Σε ένα εργαστήριο στο Ρότερνταμ της Ολλανδία. Εκεί μάλλον βρίσκεται η απάντηση στο πιο ρεαλιστικό μυστήριο: Γιατί μερικοί άνθρωποι δείχνουν νεότεροι από άλλους της ίδιας ηλικίας;
Σύμφωνα με μελέτη που προσφάτως δημοσιεύθηκε, επιστήμονες στο Ρότερνταμ ισχυρίζονται για πρώτη φορά ότι έχουν βρει ένα γονίδιο που επηρεάζει το πώς δείχνουν οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι. Το γονίδιο ήρθε στο φως όταν οι ερευνητές παρατήρησαν ότι άνθρωποι που εμφανίζουν μεταλλάξεις στο γονίδιο, δείχνουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι ήταν.
Αν επαληθευτεί η εργασία, αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να «ξηλώσουν» σε μοριακό επίπεδο το πώς αλλάζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου και τελικά να αναπτύξουν τρόπους προκειμένου να επιβραδύνουν τις πιο ορατές επιπτώσεις της γήρανσης.
«Αυτό είναι το πρώτο γονίδιο που έχουμε βρει για την κατανόηση της ηλικίας και έχει μια επίδραση των δύο χρόνων», δήλωσε ο Μάνφεντ Κάιζερ, καθηγητής ιατροδικαστικής μοριακής βιολογίας στο ιατρικό κέντρο Ερασμος στο Ρότερνταμ. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα εκεί έξω. Είμαστε μόλις στην αρχή».
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι εμφανίζονται να γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς και ότι τα γονίδια και ο τρόπος ζωής εμπλέκονται και αλληλοεπιδρούν. Το κάπνισμα και η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.
Δουλεύοντας με επιστήμονες από τη Unilever, ο Κάιζερ ζήτησε από μια ομάδα παρατηρητών να εκτιμήσει τις ηλικίες σχεδόν 3.000 ανθρώπων που είχαν δώσει φωτογραφίες τους και DNA για μελέτη στο Ρότερνταμ. Βρήκε ότι οι άνθρωποι εκτιμούσαν τις γυναίκες μεγαλύτερες απ’ ό,τι πραγματικά ήταν και τους άνδρες νεότερους. Τα αποτελέσματα πιθανόν αντανακλούν και την εμμονή των ΜΜΕ να προβάλουν εικόνες νεαρών γυναικών, κατέληξε επιστήμονας που δεν συμμετείχε στις έρευνες.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι εμφανίζονται να γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς και ότι τα γονίδια και ο τρόπος ζωής εμπλέκονται και αλληλοεπιδρούν. Το κάπνισμα και η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος
Ωστόσο αυτό δεν ήταν το κύριο αποτέλεσμα της μελέτης. Ο Κάιζερ διαπίστωσε ότι οι παραλλαγές σε ένα γονίδιο με την ονομασία MC1R ήταν πιο συχνές σε εκείνους που έδειχναν μεγαλύτεροι. Για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα, επανέλαβε την έρευνα σε δύο ακόμη ομάδες ανθρώπων, η μία στην Ολλανδία και η άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάπως έτσι προέκυψε ότι το MC1R που είναι υπεύθυνο για τα κόκκινα μαλλιά, είναι επίσης υπεύθυνο και για το χλωμό δέρμα που είναι πιο ευαίσθητο σε φθορές από τον ήλιο και ρυτίδες. Ωστόσο γράφοντας στο περιοδικό Current Biology οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επίδραση του γονιδίου παρέμεινε ακόμα και όταν αποκλείστηκε το χρώμα του δέρματος, οι ρυτίδες και η έκθεση στον ήλιο. Καθώς το πρόσωπο μεγαλώνει αλλάζει με πολλούς τρόπους. Η εμφάνιση των ρυτίδων μπορεί να είναι η πιο προφανής ένδειξη ωστόσο υπάρχουν και άλλα… τα χείλη λεπταίνουν, τα μάγουλα κρεμούν, ο λαιμός επίσης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πέδρο ντε Μαγκάλες που μελετά τη γενετική του γήρατος στο Πανεπιστήμιο Λίβερπουλ, η μελέτη είναι συναρπαστική.
«Το MC1R έχει γενετικά συσχετιστεί με τις βλάβες του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία καθώς και με χαρακτηριστικά του δέρματος όπως η χρώση, οι φακίδες και οι κηλίδες της ηλικίας αλλά και ο καρκίνος του δέρματος. Έτσι ίσως δεν αποτελεί έκπληξη αυτό το γονίδιο παίζει ρόλο στην κατανόηση της ηλικίας.»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News