261
|

Εκσυγχρονισμός ή τυπολατρεία;

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 25 Οκτωβρίου 2010, 06:54

Εκσυγχρονισμός ή τυπολατρεία;

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 25 Οκτωβρίου 2010, 06:54

Επιτέλους στη χώρα μας αρχίζει να λειτουργεί το κράτος… Να λειτουργεί απλώς; Μα τι λέω; Τύφλα να έχουν η Ιαπωνία, η Ελβετία κι αυτές οι παγωμένες και σκοτεινές Σκανδιναβικές χώρες που όλο μας μπαίνουν στο μάτι ότι είναι… δήθεν πρότυπα!

Τι έπαθα ξαφνικά και με κατέλαβε αυτός ο ενθουσιασμός; Μα έμαθα ότι η καλορυθμισμένη και καλοκουρδισμένη ως Ελβετικό ρολόι κρατική μηχανή «συνέλαβε» υποψήφιο δήμαρχο να αργεί κατά… 13 ολόκληρα δευτερόλεπτα να υποβάλει τα δικαιολογητικά της υποψηφιότητας του. Η υποψηφιότητα απορρίφθηκε. Κι έτσι, ο εν λόγω «γαλάζιος» κύριος ο οποίος φιλοδοξούσε να είναι ο επόμενος δήμαρχος της Σπάρτης-και μάλιστα με σημαντικότατες πιθανότητες όπως πληροφορούμαι- τώρα προσφεύγει στα δικαστήρια μπας και δικαιωθεί.

Ανάλογο ντουβρουτζα υπέστη και ο υποψήφιος δήμαρχος Κέρκυρας– «πράσινων» φρονημάτων αυτός- που καθυστέρησε κι αυτός 13 -τι σύμπτωση ε;- λεπτά όμως και όχι δευτερόλεπτα. Κι αυτός διεκδικούσε το Δήμο με ισχυρότατες πιθανότητες . Κι αυτός τώρα θα πάει στα Δικαστήρια μπας και βρει το δίκιο που ψάχνει…

Απ’ τη μια, δεν μπορεί να μη σκεφτεί κανείς με πόση προχειρότητα λειτουργούν κάποιοι που φιλοδοξούν να αποτελέσουν τους ηγέτες μιας τοπικής κοινωνίας η με πόσο λάθος τρόπο επιλέγουν τους συνεργάτες τους. Προφανώς γιατί και οι ίδιοι δεν πιστεύουν ότι οι νόμοι στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζονται με τόση ευλάβεια.

Από την άλλη βέβαια, αυτή η θρησκευτική ευλάβεια που τηρήθηκε στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενδεχομένως ξεπερνά τα όρια της τυπικότητας, ακόμα και αυτά της τυπολατρείας. Άλλωστε εκτός από το γράμμα του νόμου, υπάρχει και το πνεύμα…

Εσείς τι ακριβώς πιστεύετε; Είμαι πολύ περίεργος να μάθω…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News