Ας υποθέσουμε ότι στο τέλος του Απριλίου γίνονται εκλογές και ο Βασίλης Λεβέντης σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στις προγραμματικές του δηλώσεις θα εξαγγείλει μέτρα κατά της διαφθοράς και, φυσικά, θα επικαλεστεί το ηθικό πλεονέκτημα της Ενωσης Κεντρώων. Περίπου όπως θα κάνει απόψε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Και οι δύο θα έχουν δίκαιο. Δεν έχει καμία σημασία η παράταξη. Στην πατρίδα μας το «ηθικό πλεονέκτημα» δεν σηματοδοτείται από το ιδεολογικό πρόσημο του κυβερνήτη, αλλά από τον χρόνο παραμονής του στην εξουσία. Είναι σαν την άμμο που εξαντλείται, μέχρι κάποιο χέρι να αναποδογυρίσει την κλεψύδρα.
Σήμερα, λοιπόν, στη Βουλή θα συζητήσουν, σε επίπεδο αρχηγών, περί Δικαιοσύνης και διαφθοράς. Και ναι, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στο χέρι φακέλους και ράμματα για τις τεράστιες καμπούρες των άλλων. Το ποτήρι που θα τους κεράσει δεν θα έχει ούτε μία σταγόνα άδικο. Και στο κοινοβουλευτικό ρινγκ δεν θα χρειαστεί να δώσει ούτε μία γροθιά κάτω από τη μέση. Αρκούν μερικά αριστερά direct για τη Siemens και τις λίστες των καταθετών για να στριμωχτούν οι άλλοι στα σχοινιά. Και καλά θα κάνει. Αν μάλιστα επαναφέρει και τις δεσμεύσεις του για άνοιγμα, εκ νέου, της υπόθεσης Siemens, θα είναι συνεπής προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις –αρκεί, φυσικά, να μη λησμονήσει πώς ο Κώστας Καραμανλής είχε κλείσει πρόωρα τη Βουλή προκειμένου να πέσει θεσμικό χώμα πάνω στην υπόθεση. Επίσης υπάρχουν σκιές και ψίθυροι για υποθέσεις που ακουμπούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τζάκια της «διαπλοκής» -ας θυμίσει στον Κυριάκο ότι ο όρος αποτελεί εύρημα του πατέρα του. Να πει και ονόματα. Να τους δείξει φωτογραφίες με τον Χριστοφοράκο και να τους εμφανίσει τις συμβάσεις όπως ο ταβλαδόρος χτυπάει τα πούλια στην καλή ζαριά.
Το πλαίσιο κατά της διαφθοράς δεν χτίζεται κουνώντας φακέλους, βγάζοντας αφρούς από το στόμα. Χτίζεται μέσα από τη θέσπιση και τη λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών ελέγχου. Ομως η κυβέρνηση δεν συμπαθεί τις Ανεξάρτητες Αρχές
Ο Τσίπρας σήμερα θα έχει το δίκαιο και τις εντυπώσεις με το μέρος του. Όμως το ηθικό του πλεονέκτημα θα στηρίζεται στα στεγνά του πόδια που, ακόμα, δεν βράχηκαν ως το γόνατο από την εξουσία. Ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να επικαλεστεί ηθικό πλεονέκτημα αν είχε αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς. Δεν αρκεί να στέλνεις φακέλους στον εισαγγελέα γιατί, απλώς, κάποια στιγμή δεν θα στείλεις. Το πλαίσιο κατά της διαφθοράς δεν χτίζεται κουνώντας χαρτιά, βγάζοντας αφρούς από το στόμα. Χτίζεται, για παράδειγμα, μέσα από τη θέσπιση και τη λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών ελέγχου. Όμως η κυβέρνηση αυτή δεν συμπαθεί τις Ανεξάρτητες Αρχές, προτιμά να έχει η ίδια τον έλεγχο, αφού, είπαμε, κινείται με βάση το ηθικό πλεονέκτημα. Τι να κάνει μία Ανεξάρτητη Αρχή όταν επιλαμβάνεται το ίδιο το Μαξίμου; Θυμάστε την υπόθεση Σαββαϊδου. Τι λιγότερο είχε κάνει ο Σαμαράς με τον Θεοχάρη;
Δεν φτάνει να δείχνεις τις λίστες καταθετών στη Βουλή. Καλό είναι να δείξεις και το σκορ σου: πόσοι φοροφυγάδες βρέθηκαν; Πόσοι πλήρωσαν; Και πόσοι σκουπίζουν ταπεινά τα πόδια τους στο χαλάκι μπροστά στο γραφείο του εισαγγελέα; Μιλώντας περί Δικαιοσύνης, δεν αρκεί να ισχυρίζεσαι ότι εσύ και ο Παπαγγελόπουλος είστε άτεγκτοι. Οφείλεις να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο γιατί οι επόμενοι, βρε παιδί μου, μπορεί να μην είναι το ίδιο ακέραιοι. Ομοίως, όταν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, που εσύ διόρισες, ελέγχεται από αυτά που λέει, από εκείνα που γράφει και από ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου, δεν βγάζεις εύκολα μπροστά το καθαρό σου μέτωπο.
Αν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θέλουν να μας προσφέρουν κάτι θετικό από αυτή τη συζήτηση, ας μην παίξουν τις κουμπάρες. Αντί να μας τραβήξουν όλους σε ένα εθνικό λασπόλουτρο, ας επεξεργαστούν μερικές ιδέες θεσμικής θωράκισης της χώρας από τη διαφθορά. Δεν θα το κάνουν, βέβαια, ουδόλως τους ενδιαφέρει, τουλάχιστον σε αυτήν τη συζήτηση. Και, δυστυχώς, η αντιπαράθεση θα περιοριστεί στην κορυφή της πυραμίδας, στις μεγάλες δουλειές και στα γνωστά ονόματα. Δεν μπει στην ουσία, θα γίνει μάχη εντυπώσεων. Κοινώς, καφενείο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News