Ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, δίνει συνέντευξη (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») όπου ουσιαστικά προπαγανδίζει την έξοδο από το ευρώ. «Η Ελλάδα μεγαλούργησε επί 200 χρόνια. Με το ευρώ δεν νομίζω ότι έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προόδου», λέει χαρακτηριστικά. Και είναι να αναρωτιέται κανείς: πού το είδε αυτό, ποια 200 (έστω 100) χρόνια μεγαλούργησε αυτή η χώρα; Φαντάζομαι δεν εννοεί την αρχαιότητα. Η σκέψη του ωστόσο δεν σταματάει εκεί. Επικαλείται άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός κοινού νομίσματος, όπως η Ελβετία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Βρετανία και αναρωτιέται «είναι λιγότερο Ευρώπη οι χώρες αυτές;».
Λογικά, θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι χώρες αυτές δεν βρέθηκαν ποτέ σ' ένα κοινό νόμισμα και έφυγαν από αυτό. Απλά δεν μπήκαν ποτέ στη ζώνη του ευρώ. Αν μάλιστα ρώταγε και κανέναν συνάδελφό του με γνώσεις οικονομικών, θα του ελεγε πως είναι θεαματικά διαφορετικό να φύγει μια χώρα από το ευρώ στο οποίο βρίσκεται από να μην έχει μπει ποτέ. Και θα του επεσήμαιναν (ο Σταθάκης, για παράδειγμα), πως «μια έξοδος θα ήταν αδιανόητη» ή (ο Βαρουφάκης, δεύτερο παράδειγμα) πως «επιστροφή στη δραχμή, όσο το ευρώ εξακολουθεί να ισχύει, θα έχει ανυπολόγιστο και ειδεχθέστατο ανθρώπινο κόστος στο εσωτερικό της χώρας».
Όταν η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, όταν το μεγάλο διακύβευμα είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και όταν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας συμπεριφέρεται με εμφυλιοπολεμικές διαθέσεις, νομίζω πως η επιπολαιότητα, από έναν υπουργό μάλιστα, περιττεύει.
Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που δεν χρειάζεται ούτε Ξυδάκηδες, αλλά ούτε Γεωργιάδηδες με επιχειρήματα του τύπου «αν η χώρα πτωχεύσει κάποιες γυναίκες θα γίνουν παραδουλεύτερες ή εκδιδόμενες». Ίσως οι ατάκες τους να προσφέρονται για τρολάρισμα, αλλά δεν είναι ώρα για τέτοια…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News