Η Βουλή έκανε το δεύτερο βήμα που απαιτούν οι δανειστές προς τη σύναψη της τρίτης δανειακής σύμβασης μετά μνημονίου. Το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων πέρασε από τη Βουλή με τρεις απώλειες λιγότερες από εκείνες που σημειώθηκαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Γ. Βαρουφάκη που ψήφισε «Ναι». Σε αυτό συνέβαλε, φυσικά, η απόσυρση των μέτρων για τους αγρότες και τις συνταξιοδοτήσεις. Από την άλλη, η διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας και της Ζ. Κωνσταντοπούλου επιβεβαίωσαν το ρήγμα που έχει ανοίξει στο κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα τα μέτρα υπερψηφίστηκαν με 230 «Ναι», 63 «Όχι» και 5 «Παρών».
Αναλυτικά, «Όχι» ψήφισαν: Α. Κυρίτση, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Ν. Βαλαβάνη, Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, Κ. Ζαχαριάς, Δ. Κοδέλας, Ε. Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Ι. Στάθης, Θ. Κώτσιας, Κ. Λαπαβίτσας, Μ. Κριτσωτάκης, Ι. Γαϊτάνη, Ε. Αμμανατίδου- Πασχαλίδου, Η. Ιωαννίδης, Θ. Σκούμας, Β. Διαμαντόπουλος, Σ. Σαμοϊλης, Ρ. Μακρή, Ε. Ουζουνίδου, Κ. Δελημήτρος, Π. Λαφαζάνης. Ε. Ψαρρέα, Ι. Ζερδελής, Ε. Λεουτσάκος, Ζ. Ζάννας, Β. Κυριακάκης. «Παρών» από Διώτη Ηρώ, Κωνσταντίνο Δερμιτζάκη, Πετράκο Αθανάσιο, Ψαρρέα Ελένη και Βασιλική Λέβα. Η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν 126 βουλευτές, έναντι 123 στην προηγούμενη ψηφοφόρια.
«Επιλέξαμε τον συμβιβασμό για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε» είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, πριν την ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση, ωστόσο ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν ανισοβαρής. «Στη σημερινή Ευρώπη ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις, που εμμένουν στη λιτότητα. Επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό. Αλλιώς είχαμε να επιλέξουμε είτε το σχέδιο Σόιμπλε με συμβιβαστική έξοδο από το ευρώ και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, είτε την επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας που δεν θα ήταν υπερήφανη ούτε πατριωτική επιλογή». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι καλύτερη από την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα καθώς αυτή είναι τριετής και με πλήρη κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών. O κ. Τσίπρας επανέφερε την «αριστερή ατζέντα», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με συγκεκριμένους άξονες. Αρχή γίνεται με την καταπολέμηση της διαφάνειας και της διαπλοκής, με παρεμβάσεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπία. «Στόχος να σταματήσουμε την ασυδοσία των καναλαρχών και να δώσουμε στην ΕΡΤ τη δυνατότητα να γίνει ψηφιακός πάροχος. Παράλληλα θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Προωθούνται στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη των αδύναμων οικονομικά ομάδων».
«Δεν υπάρχει λόγος να σας απαντήσω, απευθυνθήκατε προς τους βουλευτές του κόμματος σας» είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επισήμανε και την αντίφαση: «για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός αναφέρεται επί της διαδικασίας, με την πρόεδρο της Βουλής να είναι στα έδρανα και να χειροκροτεί..». «Οι κίνδυνοι για Grexit και δραχμή ακόμα υπάρχουν. Υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να βγούμε από το ευρώ και το λένε. Τους βγάζω το καπέλο. Φοβάμαι αυτούς που δεν το λένε» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ που κάλεσε τον πρωθυπουργό να προσχωρήσει σε συναινετικές διαδικασίες. «Πώς εξηγείται το διπλό σκορ στις δημοσκοπήσεις;» αντιγύρισε ο πρωθυπουργός…
«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έφεραν τη χώρα σε χειρότερη θέση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι» είπε ο Σ. Θεοδωράκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Είναι προσβολή να λέτε στον ελληνικό λαό ότι δεν πιστεύετε το πρόγραμμα και ταυτοχρόνως να τον καλείτε να πληρώσει το πάπλωμα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πρέπει να σταματήσουν να βαφτίζουν την τεμπελιά ως αντιμνημονιακό αγώνα. Η κοινωνία αγκομαχά και κάποιοι υπουργοί προσλαμβάνουν φίλους και στελέχη.» Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι δεν νοείται πολιτκοί να έχουν τα χρήματα τους εκτός Ελλάδας, ενώ άσκησε κριτική στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών. «Αργήσατε το νομοσχέδιο για τα κανάλια, είμαστε μαζί σας στον πόλεμο με τη διαφθορά. Γιατί να αποφασίζει ο υπουργός και όχι το ΕΣΡ για τις άδειες;»
Νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, σταθερότητα και αποφυγή εκλογών ζήτησε η Φ. Γεννηματά. «Η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τη συμφωνία που η ίδια έφερε.» Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε επίσης αλλαγή εκλογικού νόμου με θέσπιση της απλής αναλογικής.
Στο γνωστό ύφος (και συχνά εκτός εαυτού), ο Π. Καμμένος. «Όσο ο ελληνικός λαός μας στηρίζει, θα σας τσακίσουμε. Πάμε να αλλάξουμε τη χώρα και να πληρώσουν τα συμφέροντα που ρήμαξαν τη χώρα. Άμεσα να μπει σε ψηφοφορία η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.»
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μίλησε για «το βολικό παραμύθι του Αριστερού νέου Πρωθυπουργού, που, αφού διαπραγματεύθηκε σκληρά, έπεσε θύμα του γερμανικού καπιταλισμού, θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ένα νέο μνημόνιο, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Τι κάνατε για να αντιμετωπίσετε τους εκβιαστές; Ποια ήταν η προετοιμασία σας μπροστά στην διαρκή φυγή των καταθέσεων;»
Η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε εκ νέου τις γνωστές θέσεις της: «Εδώ και 10 ημέρες τελείται ένα πραγματικό πραξικόπημα. Ένας εκβιασμός που μετακυλίεται και στη Βουλή. Κάποιοι εντός Ευρώπης απειλούν την κυβέρνηση με την επιβίωση του λαού μας. Χρησιμοποίησαν την ΕΚΤ σαν εργαλείο εκβιασμού».
«Κάποιοι δεν πρέπει να ασκούν το ρόλο που κάνει το βαποράκι όσων θέλουν το Grexit προλέγοντας ότι θα υπάρξει και άλλο κύμα μέτρων», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Οι θεσμοί μας είπαν να μην φέρουμε τώρα τις πρόωρες συντάξεις και ότι η αύξηση της φορολογικής βάσης είναι επαρκής με την αύξηση του ΦΠΑ. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα έχουμε φέρει την γενική λύση για τα κόκκινα δάνεια και μέσα σ’ αυτή θα είναι και η λύση για την πρώτη κατοικία, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».
«Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί διότι αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και αποτρέπει ένα Grexit με αθεράπευτες συνέπειες για τον λαό μας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εισηγούμενος στην Ολομέλεια τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επανέλαβε ότι διαφωνεί με δύο διατάξεις (για την αναγκαστική εκτέλεση και την πρωτοβάθμια διαδικασία των πλειστηριασμών) κι όχι με το σύνολο του νομοσχεδίου.
Ως συνήθως η συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε υπό συνθήκες ελεγχόμενης έντασης που προκλήθηκε από τη στάση της προέδρου της Βουλής. Στάση που αποδοκιμάστηκε ανοιχτά από τον πρωθυπουργό, ο οποίος σημείωσε ότι οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν μία πολιτική ματιά στα πράγματα και όχι αυστηρά διαδικαστική. Όλα ξεκίνησαν νωρίτερα, όταν κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι ζήτησε, με επιστολή της, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό να απευθυνθούν στους ομολόγους τους και να αναφέρουν την παραβίαση του Συντάγματος και τις προσπάθειες εκτροπής που εκπορεύονται από ξένες κυβερνήσεις. Η απάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν άμεση: «Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ’ ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους». Η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει την πρόεδρο της Βουλής. Αυτό έγινε, έμμεσα, από τους Ν. Βούτση και Ν. Φίλη. Από την πλευρά της, η κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση μομφής προς το πρόσωπο της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News