H ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου για το ελληνικό πρόγραμμα, κατέδειξαν τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, αυτή η διαφορετική προσέγγιση γίνεται ακόμη πιο απτή από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αντικρούει δημοσίως μια από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο.
Απαραίτητη συνθήκη για να πει το Ταμείο το μεγάλο «ναι» είναι να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται. Ο κ. Σταθάκης, όμως, μιλώντας σε ελληνογερμανικό φόρουμ επισήμανε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022.
Οπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Σταθάκης είπε επ’ αυτού: «Μέχρι το 2022, το χρέος… είναι βιώσιμο… Αλλά μετά, θα χρειαστούμε νέο γύρο συζητήσεων». Από την τοποθέτηση του κ. Σταθάκη για το ελληνικό χρέος γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από το ΔΝΤ.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο υπουργός προέβη σε διευκρινιστική δήλωση λέγοντας ότι «με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας, διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη πραγματοποιείται συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, το ρόλο του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος και το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, στον απόηχο της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου.
Η αξιολόγηση και οι ιδιωτικοποιήσεις
Πάντως, η ομιλία του κ. Σταθάκη είχε και κάποιες άλλες αποκαλύψεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που όλο μετατίθεται για τις καλένδες. Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, η αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει στις 22 Απριλίου, σημειώνοντας πως αμέσως μετά η Βουλή θα ψηφίσει την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.
Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε, δε, ότι ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις – ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της- είναι μη ρεαλιστικός και πως τώρα ο στόχος είναι 15 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να μειωθεί και άλλο τελικά.
Οπως σημειώνει και το Reuters: «Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν ένα κεντρικό στοιχείο της ελληνική συμφωνίας διάσωσης, αλλά μέχρι τώρα έχουν φέρει πολύ φτωχά έσοδα εξαιτίας της πολιτικής αντίστασης και της γραφειοκρατίας που συναντούν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News