589
|

My Big Greek Fund

Avatar protagon.import 19 Ιουλίου 2015, 00:09

My Big Greek Fund

Avatar protagon.import 19 Ιουλίου 2015, 00:09

Ας υποθέσουμε ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη δημιουργία ενός ταμείου -Greek Fund- το οποίο θα λειτουργεί με τα διεθνή πρότυπα διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων. Με αυτήν την παραδοχή, κάνουμε στη συνέχεια μερικούς απλοϊκούς υπολογισμούς, με στόχο να προτείνουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας μια καθόλα λογική πρόταση στο τι να συμπεριλαμβάνει το ταμείο αυτό από πλευράς ακινήτων:
Γνωρίζουμε όλοι τη δεινότητα και τα απαράμιλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Βορειοευρωπαίων φίλων μας στην αξιοποίηση ορεινής γης, όπως η μετατροπή της σε πολυτελέστατα χειμερινά καταλύματα, αλλά και σε απέραντα βοσκοτόπια με τη δημιουργία υψηλότατου επιπέδου κτηνοτροφικών προϊόντων.

Όσον αφορά τα του οίκου μας, η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ορεινή χώρα στην Ευρώπη, μετά την Αυστρία, με εκπληκτικού κάλλους, αλλά και γονιμότητας ορεινές περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα με υπάρχουσες μελέτες, το σύνολο των ορεινών περιοχών καταλαμβάνει μια έκταση της τάξεως των 78 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί στο τι είναι ορεινό και ο αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει τους σχετικούς ορισμούς στο διαδίκτυο, μιας και είναι πέρα από τον σκοπό του παρόντος.

Συνεχίζουμε λοιπόν τον συλλογισμό μας, σημειώνοντας πως από αυτά τα 78 εκ. στρέμματα, τα 14 εκ. είναι δυνητικά καλλιεργήσιμη γη, τα 36 εκ. είναι βοσκότοποι, και τα υπόλοιπα 28 εκ. είναι δάση (ακόμα…). Το ποσοστό ιδιοκτησίας του δημοσίου σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε βοσκοτόπια φτάνει σχεδόν στο 75%, κατά μέσο όρο στην επικράτεια. Επομένως, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι υπάρχουν διαθέσιμα προς εκμετάλλευση περίπου 10,5 εκ. στρέμματα για καλλιέργειες και 27 εκ. στρέμματα για βοσκοτόπια. Κάνοντας μια αναζήτηση σε τρεις ιστότοπους που αναγράφουν τιμές πώλησης βγάζουμε έναν μέσο όρο ανά τετραγωνικό της αξίας αυτών των εκτάσεων σήμερα: 15 ευρώ για τις ορεινές μη αρδεύσιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και 3 ευρώ για τα ορεινά βοσκοτόπια (σημειώνουμε δε, ότι πολλές από αυτές τις περιοχές είναι και άρτιες και οικοδομήσιμες, αλλά εμείς παίρνουμε την κατώτατη αξία γης, μιας και είμαστε στην Ελλάδα του 2015 των 2 με 3 μνημονίων). Με αυτή λοιπόν την αριθμητική φτάνουμε σε μια συνολική αποτίμηση της τάξεως των 238,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προτείνουμε λοιπόν στο Ταμείο να μεταφερθεί το 15% αυτών των ορεινών ιδιοκτησιών που αντιστοιχεί σε μια αξία 36 δισ. («σκοτωμένη» τιμή Κίνας) προς 25ετή χρονομίσθωση, και μόνο με το ανάλογο αντίτιμο και τη ρητή δέσμευση για επενδύσεις 100πλάσιες της αξίας τους καθόλη την διάρκεια της μίσθωσης και δυνατότητα ανανέωσης στο διηνεκές. Μάλιστα, το σύνολο αυτών των επενδύσεων προτείνουμε να γίνει κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση σε επενδύσεις μακράς πνοής, δηλαδή κατά μήκος των συνόρων με Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία (σε απόσταση επαρκή από τα σύνορα, όπως θα την ορίσει η γεωστρατηγική μας πολιτική). Οι φίλοι μας Ευρωπαίοι με την τεχνολογική τους πρόοδο και τις γνώσεις τους στην κτηνοτροφία και τον ορεινό τουρισμό μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα!

Επιπλέον, επειδή γνωρίζουμε ότι ορισμένες χώρες θα ζητήσουν εγγυήσεις (π.χ. Γερμανία και Φινλανδία), τους εγγυόμαστε ότι για τα επόμενα 100 χρόνια, τουλάχιστον, στα υπέροχα αυτά ορεινά τοπία θα χιονίζει τον χειμώνα και θα φυτρώνει άφθονο χορτάρι την άνοιξη (σημείωση: ως μέρος της συμφωνίας θα προσφέρεται η δυνατότητα καλλιέργειας αυθεντικού κουτόχορτου για εξαγωγή μόνο, καθώς είναι γνωστό ότι εμείς δεν το τρώμε…).

Τα υπόλοιπα 14 δισ. μπορούν να συμπληρωθούν με κάποια Ολυμπιακά ακίνητα προς εκμετάλλευση και πάλι από τους πολύ αθλητικούς βορειοευρωπαίους φίλους μας, μιας και εμείς οι Έλληνες είμαστε κατά κύριο λόγο υπερτασικοί και υπέρβαροι «καθίστακες» που μας αρέσει το ούζο και το τσίπουρο και δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. 

Ελπίζουμε πραγματικά να τύχει της ανάλογης προσοχής από τα ευρωπαϊκά επιτελεία η πρότασή μας, που πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας που χρειάζεται η οικονομία μας για τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News