Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό πριν από την εμφάνισή του στον «Ενικό» τη νύχτα της Δευτέρας για να δηλώσει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν χρειάστηκε. Τοποθετήθηκε δημοσίως το βράδυ της Κυριακής. Δεν είναι, εξάλλου, μυστικό. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Οι πρώτοι που υπονόησαν επισήμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης «εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης στην κοινή δήλωση που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τη μονομερή πρωτοβουλία της Αυστρίας να οργανώσει Διάσκεψη των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.
Τα σχέδια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ενεργοποιούνται από την Κομισιόν μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται μηχανισμός για «ανθρωπιστική κρίση» εντός της ΕΕ. Και ίσως η τελευταία.
Εμμέσως πλην σαφώς, πρόκειται για ομολογία ότι κοινή ευρωπαϊκή λύση για το Προσφυγικό στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται. Γι΄αυτό και όλη η προσπάθεια στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι να στηριχτεί η Ελλάδα στην «ανθρωπιστική κρίση» που θα προκαλέσει ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της για ακαθόριστο χρονικό διάστημα. Οι εκτιμήσεις των Κομισάρων υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις του Γιάννη Μουζάλα για 50.000-70.000. Και δεν προβλέπεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα για εβδομάδες, αλλά για μήνες, ίσως και χρόνια.
Ηρθαν για να μείνουν
Η αίσθηση ότι οι χιλιάδες που φθάνουν καθημερινά στα νησιά ήρθαν για να μείνουν εμπεδώνεται πλέον σε ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών. Οχι μόνο επειδή είναι σαφές ότι η κοινή ευρωπαϊκή λύση έχει πεθάνει, παρά τις προσπάθειες της Ανγκελα Μέρκελ να την αναστήσει και ότι η πολυδιαφημισμένη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα καθυστερήσει να φέρει αποτελέσματα – αν και είναι αμφίβολο ότι θα πετύχει ανακοπή των ροών. Αλλά και επειδή όλο και λιγότερες χώρες της Ε.Ε. είναι πρόθυμες να μετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες να διαμορφώσει μια άτυπη «συμμαχία των προθύμων» που θα δεχθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα. Κι αυτό προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα και να μη δοθεί σήμα διάλυσης της Ενωσης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ανεξαρτήτως του τι θα δώσει ή θα πάρει η Τουρκία στο παζάρι της με την Ενωση στο γεύμα του Αχμέτ Νταβούτογλου με τους 28 την ίδια μέρα.
Οι εκτιμήσεις των Κομισάρων υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις του Γιάννη Μουζάλα για 50.000-70.000. Και δεν προβλέπεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα για εβδομάδες, αλλά για μήνες, ίσως και χρόνια.
Ανεξαρτήτως, όμως, και κατ’ εξαίρεση, οι αποφάσεις έχουν πάρει ήδη το δρόμο τους. Και δείχνουν ότι στην παρούσα φάση η Ευρώπη δεν έχει να προσφέρει πολιτική λύση, αλλά μόνο ανθρωπιστική. Γι΄αυτό το σκοπό διευρύνει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη (αφορούσε ανθρωπιστικές κρίσεις μόνο εκτός ΕΕ), ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία της Κομισιόν θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας και αναμένεται να εγκριθεί από το επόμενο, τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (της 18ης Μαρτίου). Υποτίθεται ότι θα αφορά και άλλες χώρες, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο κανονισμός αλλάζει για τα μάτια της Ελλάδας. Εξάλλου, τα συγκεκριμένα κονδύλια δεν θα κατευθύνονται για εκταμίευση προς την κυβέρνηση ή δημόσιους φορείς. Θα διατίθενται σε εθελοντές, ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις που δουλεύουν για τους πρόσφυγες, ώστε η εκταμίευση και η χρήση τους να είναι άμεση. Ακόμη μια ομολογία αποτυχίας για όσα έγιναν και δεν έγιναν τους προηγούμενους μήνες. Και από την Κομισιόν και από την κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News