261
|

Να ανησυχούμε για τον ΦΠΑ στα φάρμακα;

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 25 Φεβρουαρίου 2015, 00:03

Να ανησυχούμε για τον ΦΠΑ στα φάρμακα;

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 25 Φεβρουαρίου 2015, 00:03

«Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει μία διευκρίνιση από την κυβέρνηση, γιατί η ως άνω φράση, η οποία περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων την οποία προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του στο Eurogroup, έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση στην αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας.

Το πρόβλημα προκύπτει όχι μόνον επειδή μία τυχόν αύξηση του σημερινού κατώτατου συντελεστή του ΦΠΑ για τα φάρμακα (6,5%) θα επιβαρύνει και πάλι τους συνήθεις υπόπτους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά και επειδή ο ΦΠΑ για τα φάρμακα περιλαμβάνεται εντός του ανώτατου ορίου της δημόσιας εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015, δηλαδή περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ στα 2 δισ. ευρώ και τα 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται, εάν το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα επαληθευθεί, το περιθώριο για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων, και κυρίως των ανασφάλιστων, για πλήρη κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψής τους.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε σχετικές διευκρινίσεις για το θέμα, καθώς η υπόθεση της φαρμακευτικής περίθαλψης συνδέεται άρρηκτα με την ανθρωπιστική κρίση, την οποία η ίδια η κυβέρνηση επιθυμεί να ανατάξει, αρχίζοντας από τώρα.


UPDATE
Συνεργάτες Κουρουμπλή σχολιάζουν το θέμα ως εξής: "Ουδέν θέμα περί οποιασδήποτε πρόθεσης για αύξηση του σημερινού συντελεστή (6,5%) του ΦΠΑ στα φάρμακα έχει τεθεί εις γνώσιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και, συνεπώς, αυτό το θέμα δεν ανοίγει".

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News