Τα τελευταία τρία Σάββατα κάναμε στο σπίτι ιαπωνικές βραδιές για φίλους. Μαγείρεμα, τελετή πράσινου τσαγιού, σούπα μίσο, σάκε από ένα μαγαζί στην Πλάκα και αρκετά βίντεο από την Ιαπωνία (από πρόβες κιμονό μέχρι χανάμι / ανοιξιάτικα πικνίκ κάτω από τις ανθισμένες κερασιές). Εκεί που βλέπαμε τα βίντεο είδαμε και τις επισκέψεις μας σε ναούς του Κιότο και του Τόκιο. Οι διάσημοι ναοί έχουν κοσμοσυρροή όλες τις μέρες και μάλιστα όχι μόνο από τουρίστες που μάλλον ενδιαφέρονται μόνο για την αρχιτεκτονική και την ομορφιά τους. Το κράτος δεν έχει επίσημη θρησκεία αλλά στην πραγματικότητα ο ιαπωνικός λαός είναι πολύ θρήσκος με τον βουδισμό και τον σιντοϊσμό άρρηκτα συνδεδεμένους με κάθε πτυχή της ζωής τους. Οι περισσότεροι Ιάπωνες έχουν μεγάλη πίστη στο μεταφυσικό, σε πνεύματα, δαίμονες και γενικότερα έχουμε να κάνουμε με ανιμισμό, όπως στην αρχαία Ελλάδα.
Δυο εικόνες που μου είχαν μείνει ήταν τα κεριά που πουλούσαν στον διάσημο βουδιστικό ναό Κιομίζου Ντέρα στο Κιότο και ο ιερός καπνός στην Ασακούσα στο Τόκιο. Τα κεριά που πουλούσαν ήταν για διάφορες περιστάσεις. Ο κόσμος αγόραζε άλλο κερί για επιτυχία στις εξετάσεις, άλλο για επιτυχία στα ερωτικά και άλλο για καλή υγεία. Αναπόφευκτα έκανα τον παραλληλισμό με τα ευλογημένα στυλό για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Στην Ασακούσα έκαναν ουρά είτε για να ακουμπήσουν το άγαλμα του Βούδα είτε για να πλησιάσουν τον καπνό και με τα χέρια να τον κατευθύνουν πάνω τους και ειδικά στο σημείο όπου είχαν κάποιο πρόβλημα.
Η εικόνα του Ιάπωνα που σκύβει, γυρνά τον πισινό του και κουνά τα χέρια ώστε να θεραπεύσει ο καπνός τη μέση του δεν διαφέρει από οποιαδήποτε τραγελαφική εικόνα βλέπουμε μπροστά από λείψανα στην Ελλάδα. Όσο η θρησκεία και το μεταφυσικό πρωταγωνιστεί, τόσο θα συναντάς πρακτικές μακριά από τον ορθολογισμό και την επιστημονική σκέψη, ακόμα και σε χώρες που είναι τεχνολογικά ανεπτυγμένες. Παρόμοιες σκέψεις κάνεις και όταν δεις πόσο διαδεδομένες είναι οι εναλλακτικές θεραπείες εκεί. Και τι έγινε, θα μου πεις, αφού ο κόσμος τουλάχιστον εκεί είναι μια χαρά… έχουν την πίστη από τη μια πλευρά και από την άλλη την ευημερία. Κατά τη γνώμη μου δεν συνδέονται αυτά τα δύο και αυτό φαίνεται από τη θρησκευτικότητα των λαών των περισσότερων δυτικών κρατών. Άλλωστε, η αναζήτηση της αλήθειας ποτέ δεν είχε να κάνει με το βόλεμα ενός ανθρώπου ή ενός λαού.
Το παράδειγμα της Ιαπωνίας το χρησιμοποιώ για να δώσω έμφαση στο ότι η επιστημονική παιδεία είναι κάτι το διαφορετικό από την τεχνολογική ανάπτυξη. Ορθολογιστές πολίτες θα έχουμε μόνο όταν θα δούμε διάδοση της επιστήμης σε κάθε στρώμα και γειτονιά της κοινωνίας. Ως τότε θα βλέπουμε εικόνες ανθρώπων να αναζητούν θαύματα σε κόκαλα και καπνούς με το τελευταίας τεχνολογίας κινητό τηλέφωνο στην τσέπη και πρωθυπουργούς να σου υπόσχονται παντού wifi ενώ ταυτόχρονα συνομιλούν με τον θεό τους.
Υ.Γ.: Μια απλή και δίκαιη για όλους πρόταση προς τον υπουργό Υγείας. Αν δούμε σημαντική μείωση καρκίνων και θανάτων εξ αυτών στα νοσοκομεία που φιλοξένησαν τα λείψανα μέσα στο 2015, ξαναφέρτε τα και θα δεχτώ μέχρι και ειδικό φόρο μεταφοράς τους. Αν όχι, θα σταματήσετε να επιβαρύνετε το κράτος κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα τον απελπισμένο κόσμο; Χρησιμοποιήστε τα χρήματα, για όλες αυτές τις μεταφορές καντηλιών και λειψάνων, για έναν μαγνητικό τομογράφο παραπάνω. Θα είναι χρησιμότερος και αν θέλετε κάντε του και αγιασμό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News