Σας αρέσουν οι φράουλες; Τέλεια. Κι εμένα, τις λατρεύω. Αν θέλoυμε, όμως, να τις τρώμε καθημερινά, θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι βιολογικές, πράγμα όχι απαραίτητο για τα αβοκάντο. Σύμφωνα με τη “βρώμικη δωδεκάδα” του 2016, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος (EWG), οι φράουλες συμβατικής καλλιέργειας έρχονται πρώτες στη λίστα με τα πιο επιβαρυμένα φρούτα και λαχανικά, αντίθετα το αβοκάντο είναι ο βασιλιάς στη λίστα με τα “15 καθαρά” συμβατικά προϊόντα. Νομίζετε ότι οι δικοί μας φραουλοπαραγωγοί στη Μανωλάδα χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα από ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Καλιφόρνια; Δεν το γνωρίζω αλλά αμφιβάλλω. Σίγουρα πολλά μπορεί να διαφέρουν πάντα, όμως είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε τι συμβαίνει και αλλού. Το θέμα είναι ότι με την εντατικοποίηση της γεωργίας των τελευταίων πενήντα χρόνων και με τη χρήση χημικών ουσιών (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα), τα φρούτα και τα λαχανικά έγιναν πιο ανθεκτικά και προσιτά σε όλους, πλην όμως οι συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κακές, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον. Τα φυτοφάρμακα αποθηκεύονται στους ιστούς του οργανισμού μας, ενώ ταυτόχρονα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Απάντηση στην αλόγιστη χρήση τους ήρθαν να δώσουν οι οργανικές καλλιέργειες και η βιολογική κτηνοτροφία –πράγμα που πιστοποιείται από ειδικούς οργανισμούς- που βασίζονται στην παραγωγή μόνο με φυσικά μέσα. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό να προμηθευτούμε βιολογικά προϊόντα, μερικές φορές δεν έχουμε καν την επιλογή. Τι κάνουμε τότε; Αποφεύγουμε τα ύποπτα ή τα αντικαθιστούμε, αν είναι δυνατόν, με βιολογικά.
Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News