Όταν ακούς για νέα παιδιά σε δημοτικά συμβούλια αυτό που ελπίζεις είναι ότι θα φέρουν ενέργεια και όρεξη για δουλειά. Γνωρίζοντας τον Γιώργο Κρικρή και τη Μαρία Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου δεν απογοητεύεσαι μιας και σου δίνουν την αίσθηση ότι συμμετέχουν στα κοινά για να προσφέρουν και να κάνουν ωραία πράγματα. Τους γνώρισα με αφορμή μια εκδήλωση καινοτομίας που ήθελαν να διοργανώσουν μέσω της οποίας ήθελαν να αναδείξουν τα καινοτόμα πρότζεκτ νέων της περιοχής μας. Θα μπορούσες να πεις ότι σκέφτηκαν μια εκδήλωση στα πρότυπα του TED για την πόλη μας την οποία ονόμασαν Spark Square και η οποία θα γινόταν στον Γαλαξία, πρώην θρυλική καφετέρια της κεντρικής πλατείας και νυν πολυχώρος του δήμου. Με προσέγγισαν ζητώντας μου να βοηθήσω στην επικοινωνία της εκδήλωσης αλλά και να είμαι ο παρουσιαστής και συντονιστής της βραδιάς, κάτι το οποίο αποδέχτηκα δίχως σκέψη μιας και τέτοιες εκδηλώσεις μόνο να με ενθουσιάσουν μπορούν. Δύο μέρες πριν την εκδήλωση μίλησα γι’ αυτή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και κάλεσα τον κόσμο να έρθει για να εμπνευστεί από νέους συμπολίτες μας, αφού τέτοιες ανάσες δημιουργικότητας είναι απαραίτητες μέσα στην γκρίζα καθημερινότητα.
Τη βραδιά της εκδήλωσης άνοιξε ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Νέας Σμύρνης που δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν. Τις παρουσιάσεις ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης μιλώντας για τη WayOut Adventures. Σε μια εποχή που το ίντερνετ έχει δώσει στον καθένα τη δυνατότητα να κλείνει εισιτήρια και διαμονή για όπου θέλει να πάει, οι καινοτόμοι του χώρου προσφέρουν πλέον στους πελάτες εμπειρίες και αυτό ακριβώς κάνει ο Κωνσταντίνος με τη ομάδα του που διοργανώνουν ταξίδια στη φύση με δραστηριότητες. Σειρά είχαν ο Σταύρος Κουφόπουλος και ο Βαγγέλης Γαβαλάς από την ομάδα Poseidon του πανεπιστημίου Πειραιά που διακρίνονται σε διαγωνισμούς στην κατηγορία «Πρωτότυπου Οχήματος με Ηλεκτρική Μπαταρία». Το όχημά τους μπορεί να καλύψει έως και 500 χιλιόμετρα με κόστος μόνο δεκαπέντε λεπτά του ευρώ. Ο τρίτος κατά σειρά ήταν ο Πόλυς Δημητριάδης που μας παρουσίασε το πώς παντρεύει την τεχνολογία (usb sticks και πηγές φωτός) με την τέχνη (μια ποικιλία αντικειμένων από τη φύση ή από το παρελθόν) δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα με ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα αισθητική (www.bat.gr). Μετά η Ζωή Γιαβρή μάς μίλησε για την TomotechSolutions, για τον εγκέφαλο και πώς με την ομάδα της βελτιώνουν την ακρίβεια τρισδιάστατης απεικόνισης μαγνητικών τομογραφιών. Τη βραδιά έκλεισε η Χρύσα Κοκκόση που μας παρουσίασε την εφαρμογή Studdle για παροχή πληροφοριών στους Έλληνες φοιτητές.
Αυτό που διέκρινες εύκολα ήταν η όρεξη των παιδιών να φτιάξουν το δικό τους μέλλον εφόσον ξέρουν ότι τίποτε δεν θα τους χαριστεί και η αποφασιστικότητα να ξεπεράσουν τη μιζέρια και τα εμπόδια με μεράκι και εφευρετικότητα. Όλοι τους κέρδισαν τον σεβασμό μου τόσο για όλα όσα κάνουν όσο και για το ότι τα κάνουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Οι επιτυχημένοι δημιουργοί είναι αυτοί που διατηρούν τη νεανική ορμή και αισιοδοξία για πολλά χρόνια, ακόμα και σε ηλικίες που για τους περισσότερους τις χαρακτηρίζει η κυνικότητα. Εύχομαι στα παιδιά να διατηρήσουν αυτή την ορμή και διάθεση για το καλό όλων μας. Η πολυπόθητη ‘’ανάπτυξη’’ θα έρθει από συμπολίτες μας όπως αυτοί οι νέοι και όχι με ευχολόγια και αερολογίες δημόσιων προσώπων. Με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι η εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Οι παρουσιάσεις ήταν ωραίες, ο Γαλαξίας γεμάτος από την αρχή, οι ερωτήσεις από τον κόσμο πολλές και το κλίμα υπέροχο. Χαίρομαι που μπόρεσα να βοηθήσω λίγο σε αυτή την προσπάθεια και ανυπομονώ για ακόμη περισσότερα από τους δυναμικούς νέους της πόλης μου που δημιουργούν και συμμετέχουν στα κοινά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News