Η Τράπεζα Πειραιώς έγινε η πρώτη τράπεζα που αποδεσμεύεται από τη στήριξη που είχε δοθεί στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα το 2008 με τον νόμο Αλογοσκούφη, με αποτέλεσμα την αποχώρηση και του εκπρόσωπου του ελληνικού Δημοσίου από το Διοικητικό Συμβούλιό της.
Τη λήξη των τελευταίων εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ) από σήμερα, Μ. Πέμπτη 28 Aπριλίου, ανακοίνωσε η ίδια η τράπεζα. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρός της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πως το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της τράπεζας κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποπληρώσει από τον Μάιο του 2014 τις προνομιούχες μετοχές (Πυλώνας Ι) που κατείχε το Δημόσιο στο κεφάλαιό της, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει επιστρέψει και το σύνολο των Ειδικών Ομολόγων (Πυλώνας ΙΙΙ).
Με τη λήξη των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ, η τράπεζα παύει πλέον να κάνει χρήση των μέτρων του νόμου Αλογοσκούφη και κατά συνέπεια παύει να εμπίπτει στις δεσμεύσεις του προγράμματος θωράκισης, μεταξύ των οποίων είναι η υποχρέωση διορισμού εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιό της, όπως γινόταν κατά τα τελευταία επτά χρόνια.
Ακόμη η Τράπεζα Πειραιώς αποπλήρωσε στο ακέραιο όλους τους Πυλώνες του σχετικού νόμου, χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε ζημία για τα κεφάλαια και τις εγγυήσεις που της παρείχε το Δημόσιο, ενώ παράλληλα το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από την τράπεζα για τους Πυλώνες ΙΙ και ΙΙΙ προμήθειες συνολικού ύψους περίπου 675 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008 με νόμο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, εξαιτίας της κορύφωσης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της θεαματικής υποχώρησης του διατραπεζικού δανεισμού, διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο κρατικής υποστήριξης των ελληνικών τραπεζών για να εξασφαλίσουν μέσω τριών μέτρων – γνωστών ως Πυλώνες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ – την αναγκαία ρευστότητα έτσι ώστε να θωρακιστούν από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτού του νόμου οι ελληνικές τράπεζες έκαναν χρήση των τριών εργαλείων διευκόλυνσης ρευστότητας, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα καθώς λόγω των συνεπειών της παρατεταμένης δημοσιονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από το 2010 (αποκλεισμός Δημοσίου και ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές, εκτίναξη μη εξυπηρετούμενων δανείων, φυγή καταθέσεων κ.ά.) παρατάθηκαν επανειλημμένως οι προθεσμίες χρήσης τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News