτάρει αθώα μέσα από το Διαδικτύο, γιατί να μην μπορεί κάποιος άλλος χρήστης να εκμεταλλευτεί την εφαρμογή για να ταυτοποιήσει μία πορνοστάρ και να της στείλει άλλου είδους μηνύματα;

findface33
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που εντοπίζει πρόσωπα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου

Η απάντηση που δίνει ο ίδιος ο Καμπάκοφ, ο οποίος έχει σπουδάσει φιλοσοφία, είναι ότι «δεν μπορείς να πας κόντρα στην τεχνολογική εξέλιξη, μπορείς απλώς να επιβεβαιώσεις ότι διατηρείται η διαφάνεια». Αλλωστε, η εφαρμογή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ’ εξοχήν για λόγους ασφαλείας. Ηδη έχουν επικοινωνήσει με τους ιδρυτές της startup αστυνομικές δυνάμεις σε διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας, για να τους ανακοινώσουν –προς μεγάλη τους χαρά- ότι ανάρτησαν φωτογραφίες υπόπτων στην εφαρμογή και είχαν θαυματουργά αποτελέσματα. «Λύθηκαν υποθέσεις που για πολλά χρόνια είχαν μείνει μετέωρες!», δήλωσε ο Καμπάκοβ. Γι’ αυτό ο ίδιος και ο συνάδελφός του επισκέφθηκαν ένα καζίνο στο Μακάο και για τον ίδιο λόγο ελπίζουν ότι θα βγάλουν πολλά χρήματα μέσα από τη λιανική πώληση του προϊόντος τους.

Αλλά αν μπορεί η Αστυνομία να αναγνωρίζει πρόσωπα εγκληματιών, τότε θα μπορεί και η κυβέρνηση να αναγνωρίζει (ή «φακελώνει»0) πρόσωπα διαδηλωτών. Οι ίδιοι οι δημιουργοί του FindFace θα’ πρεπε να γνωρίζουν ότι οι ρωσικές -και όχι μόνο- αρχές θα έτριβαν τα χέρια τους για μία τέτοια εφαρμογή. Πάντως, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, FSB, δεν έχει δείξει ακόμη κάποιο ενδιαφέρον για το τεχνολογικό προϊόν. Αλλά «φυσικά και θα δεχόμασταν να ακούσουμε τι έχουν να προσφέρουν», απαντούν και οι δύο στον δημοσιογράφο του Guardian.

«Ζούμε σε έναν κόσμο περιτριγυρισμένοι από γκάτζετ. Ηδη έχουμε πρόσβαση σε ολοκληρωμένες βάσεις δεδομένων για τις κινήσεις ατόμων, για τα ενδιαφέροντά τους κ.λπ.», δήλωσε ο Καμπάκοφ. «Πρέπει καθένας να αντιληφθεί ότι στον σύγχρονο κόσμο βρίσκεται υπό τον προβολέα της τεχνολογίας. Πρέπει απλώς να ζήσεις με αυτό». Είπε αυτός που θέλει να βγάλει κέρδος από ακριβώς αυτόν τον προβολέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...