Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο θανατηφόρος ιός Έμπολα αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σοβαρή έκτακτη ανάγκη της σύγχρονης εποχής, ενώ οι χώρες στις οποίες ως τώρα εξαπλώθηκε, απέτυχαν να θέσουν τις βασικές υποδομές της δημόσιας υγείας. Η γενική διευθύντρια του οργανισμού Margaret Chan, εξήγησε ότι το 90% της οικονομικής ζημιάς που υφίσταται μια χώρα κατά την εκδήλωση μιας νόσου, προκύπτει από τις ασυντόνιστες και παράλογες προσπάθειες να αποφευχθεί η μόλυνση. Η Chan συνεχίζει τη γραπτή δήλωση θέτοντας το ερώτημα πώς για έναν ιό όπως ο Έμπολα που εμφανίστηκε πριν από 40 χρόνια, δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία, για να απαντήσει η ίδια το δυστυχώς αυτονόητο… Ο ιός γεωγραφικά και ιστορικά περιορίζεται σε φτωχές αφρικανικές χώρες. Μια βιομηχανία με άξονα το κέρδος δεν επενδύει σε προϊόντα που απευθύνονται σε αγορές που δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμα κι αν πρόκειται για φάρμακα.
Το ξέσπασμα του ιού σύμφωνα με το σημείωμα της διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ρίχνει φως στις οικονομικοκοινωνικές ανισότητες. Οι πλούσιοι έχουν άλλη -καλύτερη- αντιμετώπιση ενώ οι φτωχοί αφήνονται να πεθάνουν.
Φαίνεται πως έρχεται η ώρα που η φτώχεια εκδικείται, αποκαθηλώνοντας τα σύνορα από κάθε στενή ή ευρεία έννοια του όρου τους. Κάτω από το πέπλο ενός θανατηφόρου ιού είμαστε όλοι ίσοι. Ίδιοι. Ξέρω κι άλλα κλισέ… Όπως ότι ελάχιστη σημασία έχει το πόσο καλή ή καθόλου περίθαλψη θα έχει κανείς λίγο πριν τον θάνατό του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News