Ο άγραφος κανόνας, που επιμένει ότι η γαλάζια κομματική βάση αρέσκεται στις ανατροπές και δεν υπακούει σε κομματικές γραμμές και επετηρίδες, επιβεβαιώηκε ακόμη μία φορά στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και το 2009, όταν ο Αντώνης Σαμαράς επεκράτησε κόντρα στα προγνωστικά και την κομματική πυραμίδα, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διήνυσε μία μεγάλη απόσταση από τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να φθάσει να κατακτήσει τη γαλάζια κορυφή, έχοντας απέναντι του τον Καραμανλικό πυρήνα, που στοιχήθηκε εξ αρχής πίσω από την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μειμαράκη. Οπως αποτυπώνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Μητσοτάκης κατόρθωσε να συσπειρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία του 60%, που στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, καλύπτοντας τη διαφορά των 11 ποσοστιαίων μονάδων που τον χώριζε από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία, κατεγράφη μετρήσιμη μετακίνηση ψηφοφόρων από τον κ. Μειμαράκη προς τον κ. Μητσοτάκη, ενώ ενδεικτική είναι η κυριαρχία του νέου προέδρου σε νόμους, όπως αυτός των Σερρών, που ανέκαθεν έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό για την Κεντροδεξιά. Την ίδια ώρα, κατόρθωσε να φέρει στις γαλάζιες κάλπες ψηφοφόρους που δεν είχαν ποτέ οργανική σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, σαγηνεύτηκαν, όμως από την υπόσχεση του ότι μπορεί σύντομα να εκτοπίσει τον Αλέξη Τσίπρα από τον πρωθυπουργικό θώκο.
«Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο, που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαικισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει καλά αυτό ο κύριος Τσίπρας» υπογράμμισε στις πανηγυρικές του δηλώσεις ο νέος πρόεδρος της ΝΔ επιμένοντας ότι η εντολή, που έλαβε είναι ξεκάθαρη: «Ενωμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση, ώστε σύντομα η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, αυτή, που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα». Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Μειμαράκη, τον οποίο χαρακτήρισε πολύτιμο συνεργάτη του την επόμενη ημέρα, ενώ τόνισε ότι μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αδωνι Γεωργιάδη θα εργαστούν ενωμένοι για το αύριο της παράταξης. «Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλη ευθύνης, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών, ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν τη χώρα».
Οι μυημένοι στο εσωτερικό παιχνίδι εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας επεσήμαναν πως «η εποχή των φέουδων και των ιερατείων τελείωσε», προαναγγέλλοντας την ανάδυση μίας νέας ηγετικής ομάδας
Στα πηγαδάκια, που σχηματίστηκαν κατά τη βραδιά των εκλογών στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, κυριάρχησε η εκτίμηση ότι η νίκη του κ. Μητσοτάκη συνιστά ήττα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος διά των συνεργατών του προσέφερε ισχυρή στήριξη στον κ. Μεϊμαράκη. Στελέχη προσκείμενα στον κ. Μεϊμαράκη χρέωναν την ήττα του στην αντίληψη που καλλιεργήθηκε ότι ο υποψήφιός τους και κατ΄ επέκταση ο κ. Καραμανλής θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να συμπράξουν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποξενώνοντας έτσι μεγάλο τμήμα της νεοδημοκρατικής βάσης.
Στον αντίποδα, ενισχυμένος φαίνεται ότι εξέρχεται ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, η πολιτική λογική και τακτική του οποίου φαίνεται πως επεκράτησε κατά την πολύμηνη εσωκομματική διαδικασία. Οι μυημένοι στο εσωτερικό παιχνίδι εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας επεσήμαναν πως «η εποχή των φέουδων και των ιερατείων τελείωσε», προαναγγέλλοντας την ανάδυση μίας νέας ηγετικής ομάδας, που θα ανταποκρίνεται στο αίτημα ανανέωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πέρασε απαρατήρητη, εξάλλου και η παρουςία από νωρίς χθες το απόγευμα στη Λεωφόρο Συγγρού του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία βγαίνει από αυτήν την εσωκομματική διαδικασία πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο ανανεωμένη, αφήνοντας πίσω της «λογικές αντιπαράθεσεις, που μπορεί να υπήρχαν κατά την προεκλογική περίοδο». Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς αύριο το πρωί, ο πολύ στενός συνεργάτης του νέου προέδρου του κόμματος, Νίκος Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πρώτες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούσαν ότι η νίκη Μητσοτάκη δινει νέο ενδιαφέρον στο πολιτικό σκηνικό, ενώ εύχονταν να επιτελέσει τον ρόλο του ως «υπεύθυνος ηγέτης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο σύνθετη είναι η ανάλυση σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, δύο κόμματα, τα οποία σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές θα αισθανθούν την πίεση του κ. Μητσοτάκη από τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς τον μεσαίο χώρο. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η εκλογή Μητσοτάκη δεν αφήνει ζωτικό χώρο στους θιασώτες του φιλελευθερισμού που υπάρχουν στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ενώ προεξοφλούν ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα καταγράψει σύντομα καθαρό προβάδισμα έναντι του κ. Τςίπρα, εξέλιξη, που θα απο-πολώσει το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα επιτρέψει στη Χαριλάου Τρικούπη να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ως γνωστόν συνεχάρη αρκετά νωρίς τον κ. Μητσοτάκη ευχόμενος να στρέψει τη ΝΔ «προς προοδευτικότερες όχθες». Στελέχη του Ποταμιού σχολίαζαν πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει και υπό τη νέα του ιδιότητα εάν θα πολεμήσει το πελατειακό κράτος, την ευθύνη για το οποίο φέρει και η ΝΔ και εάν θα συναινέσει στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, επιμένοντας ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα έλθει αντιμέτωπος με μείζονες προκλήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News