676
|

Συσκευές Αnti-rape

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 15 Νοεμβρίου 2014, 08:07

Συσκευές Αnti-rape

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 15 Νοεμβρίου 2014, 08:07

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που ακούγαμε για μαζικούς βιασμούς στην Ινδία, στην Αίγυπτο και σίγουρα δεν σταμάτησαν οι επιθέσεις σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς, γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθούν μέθοδοι που είτε θα αποτρέπουν τον εν δυνάμει βιαστή να προχωρήσει στην άρρωστη αυτή πράξη, είτε θα τον τραυματίζει τόσο, ώστε να μην μπορεί να την ολοκληρώσει. Προσφέρονται αρκετές λύσεις, κάποιες βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο σχεδιασμού, κάποιες έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Μια «δύσκολη» αγκράφα ζώνης.

Μια ομάδα μαθητριών από τη Σουηδία δημιούργησε μια αγκράφα ζώνης που για να την ανοίξεις χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις και τα δύο σου χέρια. Ο μηχανισμός της είναι ένας μικρός λαβύρινθος, καθιστώντας αρκετά δύσκολο το «ξεκλείδωμά» της. Μία από τις δημιουργούς, η Nadja Björk, λέει ότι είναι το αντίστροφο μιας ζώνης αγνότητας και εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο αυτός που τη φοράει έχει τον έλεγχο και όχι το αντίθετο. Η αγκράφα σχεδιάστηκε όταν οι κοπέλες πήραν μέρος σε πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας του σχολείου τους. Ως τώρα, έχουν πουλήσει 300 τέτοιες αγκράφες στη Σουηδία (περίπου 41 ευρώ ανά τεμάχιο) και έχοντας δημιουργήσει την εταιρεία Shoutout, ψάχνουν για συνεταίρους για να προωθήσουν τη δημιουργία τους και εκτός Σουηδίας. Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς λειτουργεί.

 

Anti-Rape Condom

Το αρχικό του όνομα ήταν RapeX. Πρόκειται για ένα γυναικείο προφυλακτικό, δημιούργημα της Sonnet Ehlers, μιας τεχνικού ιατρικών μηχανημάτων από τη Νότια Αφρική. Η έμπνευση αυτού του προφυλακτικού ήρθε όταν ένα θύμα ευχήθηκε να είχε «δόντια στο αιδοίο της». Και αυτό ακριβώς είναι. Φτιαγμένο από ανθεκτικό λάτεξ, έχει ενσωματωμένες, με φορά προς τα μέσα, αιχμηρές ακίδες που αγκιστρώνουν το πέος του βιαστή κατά την πρώτη διείσδυση. Στην συνέχεια μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση, με αποτέλεσμα, για να το βγάλει, να πρέπει να ζητήσει βοήθεια σε νοσοκομείο και ταυτόχρονα να παραδεχτεί το έγκλημα που προσπάθησε να διαπράξει. Ταυτόχρονα, προστατεύει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη το θύμα και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η δημιουργία της παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005. Από τότε δέχθηκε αρκετά σκληρή κριτική με πιο σημαντική, αυτής της συμπατριώτισσάς της, Lisa Vetten, του Centre for the Study of Violence and Reconciliation, λέγοντας συγκεκριμένα: «Είναι σαν να γυρίζουμε σε εποχές που οι γυναίκες υποχρεώνονταν να φορούν ζώνες αγνότητας. Είναι τρομαχτική η σκέψη ότι οι γυναίκες καλούνται να προσαρμοστούν στην ιδέα του βιασμού φορώντας τέτοιες συσκευές». Η επίσημη βιογράφος του Νέλσον Μαντέλα και δημοσιογράφος, Charlene Smith, θεωρεί ότι είναι μια μεσαιωνική συσκευή που βασίζεται σε αισθήματα μίσους προς τους άντρες και παρεξηγεί τη φύση του βιασμού και της βίας κατά των γυναικών στην κοινωνία. Ενώ άλλοι επικριτές θεωρούν ότι, με μια τέτοια συσκευή, ο βιαστής θα αντιδράσει ακόμα πιο βίαια.

Η Sonnet Ehlers απάντησε μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας γράφοντας: «Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, πάντα θα υπάρχουν αρνητές. Δεν μπορώ να θεωρηθώ υπεύθυνη για τα άτομα που αρνούνται να διαπαιδαγωγήσουν τους άντρες και αισθάνονται ότι η συσκευή είναι μεσαιωνική. Το Rape-aXe είναι μια μεσαιωνική συσκευή για μια μεσαιωνική πράξη». Ενώ για αυτούς που φοβούνται ότι το προφυλακτικό της θα μεγαλώσει τον κίνδυνο προς το θύμα απαντά: «Δυστυχώς, πολλές γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα του κάθε βιασμού. Ωστόσο, ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ταλαιπωρία και ο πόνος που προκαλεί στον βιαστή, ώστε να τον ακινητοποιήσει προσωρινά, δίνοντας χρόνο στο θύμα να ξεφύγει και να καλέσει σε βοήθεια».

Αξίζει να πούμε ότι το πρωτότυπο παρουσιάστηκε το 2005 και θα άρχιζε η μαζική παραγωγή του το 2007. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για το πότε και αν θα βγει στην αγορά. Το όνομα του προφυλακτικού άλλαξε επειδή η αρχική του ονομασία προϋπήρχε. Έτσι ονομάζεται το σύστημα προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς λειτουργεί.

 

* Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP. 

 

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News