692
|

Ταξίδι στον Άρη χωρίς διαστημόπλοιο

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 2 Φεβρουαρίου 2015, 23:51

Ταξίδι στον Άρη χωρίς διαστημόπλοιο

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 2 Φεβρουαρίου 2015, 23:51

Η NASA και η Microsoft στέλνουν στον Άρη επιστήμονες χωρίς διαστημόπλοιο! Μπορεί το 2014 να προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε σκέψεις από μια χώρα σε μια άλλη αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τηλεμεταφέρουμε αντικείμενα και πόσο μάλλον ζωντανούς οργανισμούς. Παρ' όλα αυτά η NASA και η Microsoft θα συνεργαστούν αυτήν τη χρονιά με σκοπό να μεταφέρουν επιστήμονες στον Άρη χωρίς να χρειάζονται διαστημικά ταξίδια. Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Με τη χρήση του λογισμικού OnSight, μιας νέας τεχνολογίας που επιτρέπει στους επιστήμονες να εργαστούν στον Άρη εικονικά, χρησιμοποιώντας με τη σειρά τους την wearable τεχνολογία, που ονομάζεται Microsoft HoloLens.

Το OnSight αναπτύχθηκε από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA. Θα δώσει την δυνατότητα και τα μέσα στους επιστήμονες να σχεδιάζουν και να προγραμματίζουν μαζί με το όχημα εδάφους, Curiosity, τις επόμενες κινήσεις του αλλά και να διεξάγουν επιστημονικές εργασίες στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

«Το λογισμικό OnSight δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να περπατούν γύρω από το Curiosity και να εξερευνούν τον Άρη από τα γραφεία τους», λέει ο Dave Lavery, υπεύθυνος του προγράμματος για την αποστολή του Mars Science Laboratory mission. Και προσθέτει πως «αλλάζει ριζικά την αντίληψή μας για τον Άρη και το πώς αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον γύρω από το Curiosity».

Το Onsight θα χρησιμοποιήσει πραγματικά δεδομένα από το Curiosity και τα υπάρχοντα εργαλεία σχεδιασμού της αποστολής, για να δημιουργήσει μια προσομοίωση 3D του περιβάλλοντος του Άρη. Οι επιστήμονες του προγράμματος θα είναι σε θέση να εξετάσουν τον χώρο εργασίας του Curiosity από την προοπτική πρώτου προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να σχεδιάζουν νέες δραστηριότητες και να βλέπουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους από πρώτο χέρι.

«Πιστεύουμε ότι το OnSight θα ενισχύσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξερευνήσουμε τον Άρη και να μοιραστούμε αυτό το ταξίδι εξερεύνησης με όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Jeff Νόρις, διευθυντής του προγράμματος OnSight του JPL.

Μέχρι τώρα, οι εργασίες του Curiosity απαιτούσαν από τους επιστήμονες να εξετάσουν τις εικόνες που έστελνε το όχημα στην οθόνη του υπολογιστή τους, και στη συνέχεια να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με το τι βλέπουν. Αλλά οι εικόνες, ακόμα και σε 3D stereo view, δεν έχουν τη φυσική αίσθηση του βάθους που χρησιμοποιεί η ανθρώπινη όραση, ώστε να κατανοηθούν οι χωρικές σχέσεις.

Το OnSight χρησιμοποιεί ολογραφική υπολογιστική για να επικαλύψει τα οπτικά δεδομένα και τις πληροφορίες από το Curiosity και να δημιουργήσει ένα αληθοφανές πεδίο στον χρήστη. Έτσι, η ολογραφική υπολογιστική συνδυάζει τη θέα του φυσικού κόσμου με εικόνες που φτιάχνει το λογισμικό. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός υβριδίου από τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο.

Για να δουν αυτό το ολογραφικό περιβάλλον, τα μέλη της ομάδα της αποστολής του Curiosity θα χρησιμοποιήσουν την συσκευή της Microsoft, HoloLens. Η συσκευή αυτή, που μοιάζει με ένα ζευγάρι γυαλιά, τους περιβάλλει με εικόνες από τον Άρη και συγκεκριμένα από το μέρος όπου βρίσκεται το όχημα. Στη συνέχεια, μπορούν να περπατήσουν γύρω από τη βραχώδη επιφάνεια ή να σκύψουν για να εξετάσουν αντικείμενα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το εργαλείο παρέχει πρόσβαση σε επιστήμονες και μηχανικούς που επιθυμούν να αλληλεπιδρούν με τον Άρη με ένα πιο φυσικό, ανθρώπινο τρόπο.

Οι δυνατότητες δεν σταματάνε εδώ. Το OnSight επιτρέπει τον προγραμματισμό εργασιών του Curiosity. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θα μπορούν να προγραμματίσουν δραστηριότητες για πολλά από τα επιστημονικά όργανα του οχήματος απλά με το να κοιτάζουν έναν στόχο και να χρησιμοποιούν χειρονομίες για να επιλέξουν τις κατάλληλες εντολές.

Το JPL σχεδιάζει να αρχίσει τις δοκιμές του OnSight σε επιχειρήσεις της αποστολής του Curiosity στα μέσα του 2015. Μελλοντικές εφαρμογές μπορεί να περιλαμβάνουν την αποστολή Mars 2020 και άλλες εφαρμογές για την υποστήριξη του ταξιδιού της NASA στον Άρη.

Φυσικά, δεν θα αργήσουμε να δούμε αυτές τις τεχνολογίες σε πιο γήινες εφαρμογές και σίγουρα πιο εμπορικές.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κατάκτησή του Άρη; Κάντε κλικ εδώ και δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς λειτουργούν οι Hololens της Microsoft.
 

*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP. 

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News