683
|

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Avatar protagon.import 7 Ιουλίου 2015, 21:17

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Avatar protagon.import 7 Ιουλίου 2015, 21:17

Το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται σε μερικές ώρες. Η παραμονή της στην Ευρώπη και στο ευρώ θα αποφασιστεί ως το τέλος της εβδομάδας. Και, όπως ετέθη από τους εταίρους, ο πρώτος λόγος ανήκει στην Ελλάδα. Οι εταίροι ζητούν ελληνικές προτάσεις μέχρι την Πέμπτη. Προλαβαίνει η Ελλάδα; Αν οι προτάσεις αυτές δεν είναι πειστικές, τότε και το μαύρο σενάριο του Grexit είναι ανοιχτό. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν έχει επέλθει συμφωνία, οι ηγέτες άφησαν να εννοηθεί ότι η σύνοδος θα εξετάσει τα επόμενα βήματα, στα οποία θα περιλαμβάνεται η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Χωρίς λύση, τότε έχουμε το μαύρο σενάριο για την Ελλάδα, οι τράπεζες της θα χρεοκοπήσουν» είπε ο Ντ. Τουσκ. 

«Βασική κατεύθυνση μας είναι μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Και από την άλλη περιλαμβάνει τη δέσμευση για χρηματοδότηση και ενίσχυση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει τις επόμενες ώρες με στόχο να καταλήξουμε ως το τέλος της εβδομάδας» είπε Α. Τσίπρας

«Σεβόμαστε ένα δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν και άλλα 18 κράτη που μοιράζονται το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να φέρει κάτι πολύ περισσότερο από εκείνα που έδινε στους θεσμούς. Το δημοψήφισμα μπορει να ενίσχυσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και οι απαιτήσεις των άλλων 18 έγιναν πιο πιεστικές.» είπε η Α. Μέρκελ. Η καγκελάριος είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα καταθέτοντας ένα πλήρες πρόγραμμα προτάσεων για την ένταξη της σε ένα πρόγραμμα. «Είναι ακόμα εφικτή μία συμφωνία; Εγώ απαντώ "ναι"» είπε ο Φ. Ολάντ. Την ελπίδα του για συμφωνία εξέφρασε και ο Μ. Ρέντσι, ο οποίος είπε ότι οι ηγέτες έβαλαν τα γέλια, ακούγοντας τα περί διαγραφής χρέους μετά από τη ψήφο του ελληνικού λαού. 

Ελλαδα και Ευρωπαίοι, λοιπόν, θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, η οποία θα αποτελείται από δύο τμήματα: μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία, που θα καλύπτει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και μία μακροπρόθεσμη, με ορίζοντα διετίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να υποβάλλει, άμεσα, αίτημα ένταξης στον ESM για νέα χρηματοδότηση, κάτι που ήδη έκανε. Και φυσικά, η υλοποίηση της συμφωνίας διέρχεται από τη σαφή δέσμευση της Αθήνας για τη λήψη μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα παρουσιαστούν, από τον Ευ. Τσακαλώτο, την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Η ελληνική πρόταση θα έχει ως βάση την τελευταία πρόταση Γιούνκερ, εκείνη δηλαδή, που, σε γενικές γραμμές, απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα. 

Σύμφωνα με non paper που έδωσε το Μαξίμου:

  1. Η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε σήμερα για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
  2. To δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί.
  3. Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.
  4. Η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.
  5. Σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.
  6. Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.Ο Ευ. Τσακαλώτος δεν παρουσίασε γραπτές και σαφείς προτάσεις στο Eurogroup. Και αυτό έγινε προκειμένου να μην απορριφθούν άμεσα και «εξουδετερώσουν» τη συζήτηση στη σύνοδο κορυφής. Άλλωστε το κλίμα δεν ήταν το καλύτερο. Κάποιοι υπουργοί δεν έκρυψαν τον θυμό τους και έσπευσαν να απορρίψουν συζητήσεις περί διαγραφής χρέους. Ακολούθησε η συνάντηση των «τεσσάρων» όπου συζητήθηκε το τεχνικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα. 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News