305
|

ΕΟΠΥΥ: Εκεί που τελειώνει η λογική…

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 10 Ιανουαρίου 2015, 13:23

ΕΟΠΥΥ: Εκεί που τελειώνει η λογική…

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 10 Ιανουαρίου 2015, 13:23

Το όνομά της είναι Έλλη Κ., είναι 56 χρονών και μολύνθηκε από τον ιό της ηπατίτιδας C στην ηλικία των 18 – 19 ετών. Αργότερα, διαγνώσθηκε πια με ηπατίτιδα C και η νόσος μετέπεσε σε χρονία.

Η Έλλη Κ. δυστυχώς δεν έχει ξεπεράσει όλες τις επιπλοκές τις οποίες προκαλεί το γεγονός της ύπαρξης του ιού στον οργανισμό της. Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει και παρουσιάζει παράπλευρες επιπλοκές στην υγεία της. Παράλληλα έχει και αυτή, όπως και πολύ άλλοι ασθενείς, αντένδειξη για ιντερφερόνη, και περίμενε με ιδιαίτερη αγωνία την ένταξή της στις νέες καινοτόμες θεραπείες για την ηπατίτιδα C, οι οποίες είναι άνευ ιντερφερόνης.

Η Έλλη Κ. ζει μία φυσιολογική ζωή, έχει οικογένεια, διατηρεί την κοινωνικότητά της και έχει καταφέρει να διατηρήσει σε επαρκή επίπεδα την ηπατική της λειτουργία, αν και βρίσκεται δύο στάδια πριν από την κίρρωση του ήπατος.

Η ζωή και ο αγώνας της Έλλης Κ. συμπυκνώνουν τις διαδρομές χιλιάδων ασθενών ήπατος της χώρας μας.

Τι γίνεται, όμως, όταν ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), συγκεκριμένα η Επιτροπή Υψηλού Κόστους Φαρμάκων Εξωτερικού του ΕΟΠΥΥ εγκρίνει την ένταξη ασθενών ήπατος στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες μόνον όταν εκείνοι βρίσκονται στο τρίτο, το τελικό στάδιο της κίρρωσης του ήπατος; Με άλλα λόγια, ένας ασθενής ήπατος εντάσσεται στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες μόνον τότε που… μειώνεται κατακόρυφα η πιθανότητας ίασης των ασθενών από τον ιό της ηπατίτιδας C, και μάλιστα στο στάδιο εκείνο της νόσου κατά το οποίο, ακόμη κι εάν ο ασθενής ιαθεί από την ηπατίτιδα C, απειλείται με πιθανότητες να αναπτύξει ηπατοκυτταρικό καρκίνο!

Δείτε τώρα: Η Έλλη Κ., με αντένδειξη για θεραπεία με ιντερφερόνη, καταθέτει αρμοδίως στα τέλη του 2014 στον ΕΟΠΥΥ τον φάκελό της και την αίτησή της για ένταξή της στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες. Η αίτηση της Έλλης Κ. απορρίπτεται και η αρμόδια επιτροπή συστήνει στην Έλλη Κ. θεραπεία με… ιντερφερόνη!

Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει ο ΕΟΠΥΥ, ασφαλώς!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News