Το καλοκαίρι η δουλειά στους μπαχτσέδες γινόταν από όλη την οικογένεια και ξεκινούσε αξημέρωτα: πότισμα, ξεβοτάνισμα, κλάρωμα, συλλογή… ένας σωρός δουλειές που έπρεπε να τελειώσουν έως ότου ο ήλιος αρχίσει να καίει. Επιστρέφοντας το μεσημέρι στο σπίτι πεινασμένοι, έπρεπε σε λίγο χρόνο η νοικοκυρά να ετοιμάσει χορταστικό φαγητό. Χρησιμοποιούσε ό,τι είχε εύκαιρο, τα ζαρζαβατικά του μπαξέ, κανένα αυγουλάκι, προμήθειες από το κελάρι.
Με τον καιρό, και παρά τις αλλαγές του τρόπου ζωής που επακολούθησαν, τα γρήγορα αυτά φαγητά επιβίωσαν και συνέχισαν να μαγειρεύονται, άλλοτε σαν τοπικές σπεσιαλιτέ και άλλοτε σαν συμπλήρωμα του φαγητού.
Στα καραγκουνοχώρια του θεσσαλικού κάμπου η μπατζίνα ήταν και είναι κλασσικό καλοκαιρινό φαγητό ή προσφάι. Χρησιμοποιώντας σαν λιπαρή ύλη το λίπος του γουρουνιού (γλίνα) μαζί με κολοκύθια και τυρί έβγαινε ένα φαγητό τούρμπο ενέργειας.
Διαβάσατε τη συνέχεια, εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News