Ο πρώτος δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα, και από τότε οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 500 διαφορετικά γένη δεινοσαύρων. Πιο γνωστοί από τα παιδικά μας χρόνια, Τυρανόσαυροι και Βροντόσαυροι (ή όπως πλέον λέγονται Απατόσαυροι). Εμφανίστηκαν πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια και κυριάρχησαν στη Γη για 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρόσφατα, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου εξαφανίστηκαν. Τα σημερινά πτηνά είναι άμεσοι απόγονοι των δεινοσαύρων, και θεωρούνται ως η μόνη ομάδα δεινοσαύρων που επέζησε. Η επικρατέστερη θεωρεία λέει ότι εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της Γης εξαιτίας της πρόσκρουσης στον πλανήτη μας ενός τεράστιου αστεροειδούς, στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό. Η ψηφιακή παράσταση «Ο θάνατος των δεινοσαύρων» που παρουσιάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο προσκαλεί μεγάλους και μικρούς σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι, εκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο, στην εποχή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας των δεινοσαύρων πάνω στην Γη, αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους, εξετάζοντας όλα τα πιθανά ή λιγότερο πιθανά σενάρια σχετικά με την μαζική εξαφάνιση τους. Δείτε τι μας είπε ο Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου.
Τι θα δει το κοινό στην νέα ψηφιακή παράσταση «Ο θάνατος των δεινοσαύρων»;
Μάνος Κιτσώνας: Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, η παράσταση αυτή μιλάει για το τι συνέβη και οι Δεινόσαυροι που κυριαρχούσαν στη Γη για πάνω από 150 εκατομμύρια χρόνια ουσιαστικά εξαφανίστηκαν εντελώς μέσα σε ένα σχετικά πολύ σύντομο διάστημα. Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζουμε συνοπτικά στοιχεία για τους Δεινόσαυρους, τα σημαντικότερα είδη και τον τρόπο ζωής τους όπως μας φανερώνουν τα απολιθώματα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια εξετάζουμε τις διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με την εξαφάνισή τους. Μετά την παρουσίαση όλων των πιθανών σεναρίων, όπως αλυσιδωτές εκρήξεις ηφαιστείων, έντονη ηλιακή δραστηριότητα και άλλα, η παράσταση επικεντρώνεται στο επικρατέστερο σενάριο που είναι η πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς στη χερσόνησο του Μεξικού πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.
Ποια είναι η ομάδα που δημιούργησε την ταινία;
Μ.Κ.: Το σενάριο και τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Πάνος Σιμόπουλος, την επιστημονική επιμέλεια και το κείμενο της αφήγησης ο Αλέξης Δεληβοριάς, τη μουσική και το sound design ο Αναστάσιος Κατσάρης ενώ αφηγητής είναι ο Χρήστος Σιμαρδάνης. Από πλευράς γραφικών έχουμε χρησιμοποιήσει ό,τι καλύτερο ήταν διαθέσιμο σε αυτό το θέμα για θόλο και έχουμε συνεργαστεί με πάρα πολλές εταιρείες από όλον τον κόσμο. Μπορώ να πω ότι είναι μια από τις πιο πλούσιες εικαστικά παραστάσεις μας.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;
Μ.Κ.: Η παράσταση περιέχει αρκετά επιστημονικά στοιχεία και απευθύνεται στο γενικό κοινό. Τυπικά τα παιδιά μπορούν να την παρακολουθήσουν άνετα από την ηλικία της πέμπτης Δημοτικού και πάνω. Έχουμε παρατηρήσει βέβαια ότι υπάρχουν και αρκετά νεαρότερα παιδιά που έχουν περισσότερες γνώσεις για τους Δεινοσαύρους και από τους γονείς τους οπότε, αν και η παράσταση δεν είναι παιδική, τα παιδιά που έχουν ενδιαφέρον για αυτό το θέμα μπορούν να την παρακολουθήσουν ακόμα και από 7 ετών.
Από εκπαιδευτική άποψη, ποια θέματα περιλαμβάνονται στην ταινία;
Μ.Κ.: Η παράσταση περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που σχετίζονται με το θάνατο των Δεινοσαύρων, όπως είναι η Γεωλογία, η Βιολογία, η Παλαιοντολογία και φυσικά η Αστρονομία. Παρουσιάζοντας τα πιθανά σενάρια για την εξαφάνισή τους, θέλουμε όχι μόνο να δούμε τι μπορεί να συνέβη πριν 65 εκατομμύρια χρόνια αλλά και τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον στη Γη. Κατά πόσο δηλαδή είναι πιθανό ένα σενάριο μαζικής εξαφάνισης ειδών στο μέλλον όπως αυτά που συνέβησαν εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η παράσταση θα παίζεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015.
Περισσότερες πληροφορίες:
Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Επίσης υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
Σημειώνεται ότι η παράσταση «Ο θάνατος των δεινοσαύρων» έχει ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανητάριου από την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 με εισιτήριο 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τα παιδιά. Προτείνεται για παιδιά 7 ετών και άνω.
*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.
Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News