(Αν έχετε χάσει τις εξελίξεις που αναφέρονται στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, ακολουθεί μια συνοπτική εικόνα)
Στο «οικόπεδο 9» (που βρίσκεται στα νοτιο-ανατολικά της Κύπρου) συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Κogas στο κοίτασμα «Ονασαγόρας». Στα 5 χλμ. από το γεωτρύπανο βρίσκεται το τουρκικό πολεμικό πλοίο Bartin που παρακολουθεί τις εργασίες του γεωτρύπανου. Λίγο πιο βόρεια (και σε περιοχή εφαπτόμενη με αυτή που έχει «δεσμεύσει» η Τουρκία) διεξήχθη μια διήμερη μεγάλη ρωσική άσκηση, κατά την ανάπτυξη της οποίας όμως διήλθε ανεμπόδιστα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο… Ταυτόχρονα στον κυπριακό εναέριο χώρο συνεχίζεται η άσκηση του Ισραήλ, ενώ τέλος, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» περνοδιαβαίνει στα οικόπεδα 3,2 και 1. Αυτή την «ειδυλλιακή» εικόνα ζωγραφίζουν οι εξελίξεις στον θαλάσσιο κι εναέριο χώρο της Κύπρου…
Σε αυτά τα δεδομένα, η κυπριακή πολιτική ηγεσία μετά από διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αποφάσισε: να «μη συναινεί» σε οποιοδήποτε εξελικτικό βήμα της ευρωτουρκικής πορείας, να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα (σε όλα τα fora), καταγγέλλοντας την Τουρκία για την παράνομη συμπεριφορά της, να μελετήσει τη λήψη νομικών μέτρων σε βάρος όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες, ενώ τέλος εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σε αυτά τα δεδομένα επίσης, η διεθνής κοινότητα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) αντέδρασε με τον γνωστό τρόπο: κάλεσε τα δύο μέρη να αποφεύγουν τις προκλήσεις, αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η λύση του Κυπριακού παραμένει προτεραιότητα ώστε να υπάρχει επιμερισμός του φυσικού πλούτου της χώρας. Η διενέργεια εξάλλου των ξένων στρατιωτικών ασκήσεων δεν πρέπει να συγχέεται με τις συγκεκριμένες εξελίξεις, καθώς η ρωσική άσκηση συνδέεται κατά τις πληροφορίες με τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ η ισραηλινή είχε προγραμματιστεί πριν εκδηλωθεί η τουρκική αντίδραση – και πάντως δεν ακυρώθηκε. Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των έκρυθμων καταστάσεων στη Συρία και το Ιράκ βρίσκεται άλλωστε στην Κύπρο κλιμάκιο της CIA, που θα συνεργαστεί με την ΚΥΠ.
Αυτά τα δεδομένα τέλος, τι προμηνύουν για την περαιτέρω στάση της Τουρκίας; Ποια είναι η στρατηγική και ποιο είναι εν προκειμένω το σχέδιο της Τουρκίας, είναι το καυτό ερώτημα. Κατά την αισιόδοξη άποψη, η Άγκυρα έχοντας επίγνωση του παράνομου χαρακτήρα των ενεργειών της, επιδιώκει να καταγράψει την παρουσία της και άρα θα αρκεστεί στον περίπλου των σκαφών της και δεν θα προχωρήσει σε έρευνες – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Κατά την απαισιόδοξη άποψη, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Αντιδρώντας στην απόρριψη της υποψηφιότητάς της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (που από την Άγκυρα αποδίδεται μεταξύ άλλων, στην επιρροή που άσκησαν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος), ορισμένοι εκτιμούν ότι επιδιώκει μια θεαματική επίδειξη ισχύος – η οποία μάλιστα, στην παρούσα περίσταση «προσφέρεται» καθώς έχει πολλαπλούς παραλήπτες: την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και τον Λίβανο ή την Ιορδανία.
(Το βέβαιο είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια διακεκαυμένη ζώνη και σήμερα διανύει μια περίοδο «ισορροπίας τρόμου», δεδομένου ότι η στρατηγική της Άγκυρας είναι απρόβλεπτη. Και το ενεργειακό είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις – μπορεί να είναι ένα κίνητρο ανάπτυξης κι ευημερίας μιας ευρύτερης περιοχής, αλλά μπορεί και να πυροδοτήσει κρίσεις. Σε τούτη, λοιπόν, την περίοδο της ανήσυχης ηρεμίας, η λέξη-κλειδί στην Κύπρο είναι: ψυχραιμία).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News