Πόσες συσκευές έχετε; Ένα έξυπνο κινητό; Ένα τάμπλετ; Έναν υπολογιστή Desktop, ίσως ένα φορητό; Όλα τα παραπάνω και περισσότερα; Ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείτε και ποιες πραγματικά σας κάνουν πιο εύκολη τη χρήση των συσκευών σας αλλά και την εμπειρία χρήσης τους; Συγκεντρώσαμε σε έναν κατάλογο όλες όσες θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και λειτουργική με γνώμονα τη χρηστικότητά τους αλλά και τη διασύνδεσή τους.
Ξεκινάμε με έναν διαχειριστή αρχείων. Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που χρησιμοποίησα τον Norton Commander για DOS στον υπολογιστή μου. Απλά μου έλυσε τα χέρια σε αρκετές ασχολίες μου. Στο Android ξεκίνησα με τον Astro File Manager. Κάποια στιγμή σταμάτησε να λειτουργεί και αναγκάστηκα να ψάξω για έναν νέο. Και τον βρήκα. ES file explorer.
Με τον ES File Explorer έχετε έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να περιηγηθείτε στους φακέλους και τα αρχεία στην Android συσκευή σας. Διαθέτει ένα κουμπί Αγαπημένων, το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να πάτε αμέσως στον κεντρικό φάκελο της κάρτας SD, στον root φάκελο της συσκευής σας, στους σελιδοδείκτες ή στους φακέλους και στα αρχεία που χρησιμοποιείτε συχνά.
Οι βασικές λειτουργίες αρχείων είναι φιλικές προς τον νέο χρήστη. Μπορείτε εύκολα να μετακινήσετε, να αντιγράψετε, να μετονομάσετε ή να διαγράψετε αρχεία ή φακέλους πατώντας και κρατώντας ένα στοιχείο σε μια λίστα ή εικονίδιο προβολής και έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πολλαπλά αρχεία ή φακέλους. Μπορείτε επίσης να συμπιέσετε ή να αποσυμπιέσετε αρχεία και φακέλους και με κρυπτογράφηση, όταν τη χρειάζεστε. Διαθέτει επίσης αναζήτηση κατά την οποία μπορείτε να επιλέξετε να ψάξετε ένα συγκεκριμένο είδος αρχείου, πέρα από μια απλή αναζήτηση με βάση το όνομα του αρχείου. Επίσης λειτουργεί και ως manager εφαρμογών για να μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε ή να απεγκαταστήσετε, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και τέλος διαθέτει έναν επεξεργαστή σημειώσεων για αρχεία κειμένων. Ακόμα σας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρετε αρχεία μέσω Bluetooth ή Wi-Fi (Samba file sharing). Λειτουργεί ως Task Killer για τις εφαρμογές που τρέχουν για να μην ξεμένετε από μνήμη. Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε συντομεύσεις φακέλων στην αρχική οθόνη σας. Άλλη μια λειτουργία που προσφέρει είναι ότι μπορείτε να προβάλετε και να επεξεργαστείτε αρχεία που σας είναι διαθέσιμα, αν έχετε κάνει root τη συσκευή σας. Αν διαθέτετε Android 1.5 Cupcake τότε κάντε κλικ εδώ.
Καλώς ήρθατε στη ζώνη του λυκόφωτος. Όχι, δεν θα σας ρουφήξει το αίμα η επόμενη εφαρμογή αλλά θα βελτιώσει την απόδοση της οθόνης σας προς τα μάτια σας. Το Twilight σας αφήνει να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα της οθόνης σας. Θα μου πείτε ότι έχετε αυτήν τη ρύθμιση ήδη. Εδώ έρχεται το Twilight. Σας παρέχει με εύκολο τρόπο τη δυνατότητα να παραμετροποιήσετε τόσο την αντίθεση των χρωμάτων όσο και να ξεκουράζετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γιατί, κακά τα ψέματα, αν δεν κοιτάμε μια οθόνη υπολογιστή ή μια τηλεόραση, οι περισσότεροι κοιτάμε την οθόνη της ταμπλέτας μας ή του κινητού μας. Για παράδειγμα αν σας αρέσει να διαβάζετε το βράδυ, θα κάνει την ανάγνωση λιγότερο κουραστική. Μέσω των ρυθμίσεών του έχετε τον έλεγχο στον οπίσθιο φωτισμό της οθόνης. Επίσης μπορείτε να αλλάξετε την αντίθεση φωτός και να ορίσετε τις ώρες λειτουργίας της. Κι ακόμα, προσφέρει τη δυνατότητα να ορίσετε συγκεκριμένα διαστήματα χρήσης της, είτε ακολουθώντας την πορεία του ήλιου είτε επιλέγοντας ποιες εφαρμογές θα επηρεάζει και πότε. Μπορείτε να δημιουργήσετε και διαφορετικά προφίλ χρήσης. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή βοηθάει στη μείωση προβλημάτων στον ύπνο σας και στο να μην είναι υπερκινητικά τα παιδιά σας πριν να πέσουν για ύπνο. Αυτά που παίζουν με τάμπλετ ή το τηλέφωνό τους. Αυτό το στηρίζουν σε έρευνες (δείτε εδώ και εδώ όπου το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η έκθεση στο μπλε φως πριν από τον ύπνο μπορεί να στρεβλώσει τον φυσικό (κιρκαδιανό) ρυθμό και να προκαλέσει αδυναμία στο να αποκοιμηθείτε. Η αιτία είναι ο φωτοϋποδοχέας στα μάτια σας, που ονομάζεται Melanopsin. Αυτός ο υποδοχέας είναι ευαίσθητος σε ένα μικρό φάσμα (460-480nm) μπλε φωτός που μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης – της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον υγιή κύκλο ύπνου-εγρήγορσής μας.
Πόσες φορές δεν ακούσατε ένα τραγούδι και θέλατε να το κάνετε αμέσως ήχο κλήσης ή απλά να το κρατήσετε για όσο περιμένετε το λεωφορείο που δεν λέει να έρθει; Ή να αποθηκεύσετε ένα βίντεο από το youtube και να το δείτε αργότερα χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο; Το Tubemate είναι η εφαρμογή που σας αφήνει να κάνετε ακριβώς αυτά και λίγα παραπάνω. Σας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσετε το βίντεο σε πολλαπλές αναλύσεις αλλά και ως απλό αρχείο ήχου σε μορφή mp3. Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε και το αρχείο υποτίτλων, αν υπάρχει. Επίσης οι διαθέσιμες ποιότητες στην ανάλυση εικόνας και ήχου εξαρτώνται από την ποιότητα του αρχικού βίντεο. (Η εφαρμογή υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα).
Επόμενη εφαρμογή είναι το truBackup. Δεν χρειάζεται να έχετε κάνει root τη συσκευή σας για να τη χρησιμοποιήσετε. Σας δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε τις εφαρμογές σας, τις επαφές σας, τα μηνύματά σας, τις φωτογραφίες σας, τη μουσική σας και τα βίντεό σας. Επίσης σας προσφέρει διαφορετικά μέσα αποθήκευσης. Το αντίγραφο ασφαλείας μπορείτε είτε να το έχετε online στο Dropbox (2GB χώρο) ή στο Google Drive (15GB χώρο). Ή σε τοπικό μέσο, στην ενσωματωμένη κάρτα SD της συσκευής ή σε εξωτερική κάρτα SD (προτείνεται). Επίσης σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε, κατά τον ορισμό των κατηγοριών (φωτογραφίες, μουσική, κ.τ.λ.) που θέλετε να έχετε στο αντίγραφο ασφαλείας σας, συγκεκριμένα αρχεία και όχι όλα, αν δεν το θέλετε. Ακόμα μπορείτε να ορίσετε αν θα δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας με σύνδεση Wifi μόνο ή και με της σύνδεσής μας. Τέλος, μπορείτε να συγχρονίσετε όλα τα αντίγραφα ασφαλείας των συσκευών σας, αρκεί να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή και σε αυτές.
Οι παραπάνω εφαρμογές δοκιμάστηκαν στις εξής συσκευές:
HTC ONE
Samsung Galaxy S3/4/S3mini/Duo
Xperia U (custom Rom), T,
Samsung Tab 4 10.1 (OEM Rom – Custom Rom)
Google Nexus 7
ZTE 9 (Custom Rom)
*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.
Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News