467
|

Το καριοφίλι του Αλή Πασά

Avatar Βίκυ Κώστα 24 Οκτωβρίου 2015, 18:17

Το καριοφίλι του Αλή Πασά

Avatar Βίκυ Κώστα 24 Οκτωβρίου 2015, 18:17

 Μπορεί κάποιοι να ψάχνουν μανιωδώς τον κρυμμένο θησαυρό του Αλή Πασά, ωστόσο η τύχη ευνοεί τους… πιστούς εξωστρεφείς συλλέκτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Φώτης Ραπακούσης, ένας άνθρωπος που το παλιό πιστόλι του πατέρα που δεν γνώρισε και του άφησε κληρονομιά μαζί με το όνομά του, έγινε η αφετηρία της συλλεκτικής του προσπάθειας, όταν ήταν 17 ετών.

Αυτή η χαρακτηριστική, αυθεντική μορφή των Ιωαννίνων, έχει «στήσει» δύο μοναδικούς μουσειακούς χώρους, στο Νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, της λίμνης των θρύλων και των παραδόσεων, εκεί που κάποτε υπήρχε το Σεράι του Αλή Πασά. Εκεί λοιπόν, στο φυσικό του χώρο απ’ όπου ξεκίνησε και το ταξίδι του, επέστρεψε ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο, το χρυσό καριοφίλι του Λέοντα της Ηπείρου, όπως έχει χαρακτηριστεί ο Αλή Πασάς, το οποίο αποτελεί και έργο τέχνης.

Το όπλο είναι φιλοτεχνημένο περίτεχνα, από χρυσό και ασήμι, δείγμα της παραδοσιακής ηπειρώτικης τέχνης, με φυτική διακόσμηση, ενώ το μήκος του είναι ένα μέτρο και 56 εκατοστά. Διαθέτει, μάλιστα και ταυτότητα. Δίπλα στον μηχανισμό πυροδότησης είναι σκαλισμένα, «Αλη Παcια 1804». Δεν πρόκειται για μια τυχαία χρονιά, καθώς τότε, καταγράφονται δύο γεγονότα, τα οποία μπορεί να συνδέονται με το συγκεκριμένο όπλο.

Λίγους μήνες νωρίτερα έχει πέσει το Σούλι και ο Σουλτάνος χρίζει πλέον τον Αλή Πασά, Βεζύρη της ευρύτερης περιοχής. Είναι πολύ πιθανό, ο ίδιος να του έκανε το συγκεκριμένο δώρο. Το 1804 όμως, καταγράφεται και η πρώτη επίσκεψη Αγγλικής διπλωματικής αποστολής στα Γιάννινα. Ήταν γνωστό σε όλους ότι ο Αλή Πασάς, όχι μόνο λάτρευε αλλά επιζητούσε κιόλας τα δώρα. Η μεγαλομανία του δεν είχε όρια, το ίδιο και η μεγάλη ροπή του στην πολυτέλεια και στη χλιδή, την οποία «πλήρωναν» σε μεγάλο βαθμό οι υποτελείς του. Ίσως λοιπόν, το συγκεκριμένο όπλο, να αποτέλεσε το δώρο του Γεωργίου της Αγγλίας προς τον Πασά των Ιωαννίνων.

Το μοναδικό αυτό απόκτημα, με το οποίο κληροδοτεί την πόλη ο Φώτης Ραπακούσης, δεν το βρήκε ο ίδιος, αλλά έφτασε στην κατοχή του από απροσδόκητη τύχη. Όπως σημείωσε, επικοινώνησε μαζί του μια παλιά αρχοντική οικογένεια των Ιωαννίνων, η οποία είχε μεταναστεύσει από τη δεκαετία του 1930 στην Αθήνα. Μαζί τους τότε πήραν και το κειμήλιο, το οποίο είναι καταγραμμένο σε προικώο. Ο κτήτορας, που πέθανε πριν δύο χρόνια, είπε στη σύζυγό του πως ήταν επιθυμία του, το όπλο να επιστρέψει στα Ιωάννινα, εφόσον ικανοποιηθεί οικονομικά. Έτσι, ο συλλέκτης, μετέβη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον πρώην Δήμαρχο Ιωαννιτών Τάσο Παπασταύρο και τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Παντούλα, το αγόρασε, επέστρεψε στα Γιάννενα και κοιμήθηκε με το καριοφίλι στην… αγκαλιά του!

Τόσο μεγάλος ήταν ο ζήλος του να το αποκτήσει. Όχι, όμως για να καρπωθεί ο ίδιος το κέρδος, αλλά για να το προσφέρει απλόχερα στους Ηπειρώτες… Αυτή είναι και η διαφορά του, με τους υπόλοιπους συλλέκτες που μοιάζουν λίγο στον Αλή Πασά, ο οποίος το 1803 στους γάμους του γιου του Σαλήχ στα Γιάννενα, αγόρασε ολόκληρο αερόστατο που πήρε όμως φωτιά και έγινε στάχτη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News