654
|

Τα… εργατικά ατυχήματα των αθλητικών συντακτών

Avatar protagon.import 14 Σεπτεμβρίου 2015, 23:25

Τα… εργατικά ατυχήματα των αθλητικών συντακτών

Avatar protagon.import 14 Σεπτεμβρίου 2015, 23:25

Το κακό έχει αρχίσει από πολύ παλιά. Από τότε που οι έγχρωμες τηλεοράσεις αποτελούσαν… τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης. Απλώς, τώρα, παράγινε.

Αγία Παρασκευή, στα πρώτα χρόνια τού επαγγελματικού ποδοσφαίρου (αρχές της δεκαετίας του '80). Ο πρόεδρος της ΕΡΤ καλεί στο γραφείο του έναν πασίγνωστο σπορτκάστερ της εποχής και του λέει, πανικόβλητος:

– Τι ήταν αυτό που είπες χθες στη μετάδοση, βρε χρυσό μου παιδί;
– Τι είπα;
– Είπες οτι το πέναλτι τού Παναθηναϊκού, δεν ήταν πέναλτι;
– Αφού δεν ήταν, κύριε πρόεδρε…
– Έ, ρε, φωτιά που μου άναψες…
– Ζητήστε και την μπομπίνα*, να δείτε και μόνος σας…
– Τι να την κάνω, μωρέ, την μπομπίνα; Από το πρωί παίρνει κάθε μισή ώρα ο "καπετάνιος" και βρίζει…
– Τι να έκανα; Να μην το έλεγα; Όλος ο κόσμος το είδε…
– Καλά, πήγαινε και θα σου πω…

Δεν χρειάστηκε να του πει. Ο σπορτκάστερ τερμάτισε ευδοκίμως την καριέρα του, χωρίς να μεταδώσει αγώνα τού Παναθηναϊκού ποτέ ξανά. Ούτε καν, όταν άλλαξε ο πρόεδρος της ΕΡΤ. Ά, όλα κι όλα. Σε κάποια πράγματα, το Κράτος έχει, και συνέχεια, και συνέπεια…

Την εποχή που ο εν λόγω αθλητικός συντάκτης έπαιρνε σύνταξη, 15 χρόνια αργότερα, μόλις είχε μπει στη ζωή μας η συνδρομητική τηλεόραση. Εκεί να δείτε… πλάκα. Σχεδόν σε κάθε αγωνιστική, πρόεδροι και μεγαλοπαράγοντες τού ποδοσφαίρου έπαιρναν τηλέφωνο και… έσκουζαν. Αυτή τη φορά, τα "αφεντικά" δεν ανησυχούσαν για τη θεσούλα τους. Η μία ήταν Αγγλίδα εκ Νοτίου Αφρικής, ο άλλος Ολλανδός, και πάει λέγοντας… Όμως, έτρεμαν μη γίνει καμιά "στραβή" με την τότε διοργανώτρια τού Πρωταθλήματος, την αλήστου μνήμης ΕΠΑΕ, και δεν τούς ανανεώσει τη σύμβαση για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων. Καταστροφή…

Έφτιαξαν, λοιπόν, έναν κατάλογο με τους αποκλεισμένους. Το λεγόμενο… "απαγορευτικό". Ο Α δεν θα ξαναμεταδώσει την ομάδα Χ, ο Β την Ψ κ.ο.κ. Όμως, καθώς η λίστα εμπλουτιζόταν σχεδόν κάθε Δευτέρα, σύντομα το κανάλι θα ξέμενε από σπορτκάστερς. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος, να σταματήσουν τα παράπονα από τις ομάδες. Και βρέθηκε: η "περιγραφή τού παγωνιού". Να μπαίνει γκολ που είναι πέντε μέτρα off side, και ο δημοσιογράφος να κάνει… το παγώνι: "Βλέπετε, εδώ, πώς ακριβώς ξεκίνησε η φάση του γκολ…". Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Την "περιγραφή τού παγωνιού", η οποία τελευταία τείνει να γίνει must, τα κανάλια την ονομάζουν "τήρηση ίσων αποστάσεων", που είναι πιο sic. Και η σιωπή τού σπορτκάστερ μπροστά σε ένα διαιτητικό "έγκλημα" βολεύει, επειδή ο ισχυρός, αυτός που μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να κάνει σαματά, σπάνια θα αδικηθεί. Τότε, σίγουρα θα πρόκειται για αβλεψία…

Ιστορίες αθλητικών συντακτών που έχασαν τη δουλειά τους, την εκπομπή τους ή την στήλη τους, σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν πολλές. "Βαρύ και ανθυγιεινό",  ανέκαθεν, το επάγγελμα. Όμως, με το τελευταίο… εργατικό ατύχημα, την απόλυση τού Αλέξη Σπυρόπουλου από τον ΟΤΕ TV, πήγαμε ένα βήμα παρακάτω. Για πρώτη φορά απολύθηκε αθλητικός συντάκτης από ένα Μέσο (κανάλι), για μία "ενοχλητική" άποψη που εξέφρασε σε ένα άλλο (site).

Αλλά, ας μη γελιόμαστε. Το επίμαχο άρθρο ήταν μόνο η αφορμή. Ο Σπυρόπουλος "πήρε πόδι", στη λογική οτι αποκλείεται να τηρήσει "ίσες αποστάσεις" από τον Μαρινάκη, κάποιος που εργάζεται σε "αντι-Ολυμπιακό" site και σε αθλητικό ραδιόφωνο συμφερόντων Γιάννη Αλαφούζου…

Όπως και να 'χει, ο κοινός παρονομαστής όλων των περιπτώσεων, από την ΕΡΤ του '80 μέχρι σήμερα, είναι οτι οι αθλητικοί συντάκτες δεν διώχθηκαν επειδή κάτι είπαν ή κάτι έγραψαν λάθος, αλλά επειδή ενόχλησαν κάποιους ισχυρούς. Με την άποψή τους και με το θάρρος τους να την εκφράζουν.

Το τι θα συμβεί, λοιπόν, είναι προφανές: Για να κρατήσουν τις δουλίτσες τους, θα βγάλουν στην ανεργία τη δημοσιογραφία. Θα γίνουν απλοί "περιγράφτες" φάσεων και "αγγελιοφόροι" δηλώσεων ή ανακοινώσεων. Και η αποκάλυψη, η άποψη, το σχόλιο; Αν δεν τα θέλει ο εργοδότης, εκείνος θα χάσει. Αυτοί, τον μισθουλάκο τους θα τον παίρνουν…

* Καρούλι γύρω από το οποίο είναι τυλιγμένο κινηματογραφικό φιλμ.

**Ο Θάνος Πρωτοψάλτης είναι δημοσιογράφος.

Προηγούμενα άρθρα του Θάνου Πρωτοψάλτη 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News