(Οι διαδικασίες «ακρόασης» των υποψηφίων επιτρόπων από τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποκαλούνται γραφικά «το γκρίλ». Τις έχω παρακολουθήσει και νομίζοντας ότι έχω αρκετή ευθικρισία, πίστευα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν πραγματικά ένα τεστ αξιοκρατίας, παρά το δομικό της μειονέκτημα: η Ευρωβουλή δεν μπορεί να απορρίψει έναν/μία επίτροπο, αλλά μόνον το σύνολο των επιτρόπων. Το 2004 ωστόσο, όταν οι ευρωβουλευτές απέρριψαν τον Ιταλό Rocco Buttiglione (λόγω των σεξιστικών απόψεών του) και τη Λεττονή Ingrīda Ūdre (λόγω οικονομικών σκανδάλων στο κόμμα της), οι δύο κυβερνήσεις πιέστηκαν να αλλάξουν τους εκλεκτούς τους. Και το έκαναν. Πλην όμως τώρα, το σύστημα άλλαξε – κι εγώ πιάνομαι κώτσος…)
Αυτές τις μέρες, λοιπόν, εξελίσσονται στην Ευρωβουλή οι «ακροάσεις» των υποψηφίων επιτρόπων και οι ερωτήσεις είναι πολλές, τεχνικές αλλά και πολιτικές. Κι αν στα καθ' ημάς κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα (στις 13.30 «ακροάται» ο Δημ. Αβραμόπουλος), οι «καυτές» υποψηφιότητες είναι πέντε – κυρίως οι δύο πρώτες:
Στη Ρουμάνα (σοσιαλίστρια) Corina Cretu καταμαρτυρούν ορισμένες σοβαρές καταγγελίες: όπως ότι η ταχύτατα εξελισσόμενη πολιτική της καριέρα οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν πράκτορας της ΚGB και έτσι εξηγούν το προηγούμενο σκάνδαλο όπου είχε εμπλακεί, όταν χάκερ απεκάλυψε φλογερή αλληλογραφία της με τον Κόλιν Πάουελ, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή…
Ο Ισπανός (δεξιός) Miguel Arias Canete αναλαμβάνει επίτροπος ενέργειας, ενώ λίγες μέρες πριν είχε πουλήσει τις μετοχές του σε δύο εταιρείες πετρελαιοειδών, όπου όμως παρέμειναν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων η γυναίκα του, τα παιδιά του, οι γαμπροί του… Μέγας ντόρος είχε γίνει εξάλλου προεκλογικά, όταν είχε αναφερθεί στην «αντρική διανοητική ανωτερότητα» και στις «ανυπεράσπιστες γυναίκες», ενώ τέλος εγκαλείται για φοροδιαφυγή.
Η Σλοβένα (Φιλελεύθερη) Alenka Bratušek προτάθηκε για επίτροπος από την κυβέρνηση στην οποία η ίδια ήταν υπηρεσιακή πρωθυπουργός (!) κι ενώ στις εκλογές που ακολούθησαν το κόμμα της έχασε πανηγυρικά…
Ο Ούγγρος (δεξιός) Tibor Navracsics απλώς ανήκει στο κυβερνών κόμμα, που έχει προκαλέσει πλείστες όσες οργισμένες συζητήσεις στην Ευρωβουλή για την αυταρχική νομοθεσία του και τη διείσδυση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική.
Ο Μαλτέζος (σοσιαλιστής) Karmenu Vella, τέλος, αναλαμβάνει το «λάθος» χαρτοφυλάκιο – αυτό του Περιβάλλοντος, ενώ η Μάλτα έχει πολλές εκκρεμότητες και διαμάχες για τις υστερήσεις της στις αναγκαίες προσαρμογές.
Αυτά είναι τα δεδομένα – προσέξτε τώρα το παζάρι: Οι Πράσινοι απευθύνθηκαν στον Ζ.Κ. Γιούνκερ και ζήτησαν να επανεξεταστεί η περίπτωση του Ισπανού επιτρόπου, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαβλέποντας τον κίνδυνο να βρεθούν υπό πίεση ορισμένες κυβερνήσεις-μέλη του, δήλωσε πως αν τεθεί θέμα απόσυρσης δεξιού επιτρόπου, το ΕΛΚ θα ζητήσει να αλλάξει ο Π. Μοσκοβισί!
Με αυτόν τον ωραίο τρόπο, το ΕΛΚ εκβιάζει τους Σοσιαλιστές απαξιώνοντας απολύτως τη σχετική διαδικασία.
(Αν θυμάστε, απ' του χάρου τα δόντια σώθηκε πολιτικά ο Μ. Ραχόι όταν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα έδειχναν τη διαπλοκή του κόμματός του με επιχειρηματικά συμφέροντα. Τούτου δοθέντος, το σύστημα προστασίας που έχει υφάνει η ισπανική κυβέρνηση περιέλαβε και τον υποψήφιο επίτροπο – μια οικογένεια είμαστε άλλωστε κι όμοιος ομοίω αεί πελάζει…)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News