Το σουρεαλιστικό σκηνικό που εκτυλίχθηκε το πρωί, όταν τα ξημερώματα η Αθήνα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για να εκτελέσει την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή όπου κατέπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και η Τουρκία απάντησε με δική της ΝΟΤΑΜ υποστηρίζοντας ότι τα μέσα που συμμετέχουν στις έρευνες πρέπει να αναφέρονται στα τουρκικά ραντάρ, δεν είναι το πρώτο, ούτε το μόνο. Μπορεί να έπειθε, όμως και τους πιο δύσπιστους για ποιoν λόγο στα περίφημα «10 χιλιόμετρα» (του Μαργαρίτη Σχοινά) που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία η ιδέα για κοινές περιπολίες απορρίφθηκε αμέσως και από τις δύο πλευρές.
Και είναι απλώς ενδεικτικό του ακήρυχτου πόλεμου που μαίνεται καθημερινά στο Αιγαίο με αφορμή τις ασκήσεις και τις δεσμεύσεις περιοχών, τις ανταπαντήσεις των Τούρκων που αμφισβητούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την ελληνική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης (SAR), προσφάτως με αιχμή τις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών.
Δεν προκαλεί εντύπωση η συμπεριφορά της Τουρκίας, την ώρα που η ελληνική πλευρά αναζητούσε τις σορούς των τριών χειριστών του ελικοπτέρου. Είναι μια πάγια τακτική σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προκειμένου να αμφισβητήσει άλλοτε τα όρια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή και άλλοτε τα όρια ευθύνης της, καθώς δεν αποδέχεται στην πράξη ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης (SAR) συμπίπτει με το FIR Αθηνών.
Πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η Aγκυρα θα θέσει ζητήματα για τα όρια ευθύνης της ελληνικής πλευράς, τα οποία της έχουν εκχωρηθεί στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών στις περιοχές έρευνας και διάσωσης και FIR
Οι απανωτές εκδόσεις ΝΟΤΑΜ από Αθήνα και Aγκυρα είναι ακόμη ένα επεισόδιο στο ελληνοτουρκικό σίριαλ του τρόμου που παίζεται κάθε μέρα στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Είναι ενδεικτικές, όμως, του πόσο η φαινομενικά απλή στη σύλληψή της ιδέα εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε περιπολίες ή σε αναγνωριστικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και των διακινητών μπορεί να αποδειχθεί κολοσσιαίου μεγέθους και πολυπλοκότητας στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες.
Γιατί εκεί πράγματι κρύβεται ο διάβολος που δεν έχει να κάνει μόνο με το ποιος θα έχει την διοίκηση μιας νατοϊκής επιχείρησης, παρότι ο Πάνος Καμμένος αποδείχθηκε για μια φορά προφητικός ζητώντας από το ΝΑΤΟ η διοίκηση να μην υπάγεται ούτε σε Eλληνα ούτε Τούρκο.
Η νατοϊκή επιχείρηση βρίσκεται ήδη στα σκαριά, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη τόσο ο αμερικανός υπουργός Aμυνας, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Τώρα θα αρχίσει η μάχη των επιχειρησιακών λεπτομερειών, καθώς πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η Aγκυρα θα θέσει ζητήματα για τα όρια ευθύνης της ελληνικής πλευράς, τα οποία της έχουν εκχωρηθεί στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών στις περιοχές έρευνας και διάσωσης και FIR. Iσως μάλιστα να μπει στον πειρασμό να ξαναθέσει την παγκόσμια (ελληνική) πρωτοτυπία της μη εναρμόνισης των ελληνικών χωρικών υδάτων με τον εναέριο χώρο (η Ελλάδα έχει εγκαθιδρύσει τα 6-10 ναυτικά μίλια).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News