347
|

Debate, μετρό και Κούβα

Avatar Κώστας Σπυρόπουλος 12 Ιανουαρίου 2015, 01:50

Debate, μετρό και Κούβα

Avatar Κώστας Σπυρόπουλος 12 Ιανουαρίου 2015, 01:50

Από την εποχή που ο Μιτεράν ρώτησε το Ζισκάρ, στο ιστορικό debat του 1981, «πόσο κοστίζει το εισιτήριο στο μετρό» και εκείνος δεν απάντησε, οι πολιτικοί αρχηγοί ιδρώνουν στην ιδέα του debate. Δεν κρίθηκε, βέβαια, στην τηλεμαχία, η νίκη του κοινού υποψηφίου της Αριστεράς στη Γαλλία. Αντίθετα, πολλοί πιστεύουν ότι ο Κένεντυ κέρδισε το Νίξον στο πρώτο debate  τo 1959 με την «παγίδα της Κούβας». Ως τότε ο Νίξον ήταν μπροστά στα γκάλοπ, αλλά ο Κένεντυ κέρδισε με βραχεία κεφαλή. Μάλιστα οι ειδικοί, που έχουν αναλύσει εκείνη την ιστορική εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνουν ότι μεταξύ των ακροατών (το debate μεταδιδόταν και σε εθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο) ο Νίξον είχε κερδίσει. Αλλά στην τηλεόραση (τότε στις ΗΠΑ το   80% των νοικοκυριών διέθετε TV) ήταν καθαρή για το JFK. Η γλώσσα του σώματος πρόδωσε τότε τον αντιπρόεδρο του Αϊζενχάουερ κι ας είχε φροντίσει με τη δίαιτα του μιλκσέικ, να παρουσιαστεί εντυπωσιακά αδυνατισμένος. Από τότε, οι campaign managers έχουν διαμορφώσει τον χρυσό κανόνα: Αν είσαι μπροστά στα γκάλοπ, αποφεύγεις τα debate για να μη χαθείς όπως ο Ζισκάρ στο μετρό και ο Νίξον στην Κούβα. Αν έρχεσαι δεύτερος, τα επιδιώκεις μετά μανίας. Στο κάτω-κάτω δεν έχεις τίποτε, άλλο, να χάσεις.

Στα καθημάς, ο Παπανδρέου δεν έκανε ποτέ τηλεμαχία με τον Μητσοτάκη, ενώ εκείνος τον προκαλούσε διαρκώς. Ως παραχώρηση έγιναν το 1985 παράλληλες τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Ο θεός να τις κάνει συνεντεύξεις, αναλογίζομαι τώρα όταν βλέπω το βίντεο, κι ας είχα το προνόμιο να είμαι μεταξύ των επτά δημοσιογράφων στο Ζάπειο. Έκπληκτος έβλεπα και άκουγα τον Μάκη Κουρή να ρωτάει τον Ανδρέα με ποιο τρόπο θα αποτρέψει… τα σχέδια ανωμαλίας του Μητσοτάκη και τον Ανδρέα να λέει στον Αριστείδη Μανωλάκο να πάει στο σπίτι του στο Καστρί για να του απαντήσει στην ερώτησή του τι θα κάνει με το εκλογικό σύστημα.

Στα τωρινά δικά μας, μου κάνει εντύπωση ότι από τον συντηρητικό χώρο μόνον η ΕΣΤΙΑ προτρέπει τον Σαμαρά να κάνει τηλεμαχία με τον Τσίπρα διότι -έγραψε σε κύριο άρθρο- «μόνον με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να ανατραπούν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων». Είναι τόσο προφανές το λάθος, ώστε αναρωτιέσαι αν είναι λάθος.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News