489
Παιδί από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα. Πώς έφτασε στη χώρα μας; | Menelaos Myrillas / SOOC

Το πέταγμα της πεταλούδας και οι πρόσφυγες 

Παιδί από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα. Πώς έφτασε στη χώρα μας;
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το πέταγμα της πεταλούδας και οι πρόσφυγες 

Σε ημερίδα που έγινε στις 9 Μαΐου στην Τεχνόπολη για τα τρία χρονια της Υπηρεσίας Ασύλου,, ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας αναρωτήθηκε εάν οι Αφγανοί που ήρθαν από το Ιράν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Οι άνθρωποι αυτοί πριν χρόνια έφυγαν από το Αφγανιστάν και κατέφυγαν στο Ιράν. Κάποια στιγμή, πριν από δύο χρόνια, τους δοθηκε μια επιλογή: να υπηρετήσουν στον στρατό (το Ιράν συμμετέχει στη σύγκρουση στην Υεμένη) ή να φύγουν. Πολλοί έφυγαν και πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς για δεύτερη φορά. Μόνο που αυτή τη φορά είχαν και οικογένεια μαζί τους. Σύμφωνα με τον υπουργό για αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει θέμα και πρέπει να δούμε εάν δικαιούνται άσυλο.

Πολλοί απο αυτούς έφτασαν και στην Ελλάδα όπου στην αρχή αρκετοί από εμάς αναρωτηθήκαμε πού βρέθηκαν τόσες πολλές οικογένειες Αφγανών. Οταν μάθαμε την ιστορία τους αντιληφθήκαμε ότι αποφάσεις που λαμβάνονται μακριά από την Ελλάδα μας επηρεάζουν. Δεν είναι μόνο οι χώρες στις οποίες υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις, αλλά και άλλες που «συμμετέχουν» στην αύξηση τον ροών.

Σε μία άλλη μακρινή χώρα, την Κένυα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα στρατόπεδα προσφύγων στο έδαφος της για διάφορους λόγους. Ενα από αυτά που θα κλείσουν είναι και το
Νταντάαμπ το οποίο φιλοξενεί 300.000 ανθρώπους και είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Οι χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί θα πρέπει να φύγουν και πιθανά αρκετοί από αυτούς θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την οποία έφυγαν θέτοντας ίσως τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Επιβάλλεται η αλλαγή στάσης, ζούμε το τέλος της ομφαλοσκόπησης. Γιατί στην πραγματικότητα το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά για τη θεωρία του χάους

Υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι από αυτούς να μην επιστρέψουν και να πάνε αλλού, πιθανά θα έρθουν στην Ευρώπη όπως ήδη έχει γίνει. Οταν κλείσουν τα στρατόπεδα αυτά δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε όταν διαπιστώσουμε μια αύξηση στις αφίξεις προσφύγων στην Ευρώπη.

Είναι η θεωρία του πετάγματος της πεταλούδας, μόνο που αφορά σε ανθρώπους και όχι σε ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές.

Η Γη είναι πλέον πιο μικρή και δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για το τι γίνεται στη «γειτονιά» μας. Οι αποφάσεις όπου και εάν λαμβάνονται επηρεάζουν όλους μας, άμεσα και έμμεσα. Η ταχύτητα με την οποία κυκλοφορεί η πληροφορία, το εύρος των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σε όλο και περισσότερους ανθρώπους φέρνει πιο κοντά τις κοινωνίες. Δεν έχουμε πια «μυστικά».

Είναι η ώρα για γενναίες και ανοιχτές πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα αφορούν περισσότερους ανθρώπους. Είναι η ώρα να μοιραστούμε την ευημερία, φτάνει για όλους.

Οι αποφάσεις έχουν λάβει πλέον πλανητική διάσταση, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Αφρική προκαλεί σεισμό στην Ασία. Εάν βάλουμε στην εξίσωση και την κλιματική αλλαγή τότε οι εξελίξεις θα είναι πιο γρήγορες και πιο βίαιες. Επιβάλλεται η αλλαγή στάσης, ζούμε το τέλος της ομφαλοσκόπησης. Γιατί στην πραγματικότητα το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά για τη θεωρία του χάους. Και το χάος είναι χρέος όλων μας να το αποτρέψουμε.


*  Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων με αρμοδιότητα τα θέματα Μεταναστών και Προσφύγων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...