Για αδυναμία διαχείρισης από την πλευρά της ΕΕ στο Προσφυγικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σε παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης, ενώ επεσήμανε ότι «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει μέγιστη δυνατή συναίνεση. Οπως είπε, η Ελλάδα θα απαιτήσει να υπάρξει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
«Είμαι δυστυχώς αναγκασμένος για ακόμη μία συνεδρίαση όχι από το θέμα της συζήτησης αλλά από το μεγάλο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την προσφυγική κρίση. Η μέχρι στιγμής διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Οι κοινές μας συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες και κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει πως το καλοκαίρι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι κάτι που μάλλον αφορά ορισμένους και όχι άλλους. Κατά την άποψή μου και θα το πω ευθέως έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο και είναι ντροπή για την Ευρώπη, να αποφασίζουν οι ηγέτες της Ευρώπης και οι αποφάσεις να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεις ακόμη και κρατών που δεν αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν μπορώ παρά να αναφερθώ και στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά μίας χώρας, με μεγάλη ιστορία στην Ενωση όπως η Αυστρία, να συγκαλεί συσκέψεις χωρίς τη συμμετοχή εμπλεκόμενων πλευρών.
Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει πλέον από τους εταίρους μας να συμπεριφέρονται υπεύθυνα όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε κι εμείς. Απαιτούμε να εφαρμοστούν άμεσα το σύνολο όλων όσων συμφωνήθηκαν. Δύο μέτρα και δύο σταθμά πλέον δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του και θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός καταμερισμός σε όλα τα κράτη μέλη. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε κυνηγημένους ανθρώπους. Δεν θα αποδεχθούμε όμως της μετατροπή της χώρας μας σε μία μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή η Ευρώπη να συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Πριν την αποχώρησή μου για τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου θα ζητήσω τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για το συγκεκριμένο θέματα. Θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού η Ελλάδα να αιτηθεί απόφαση για κοινή συμμετοχή στο ζήτημα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν θα αποδεχθούμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών και στην ΕΕ να λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτε μετά. Μια σειρά από χώρες θα χτίζουν τείχη και φράχτες και δεν θα δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για εμάς. Οχι να αποφύγουμε δυσάρεστα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη. Να επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές ξενοφοβίας και φράχτες, άνοδο νεοναζί και άνοδο ακραίας δεξιάς. Δυσάρεστες εξελίξεις για το μέλλον έρχονται. Αυτός ο σκοταδισμός έρχεται από τον Βορρά και από το Κέντρο προς τον Νότο. Εδώ, στην Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι μας, όλοι όσοι αναγνωρίζουμε και υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία να σταματήσουμε την επέλαση αυτή.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ανατριχιαστικό γεγονός από μιμητές της Κου Κλουξ Κλαν, που έκαναν στο Κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό. Στο όνομα χριστιανικών ιδεών. Και έβαλαν δίπλα στο ανατριχιαστικό σύμβολο του κομμένου κεφαλιού γουρουνιού τον σταυρό. Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται τη θρησκεία και την πατρίδα. Να τους καταδικάσουμε. Δεν έχουν το δικαίωμα αυτό, οι πατριδοκάπηλοι. Διότι ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη στον συνάνθρωπο. Η χώρα αυτή ξέρει από ξεριζωμό και προσφυγιά. Δεν θα το επιτρέψουμε».
Για αγρότες και Ασφαλιστικό-Φορολογικό
Αναφερόμενος στις αγροτικές αντιδράσεις, αλλά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των μπλόκων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Αν δεν κινητοποιήσουμε την οικονομία και την παραγωγή η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση. Ο αγροτικός τομέας πρέπει και είναι προτεραιότητα. Ταυτόχρονα με την παραγωγή πρέπει να γίνει και δίκαιη κατανομή των βαρών. Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω να δούμε μαζί τους πίνακες εκείνους που αφορούν τα δηλωτέα εισοδήματα βάση των δηλώσεων των ίδιων των αγροτών με τους οποίους φορολογούνται. Εκεί θα διαπιστώσουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κατέθεσα στους αγρότες μία σειρά προτάσεων. 25 τον αριθμό. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την ουσία, που είναι η παραγωγή, αλλά και τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Ρώτησα τους εκπροσώπους των αγροτών εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις τους ικανοποιούν. Οι μισοί μου απάντησαν καταφατικά και οι άλλοι μισοί δεν ικανοποιήθηκαν και τότε τον ρώτησα ποιο είναι το εισόδημά τους, απαντώντας μου “50.000 ευρώ”. Δεν θα προστατεύσουμε το 5% της οικονομίας αλλά το 90%. Να πούμε αλήθειες. Δεν θα στηρίξουμε τη μειοψηφία του αγροτικού κόσμο. Αύριο (σ.σ. Πέμπτη) θα συναντήσω τους αγρότες της Νίκαιας που γνωρίζω πως η έγνοια τους είναι η μικρή και μεσαία αγροτιά και εύχομαι πως έστω σε αυτό να μπορέσουμε να βρούμε λύση. Δεν θέλω να αφήσω ασχολίαστο επίσης το γεγονός πως ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών αγωνιά ενώ μία μικρή μειοψηφία στήνει τις κάμερες και αποδοκιμάζει μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αποδοτικό αυτό καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί και λαμόγια, έχουν βγει μέσα από το λαό και αγωνιούν για τον λαό». Ακόμη, ο πρωθυπουργός φάνηκε να τηρεί αποστάσεις από την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, για να ανοίξουν τα μπλόκα, λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν πρόκειται για τις αντιδράσεις μιας κοινωνικής ομάδας, που νιώθει ότι αδικείται».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε υπονοούμενα για τις «στημένες παραστάσεις», όπως είπε, αγροτών που καλούν τα ΜΜΕ να καλύψουν τις επιθέσεις τους κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανά την περιφέρεια, τους οποίους υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι «δεν είναι λαμόγια, έχουν αναδειχθεί μέσα από τον λαό και μοιράζονται τις αγωνίες του λαού».
Ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε πως την Πέμπτη θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.
«Νομοσχέδιο – τομή αυτό στη διοικητική μεταρρύθμιση»
Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για νομοσχέδιο – τομή «για να μπορέσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του μακριά από πρακτικές του παρελθόντος».
Εξάλλου, αναφέρθηκε στον θεσμό του διοικητικού γραμματέα και στο Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ έκανε λόγο για νέα μορφή αξιολόγησης και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, μέσα από ισορροπημένο σύστημα μοριοδότησης, αλλά και για θέσπιση νέου βαθμολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους μετακλητούς υπαλλήλους, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για τον αριθμό που εκείνος απασχολούσε όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.
Τι είπε για τη λίστα Μπόργιανς
Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι «τελείωσε η ασυλία της διαπλοκής». Ο Πρωθυπουργός σχολίασε το δημοσίευμα εφημερίδας όπου η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «προσωρινή». «Αν κάποιοι συνεχίζουν να μας απειλούν λέγοντας ότι είμαστε προσωρινοί, τους απαντάμε: Αλίμονο, δημοκρατία έχουμε κανένας δεν είναι μόνιμος, όλοι είναι προσωρινοί. Το ξέρουμε και γι’ αυτό θα κρινόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Καιρός να μάθετε ότι τελείωσε αυτό που νομίζατε ότι είναι μόνιμο: η ασυλία σας. Τελείωσε άπαξ και διά παντός».
Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε καταθέσει στη Βουλή επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Β. Μπόργιανς. Στην επιστολή, ο κ. Μπόργιανς επιβεβαίωσε την περιγραφή του τότε έλληνα πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών τους, του προσέφεραν βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD. «Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας», ανέφερε ο κ. Μπόργιανς.
Ο γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. «Λόγω της επιφυλακτικότητας του έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως», συμπλήρωσε ο κ. Μπόργιανς. «Τα λόγια περισσεύουν. Είναι αρκετά σαφές και για σας και για μας τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του.
Ακόμη, συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών και επέμεινε στη δέσμευσή του για καταπολέμηση της διαπλοκής, τονίζοντας ότι «ήδη υπάρχουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα και κάποιοι έχουν αρχίσει να τρέμουν», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Φώφη Γεννηματά: Η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη και η κυβέρνηση πανικόβλητη
Η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη και η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη μπροστά στην προσφυγική κρίση ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets.
Η κυρία Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και τον ελληνικό λαό σε απελπισία. «Η αξιολόγηση καρκινοβατεί και σε αυτό προστίθεται και η προσφυγική κρίση» ανέφερε. «Εξι χρόνια σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου ο ελληνικός λαός και περίμενε σήμερα συγκεκριμένα πράγματα από τον Πρωθυπουργό. Αποδεικνύεται ότι στήριξαν σε ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις τις ελπίδες τους» είπε. Υπογράμμισε την πρωτοβουλία της να ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γιατί είναι φανερό ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, όπως εκτίμησε. «Χρειάζεται ψυχραιμία και εγρήγορση» είπε η Φώφη Γεννηματά. Επιτέθηκε στην Αυστρία με αφορμή και τη συνάντηση της Τετάρτης στην οποία δεν είχε προσκληθεί η Ελλάδα λέγοντας ότι υπάρχει προσπάθεια από τις ακραίες φωνές της Ευρώπης να αξιοποιήσουν τα λάθη της κυβέρνησης για να ρίξουν τα βάρη στην Ελλάδα. «Οι αυστριακοί υπουργοί ήταν απαράδεκτοι και σήμερα και δεν είπαν κουβέντα για την ευθεία παραβίαση της συμφωνίας από την Τουρκία», ανέφερε η ίδια. Επίσης, χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το συντομότερο δυνατόν.
Σταύρος Θεοδωράκης: Ποτ πουρί πρωθυπουργικής ενημέρωσης η σημερινή Ολομέλεια
«Δεν είμαι παλιός στο κοινοβούλιο αλλά φοβάμαι ότι δεν κατανοώ το ποτ πουρί της πρωθυπουργικής ενημέρωσης. Θα ήταν πιο χρήσιμο για όλους να δώσει μία συνέντευξη τύπου και να μη φέρνει τη Βουλή για συζήτηση» τόνισε εκκινώντας την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Ολοι γνωρίζουμε τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης με τους πρόσφυγες το 2015. Πρέπει όμως να κοιτάξουμε μπροστά και σε αυτό συμφωνούμε. Να ενώσουμε τις φωνές μας. Το λάθος που κάνουν οι συντηρητικές και φοβικές δυνάμεις της Ευρώπης είναι τεράστιο. Φοβάμαι ότι κάποια κράτη σήμερα έχουν κάνει τις επιλογές τους. Θυσιάζουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες στον βωμό των ωμών ενστίκτων ενώ παράλληλα στηρίζουν την τουρκική πολιτική η οποία ως στόχο έχει να βγάλει χρήματα από τους πρόσφυγες. Σας είχαμε ενημερώσει πριν από 10 μήνες από τη Μυτιλήνη για τα όσα έρχονταν. Προτείνουμε τη δημιουργία μίας κοινής πανεθνικής ομάδας δράσης για το μεταναστευτικό. Πρέπει να υπάρξει ένας πανεθνικός συντονιστής. Πρέπει να υπάρξει φύλαξη και των θαλάσσιων συνόρων. Ναι και στο ΝΑΤΟ εφόσον δεν αμφισβητούνται τα σύνορά μας. Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ρόλο από αύριο στο Αιγαίο. Σημαντικός και απαιτητός ο διαχωρισμός προσφύγων από μετανάστες και η άμεση αποστολή των μεταναστών πίσω στην Τουρκία» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Αναφορικά με τη σπείρα των εκβιαστών ο κύριος Θεοδωράκης τόνισε:
«Εχετε δει τα πρωτοσέλιδα της συγκεκριμένης εφημερίδας; Στα περισσότερα από αυτά η συγκεκριμένη εφημερίδα υπερασπιζόταν εσάς. Ενας κουβάς λάσπης προς άλλους. Σας ρωτάμε ποια είναι η σχέση των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα «κουμάσια»; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για πολλά από τα ζητήματα που έχουν προκύψει όπως επίσης ποιος είναι ο “αρχιμανδρίτης”;
Γιατί δεν σταματάμε επίσης τη ροή δημοσίου χρήματος προς τα μέσα ενημέρωσης; Γιατί η κρατική και μονοπωλιακή ΕΥΔΑΠ που δεν απειλείται από κανέναν να έχει κονδύλι διαφημιστικό 1,5 εκατ. ευρώ;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο Λεβέντης, με φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, «κάρφωσε» τον Τσίπρα επειδή έφυγε από τη Βουλή
Στην τοποθέτησή του, πάντα στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο της Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Τσίπρας ασκήσε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απουσία του. Επίσης, παρατήρησε ότι και ο Βασίλης Λεβέντης απουσίαζε εκείνη τη στιγμή.
Λίγο αργότερα, όταν ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, «κάρφωσε» και εκείνος με τη σειρά του τον πρωθυπουργό, επικαλούμενος μάλιστα μία φράση του Ανδρέα Παπανδρέου. «Πού είναι ο κ. Τσίπρας; Είχε δουλειά;», ρώτησε ο κ. Λεβέντης και συνέχισε: «Ξέρετε γιατί λείπω; Γιατί δίνει το παράδειγμα. Να είμαστε εμείς εδώ και να είναι ο κύριος απών;», είπε και πρόσθεσε: «Θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου, που του είχε συστήσει ο γιατρός να μην παρευρίσκεται συνεχώς στη Βουλή για να μην επιβαρυνθεί η υγεία του. Είχε πει τότε εκείνος ότι θα βρίσκεται στη Βουλή σε όλες τις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ακόμη και μισοπεθαμένος διότι σέβεται τον κοινοβουλευτισμό». Επίσης, ο κ. Λεβέντης παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας ακούει μόνο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια φεύγει από τη Βουλή.
Στη συνέχεια, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τιμωρηθεί από την κοινωνία και έκανε λόγο για «γορίλες αστυνομικούς» που φυλάνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να μην υποστούν χειροδικία από τους αγρότες. Ακολούθησε ένα πανδαιμόνιο για αρκετά λεπτά, με τον προεδρεύοντα εκείνη τη στιγμή, κ. Κουράκη, να κάνει λόγο για ατόπημα και να του ζητά να ανακαλέσει, καθώς όπως είπε τα λεγόμενά του ήταν έμμεση προτροπή στη βία. «Δεν είναι υβριστικός ο χαρακτηρισμός ”γορίλες”», είπε αρχικά ο κ. Λεβέντης, αλλά παραδέχθηκε ότι ίσως ήταν ατυχής η χρήση του και εξέφρασε τον σεβασμό του για τους αστυνομικούς που επιτελούν το καθήκον τους υπό αντίξοες συνθήκες.
Νίκος Δένδιας: «Εμείς είμαστε κεντροδεξιοί εσείς είστε διαχρονικά αδέξιοι»
«Δεν ήταν μία καλή ημέρα για το ελληνικό κοινοβούλιο. Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός επειδή δεν ήταν εδώ ο αρχηγός της ΝΔ, θα μπορούσε για να το επιτύχει αυτό θα έπρεπε να συγκαλέσει προ ημερησίας» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας.
«Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν θα γίνουμε ακροατήριό του κυρίου Τσίπρα. Μόνο συνομιλητές του για τα σημαντικά και εθνικά θέματα».
Αναφερόμενος στις θέσεις του κυρίου Τσίπρα για το Μεταναστευτικό, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε: «Είναι αλήθεια και αυτό είναι ένα σημείο σύγκλισης, πως στο Μεταναστευτικό η Ευρώπη έχει κάνει πολλά, μεγάλα και ουσιαστικά λάθη. Η στάση της δημιουργεί ερωτηματικά και είναι επικίνδυνη, αλλά περίμενα κάτι άλλο από τον πρωθυπουργό που ουδέποτε έγινε. Να κατηγορήσει την Τουρκία για τη θέση της. Η κυβέρνηση έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα του ΝΑΤΟ. Γνωρίζατε πως τα Δωδεκάνησα θα ήταν εκτός ελέγχου του ΝΑΤΟ; Γνωρίζατε πως στις φρεγάτες θα υπάρχουν μόνο έλεγχοι από κάμερες; Εμείς μπορεί να είμαστε κεντροδεξιοί αλλά εσείς είστε διαχρονικά αδέξιοι».
Ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη λίστα Μπόργιανς και τη συγκάλυψη από την κυβέρνηση Σαμαρά, σημείωσε πως ο κύριος Τσίπρας κατέθεσε ένα έγγραφο χωρίς υπογραφές, στη γερμανική γλώσσα, το οποίο κάθε άλλο παρά αποδεικτικό συγκάλυψης είναι.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να φύγει από την εξουσία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση
Ψηφίστηκε, πάντως, επί της αρχής, στα άρθρα και τις τροπολογίες του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το Εθνικό Μητρώο και την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική τομή» στη δημόσια διοίκηση και η αντιπολίτευση την κατηγορεί για «προσπάθεια ομηρίας των δημοσίων υπαλλήλων» και δημιουργία «κομματικού στρατού».
Το νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, με εξαίρεση ορισμένες διατάξεις του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News