398
|

Η ειλικρίνεια που «σκοτώνει»

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 29 Οκτωβρίου 2014, 00:22

Η ειλικρίνεια που «σκοτώνει»

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 29 Οκτωβρίου 2014, 00:22

(Είναι αυτές οι άβολες στιγμές, που μπορεί να σε στιγματίσουν. Μια αδυναμία, μια αβλεψία, μια υστέρηση, που φωτίζεται αναπάντεχα με τον προβολέα της δημοσιότητας. Και μετά η αμηχανία – και η λάθος επιλογή. Έτσι ακριβώς την πάτησε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας και γνώρισε μια δημόσια, διεθνή διαπόμπευση).

Η Φλέρ Πελερέν έδινε μια συνέντευξη τις προάλλες. Κι εκεί που κυλούσε ωραία η συζήτηση και είχε μόλις πει ότι είχε απολαύσει ένα «θαυμάσιο γεύμα» με τον συγγραφέα Πατρίκ Μοντιάνο (που τιμήθηκε πρόσφατα με το Νόμπελ), ήρθε η (προβλέψιμη) ερώτηση: «ποιο βιβλίο του Μοντιάνο είναι το αγαπημένο σας;». Η κ. Πελερέν δίστασε, «εεε…» είπε κι αντί να ευεργετηθεί από την εύνοια της αμφιβολίας -άραγε έπαθε μπλακ άουτ το μυαλό της, ή ήταν η άγνοια η αιτία του γλωσσοδέτη της;- επέλεξε να είναι ειλικρινής: «δεν έχω πρόβλημα να ομολογήσω ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχα χρόνο για διάβασμα. Διάβαζα εγκυκλίους, νομοθετήματα, σημειώματα, ειδήσεις – βιβλία όμως διάβασα ελάχιστα». Και όταν φυσικά της επισημάνθηκε από τη δημοσιογράφο, ότι «στη δουλειά της είναι σημαντικό να διαβάζει βιβλία», η 41χρονη Πελερέν κουλουριάστηκε αμήχανα στο κάθισμά της.

Το ολίσθημα της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού, έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου, ενώ λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και αναλυτές σχολίασαν το συμβάν. Κατά την άποψη ορισμένων έπρεπε πάραυτα να παραιτηθεί. «Αξιοθρήνητη», «θλιβερή», «ντροπή!» είναι ορισμένα από τα επικριτικά σχόλια, κατά τα οποία η κ. Πελερέν «μπορεί να έχει άλλες αρετές, αλλά δεν ταιριάζει σ' αυτό το πόστο». «Ακόμη κι αν δεν είχε διαβάσει Μοντιάνο, την ίδια στιγμή που έμαθε ότι πήρε το βραβείο Νόμπελ, έπρεπε να διαβάσει ένα βιβλίο του – έστω κι από περιέργεια, αν όχι από επαγγελματισμό» ήταν η μία άποψη.

Υπήρξε όμως και η άλλη: «επειδή δεν διάβασε Μοντιάνο, δεν σημαίνει ότι είναι κουτή ή ότι δεν μπορεί να διοικήσει το υπουργείο Πολιτισμού» είπαν κάποιοι, παρατηρώντας ότι «υπάρχουν και άνθρωποι που δεν διαβάζουν λογοτεχνία – διαβάζουν δοκίμια, ιστορία ή τεχνικά βιβλία».

(Πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαβάζουν λογοτεχνία, ή που δεν διαβάζουν ποίηση, ή που δεν διαβάζουν ιστορία. Όταν όμως ένας συμπατριώτης σου τιμάται με τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα του, έχεις την περιέργεια να μυηθείς κάπως στο έργο του. Δεν είναι τυχαίο, ότι την ίδια μέρα στις γαλλόφωνες χώρες ξεπούλησαν τα βιβλία του Μοντιάνο. Αυτό, λοιπόν, που έκαναν οι απλοί πολίτες του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, δεν έκανε η καθ' ύλην αρμόδια υπουργός της Γαλλίας. Και αυτό ήταν ένα λάθος πολλαπλό – καταρχάς ήταν λάθος ουσίας).
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News